Pol Pagès i Lluís Ràfols a la Gruta de les Deus de Sant Quintí de Mediona. Roger Vives
Roger Vives |
Sant Quintí de Mediona
25-09-2016 17:10
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Després de sis anys de tancament per a complir amb les mesures de seguretat pertinents, Sant Quintí de Mediona ha reobert aquest estiu la Gruta de les Deus, “el lloc més emblemàtic del municipi”, segons afirma l’alcalde Pol Pagès, i que forma part de l’aposta “pel turisme natural” del consistori quintinenc.
No obstant, la posada en funcionament d’aquest projecte mostra també una problemàtica ben preocupant a la zona, tal i com Pagès destaca: “amb la reobertura de la Gruta de les Deus podem observar el greu problema que tenim amb l'aigua. Anys enrere s'hi havia arribat a bussejar i ara, pràcticament, no hi ha ni rastre, mai havia estat tan seca”. El propi batlle explica que “el problema és la sobreexplotació que pateix l'Aqüífer Carme-Capellades” del que s'abasteix el nord de l'Alt Penedès i tota la Conca d'Òdena (Igualada i rodalies). Per a l’alcalde de Sant Quintí, està clar que “cal més eficiència amb els recursos naturals, reivindiquem el problema ecològic que patim i la ineficiència que hi ha avui en dia amb els recursos de l'aigua”.
El consistori també reconeix que “la sequera i el canvi climàtic” són els altres dos factors que expliquen aquesta situació, i aporta les xifres que indiquen que “a Sant Quintí teníem una mitjana de 650 litres per metres quadrats en els últims cent anys, mentre que l’any passat únicament vam arribar a 350 litres.
A banda de les Deus, Pagès exemplifica la situació amb que “la Bassa de Capellades i el riu Mediona són els altres dos espais naturals que mostren que tenim un greu problema amb l’aigua, de fet, el riu, per primera vegada, ha arribat a tenir trams secs en el seu pas per Sant Quintí”.
Malgrat tot, l’alcalde mostra esperança en què “es faci el transvasament previst des del pantà de la Llosa del Cavall (Solsonès) a la zona de l’Aqüífer Carme-Capellades i permeti que hi hagi una regeneració per a recuperar els espais naturals tal i com els coneixíem. El projecte compta amb un finançament de 20 milions d’euros provinents de fons europeu i esperem que s’executi i es posi en funcionament el més aviat possible”.
A l’espera que tot això succeeixi i la situació pugui començar a resoldre’s, la Gruta de les Deus ja és oberta tal i com ho va estar entre del 1954 al 2010, però ara equipada amb tots els elements de seguretat necessaris. És un espai únic que fou descobert accidentalment per picapedrers del zoo de Barcelona, que eren a Sant Quintí per adquirir pedres per a l’aquari d’aquest recinte de la capital catalana. El fet que hagi estat tants anys tancada, ha estat ocasionat per la manca de legislació específica sobre un espai d’aquestes característiques i que l’ha obligat a cenyir-se a la rigorosa Llei de Mines.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!