Carme Almirall, regidora de Serveis Urbans; Miquel Forns, alcalde de Sitges, i Josep Moliné, regidor de Govern Obert. Ajuntament de Sitges
Redacció |
Sitges
16-11-2016 10:23
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’alcalde de Sitges, Miquel Forns; la regidora de Serveis Urbans, Carme Almirall; i el regidor de Govern Obert, Josep Moliné, han presentat aquest dimarts el primer procés de participació ciutadana centrat en la gestió de residus. L’objectiu és que la ciutadania opini sobre el servei de neteja viària actual, la recollida de residus i la deixalleria, i aporti propostes per a la millora del servei. Les primeres accions del procés de participació ciutadana donaran el tret de sortida a finals d’aquest mes i s’allargaran fins a mitjans del mes de maig del 2017.
Al 2018 finalitzarà el contracte entre l’Ajuntament de Sitges i CESPA, l’empresa concessionària que actualment presta el servei de neteja viària, recollida de residus i deixalleria a Sitges. L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha explicat que “es tracta d’una bona oportunitat per configurar el nou servei de neteja”. Miquel Forns ha detallat que “el procés participatiu arribarà a tots els nuclis de població del municipi perquè volem recollir una visió global per implementar una gestió integral i tenir un Sitges més net i millor”. La regidora de Serveis Urbans, Carme Almirall, ha remarcat que “volem saber exactament què necessitem per tenir el millor plec de condicions possible per al nou contracte de neteja i donar un servei de recollida, neteja i deixalleria el més eficaç i eficient possible”. El regidor de Govern Obert, Josep Moliné, ha destacat que “volem que els veïns i veïnes ens diguin com veuen les coses i que es puguin recollir les seves aportacions per donar una resposta més eficient a la gestió de la neteja”.
El procés de participació ciutadana es completarà amb la realització d’un estudi tècnic i econòmic que permetrà analitzar les diferents solucions de recollida de residus i de neteja viària adaptades a les particularitats (geogràfiques, demogràfiques, turístiques) del municipi i basades en la perspectiva ciutadana dels serveis actuals. Els resultats de l’anàlisi seran la base per tal de prendre les decisions oportunes i que serviran per a l’elaboració del nou plec de condicions que regirà el nou contracte.
Paral·lelament, des de la regidoria de Serveis Urbans ja s’està treballant per millorar el servei de gestió de residus. El mes de juliol l’Ajuntament va fer una injecció econòmica de mig milió d’euros més per implementar nous serveis que no estaven recollits en el contracte perquè, tal com ha explicat l’Alcalde “eren una necessitat real del municipi”.
També s’ha dut a terme aquest estiu una campanya amb el sector turístic per explicar quina és la manera de fer la gestió dels seus residus i ser sostenibles. Ara, conjuntament amb el Gremi d’Hostaleria de Sitges, la campanya continuarà amb reunions de petit format per detectar les necessitats zona per zona. També s’ha canviat l’horari de recollida d’andròmines i s’ha passat a la nit per facilitar que les persones puguin dipositar els seus objectes i també per millorar l’estètica de la vila. La regidora Almirall ha anunciat la posada en marxa d’una campanya sobre civisme i sobre el compliment de l’ordenança que regula que la brossa s’ha de deixar al contenidor. Per aquest motiu, Carme Almirall ha dit que “s’amplien el nombre de contenidors al nucli antic de Sitges per promoure que ningú deixi la brossa al carrer”. Una altra mesura anunciada, és la inversió de 110.000€ per a la renovació de papereres i de 70 contenidors, s’ha incorporat un agent cívic per fomentar la col·laboració ciutadana i el civisme.
El procés de participació
El procés de participació que s’inicia ara durarà 8 mesos i finalitzarà amb l’anàlisi i entrega de la diagnosi. El regidor de Govern Obert, Josep Moliné, ha remarcat que “des del Govern creiem en la participació real. Amb aquest nou procés que engeguem la ciutadania no només tindrà veu sinó que incidirà directament en les polítiques públiques”.
El procés de participació ciutadana posarà a l’abast del veïns i veïnes diferents eines per a poder donar l’opinió. L’element central que recollirà tota la informació relativa al procés serà el web www.participasitgesnet.com. Al web es trobarà el calendari de les activitats que es realitzaran, les notícies del procés i un qüestionari on-line per facilitar la participació ciutadana i que des de casa es pugui participar en el procés.
A participasitgesnet.com també hi haurà un plànol interactiu del municipi de Sitges, en el que el ciutadà podrà geolocalitzar i marcar els punts forts o febles del servei i la proposta de millora, si s’escau.
Entre les activitats previstes, el procés de participació ciutadana contempla visites informatives, tallers i rutes veïnals obertes a tota la ciutadania.
L’objectiu de les visites informatives és presentar el projecte de participació davant de grups reduïts representants de diferents sectors de Sitges. Els tallers fomentaran una participació activa de la ciutadania qui podrà fer les seves aportacions en els àmbits de neteja viària, recollida de residus i deixalleria. Les rutes veïnals serviran per detectar al territori els punts forts i febles del servei de neteja detectats per la ciutadania. Per participar, tant en els tallers com en les rutes, caldrà inscriure’s a través de la pàgina web www.participasitgesnet.com.
Les rutes veïnals seran les següents:
Ruta 1: Casc Antic-Centre, Platja Sant Sebastià, Sant Crispí, Oasis-Sínia Morera
Ruta 2: Aiguadolç, Cases Noves, La Llevantina, La Marina d'Aiguadolç, Plans d'Aiguadolç, Port d'Aiguadolç
Ruta 3: Poble Sec-Pins Vens, Els Molins, la Plana est
Ruta 4: El Vinyet, Terramar, Cases del Sord, La Plana-Can Pei
Ruta 5: Garraf
Ruta 6: Les Botigues de Sitges
Ruta 7: Urbanització Quint-Mar
Ruta 8: Urbanització Vallpineda
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!