ACN |
Barcelona
06-07-2016 19:01
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El RACC proposa revisar la senyalització dels límits de velocitat a les carreters catalanes després d'observar en un estudi diverses deficiències, com llargs trams sense indicacions. El RACC també constata la manca de senyalització en moltes de les incorporacions avaluades i la incoherència entre la morfologia de la via i el límit de velocitat. Una de les conclusions de l'estudi és que un exemple a seguir és la senyalització dels límits de velocitat és el tram de la carretera C-37 entre Manresa i Igualada, on la morfologia de la via és coherent amb la velocitat màxima i la senyalització és adequada en les incorporacions. "Elevar el nivell de qualitat de la senyalització afavoreix la seguretat viària", ha afirmat el mànager tècnic de la Fundació RACC, Lluís Puerto. El test s'ha fixat en trams de vuit vies: la C-32 sud, A-2, C-17, C-65/C-31, N-340, C-14, C-13 i C-37.
L'estudi del RACC també aconsella estudiar l'augment del límit de velocitat en alguns trams de la carretera C-65/C-31 (Llagostera-Palafrugell) i planteja reduir-lo en alguns trams de la C-13 (Alcoletge-Tremp), C-14 (Reus-Tàrrega), C-17 (Montcada-Vic) i N-340 (Alcanar-Cambrils).
El test evidencia que només el 65% de les 127 incorporacions avaluades disposen d'un senyal de límit de velocitat, fet que "pot provocar desconeixement per part dels conductors", ha advertit Puerto.
El RACC també ha detectat deficiències en la senyalització del límit de velocitat que acompanya l'avís de radar. Només un 21% dels casos analitzats compten amb una indicació en el mateix senyal de radar; en el 47%, el senyal de límit de velocitat està ubicat a més d'1 km abans de l'avís de radar. Per al mànager tècnic de la Fundació RACC, es tracta d'una deficiència que "pot dificultar que el conductor recordi la limitació".
En aquest sentit, el RACC considera que els resultats tenen un important marge de millora i considera que hi ha una manca d'homogeneïtat general en l'aplicació dels criteris de senyalització de velocitat.
La senyalització vertical sí que ha rebut una bona valoració en l'auditoria gràcies la "correcta visibilitat i manteniment", excepte en els casos de la l'N-340 i la C-13, que no aproven en aquest factor.
El RACC també ha advertit sobre la deficiència de la senyalització en les incorporacions i ha senyalat que una mesura important seria la col·locació d'un senyal als dos marges de la via per dotar de més seguretat en els avançaments.
Pel que fa al compliment dels límits de velocitat, el RACC ha observat que els conductors sí que respecten el límit de velocitat, amb l'excepció de la C-65/C-31, on més del 15% superen els 100 km/hora, límit actual establert per a aquesta via.
A més de la carretera C-37, l'estudi també destaca la bona puntuació de la C-32. En aquesta carretera, el límit de velocitat de 120 km/hora és conseqüent amb el tipus de via i la senyalització fixa de màxima velocitat està reforçada amb una de variable per l'elevada intensitat de circulació i congestió horària que presenta.
La N-340 aprova en l'auditoria per molt poc. El RACC adverteix que en alguns trams el límit de velocitat és molt elevat amb relació a l'elevat nombre d'accessos que hi ha. Aquesta problemàtica també afecta alguns trams de la C-17 i la C-14.
Les carreteres pitjors puntades són la C-13 i la C-65/C31. A la C-13 la morfologia de la via no s'adequa en alguns trams a la màxima velocitat teòrica (90 km/hora); hi ha trams sense vorals, amb corbes i múltiples accessos i existeixen llargs trams sense cap senyal de límit de velocitat de circulació. Pel contrari, la C-65/C31 suspèn perquè el límit de velocitat (100 km/hora) és massa baix amb relació a la seva morfologia, ja que hi és una via desdoblada, amb vorals amples i incorporacions espaiades.
A part de revisar la senyalització del límit de velocitat i duplicar els senyals a ambdues bandes, el RACC proposa realitzar una campanya d'adequació de la senyalització seguint com a exemple la C-37. També, recomana homogeneïtzar els criteris segons els tipus de via, reforçar la freqüència de senyalització de límit de velocitat i posar senyal informatiu del límit sempre que hi hagi una incorporació a la via. Per a Puerto, revisar la senyalització representaria un cost econòmic "baixíssim" i, en canvi, seria "molt rentable" per a la "comoditat" i "seguretat" dels conductors. És més una qüestió de temps en la realització de projectes, ha apuntat. En la presentació de l'estudi, el president del RACC, Josep Mateu, ha insistit en la proposta de redefinir la senyalització dels límits de velocitat per tenir carreteres de qualitat que puguin optar "a la Champions".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!