Redacció |
Barcelona
16-06-2016 13:08
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Departament de Territori i Sostenibilitat (TES) ha presentat un requeriment previ a l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) pel mal estat de la infraestructura per on es presten els serveis de Rodalies de Catalunya. El Departament requereix que es duguin a terme les inversions que han de permetre posar la infraestructura ferroviària en les condicions adequades perquè la Generalitat pugui prestar amb fiabilitat els serveis ferroviaris. Aquest requeriment és el pas previ a la interposició d’un recurs contenciós-administratiu davant de l’Audiència Nacional per inactivitat de l’Administració. L’Adif ha de donar ara compliment a la sol·licitud de la Generalitat perquè en cas contrari s’engegaria la via judicial.
El Departament de TES considera que la manca de fiabilitat del servei de Rodalies i Regionals es deriva de les deficiències de la infraestructura ferroviària per la manca d’inversió per part de l’Adif. En concret, dels 306 milions del Pla d’inversions pactat l’any 2013 que identificava les mancances de la xarxa i planificava les actuacions a dur a terme per a la seva correcció i les quantificava en termes econòmics i temporals (2014-2016) només un 4% de les actuacions es troba en servei; un 22% s’estan executant o ja estan contractades i, per tant, un 74% estan en fase de projecte o simplement pendents.
Expedient informatiu a Renfe
La Llei del sector ferroviari determina que en cas d’accident, fallada tècnica o de qualsevol altra incidència que pertorbi significativament el trànsit ferroviari, l’Adif ha d’adoptar totes les mesures necessàries per restablir la situació de normalitat tan aviat com sigui possible.
El Departament també ha obert un expedient informatiu a Renfe per l’alteració del servei de Rodalies els dies 10 i 12 de juny, dos dies en què hi va haver vaga del sindicat de maquinistes SEMAF. Segons la informació recopilada pel Departament, el funcionament del servei es va veure greument afectat.
Comunicació als usuaris
Amb aquest expedient informatiu el Departament de TES vol conèixer tant les circumstàncies concretes de la prestació del servei (freqüències i horaris) com les mesures adoptades per l’empresa per restablir la normalitat o minorar l’impacte de les alteracions en els usuaris i les mesures alternatives adoptades per atendre els desplaçaments interromputs o no realitzats.
També es volen conèixer les actuacions informatives o de comunicació que va realitzar Renfe als viatgers sobre les alteracions del servei i les afectacions al seu normal funcionament.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!