Espai natural

Neteja de boscos als Colls i Miralpeix per prevenir els incendis i conservar l'entorn

La Diputació de Barcelona i l'Obra Social la Caixa destinen 28.000 euros a la millora de la zona

Neteja de boscos als Colls i Miralpeix per prevenir els incendis i conservar l'entorn. Míriam de Lamo

Neteja de boscos als Colls i Miralpeix per prevenir els incendis i conservar l'entorn. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La recuperació d'antics conreus i l'aclariment de boscos de pins són dues de les actuacions de millora que la Diputació de Barcelona i l'Obra Social la Caixa estant realitzant a l'espai natural dels Colls i Miralpeix. L'objectiu dels treballs, valorats en 28.000 euros, és conservar les espècies forestals autòctones de la zona i a la vegada prevenir-hi els incendis. Una empresa forestal especialitzada i una empresa d'inserció són les encarregades d'executar les feines, que ja han començat i duraran un mes i mig.

El Consorci dels Colls i Miralpeix va demanar la realització de les millores a l'espai, especialment castigat pels incendis els darrers estius. Aquest dimecres al matí s'ha realitzat una visita a la zona, on actualment quatre persones en risc d'exclusió social pertanyents a l'empresa d'inserció Passar via estan executant les millores. Una de les tasques són els treballs de millora forestal, per tal de realitzar una aclarida de pinedes de pi blanc, considerada una "espècie invasora" que "ocupa nous espais", segons ha explicat l'enginyer tècnic forestal de la Diputació Joan Rovira. Així, Rovira ha explicat que un entorn en el que "tradicionalment s'hi ha barrejat conreus, bosc i zones de pastoreig" acaben convertint-se en només bosc de pins si no s'hi actua.

Potenciar oliveres i eliminar espècies no autòctones

Aquest tipus de treball també preveu potenciar les oliveres, alzines i espècies secundàries, i eliminar espècies no autòctones com els xiprers. La previsió és extreure'n 220 m3 de fusta que es destinarà a estella per a biomassa forestal. D'altra banda, també s'estan recuperant conreus, creant-hi espais oberts i evitant que incrementin els matolls i les zones boscoses. Segons Rovira, l'abandonament de conreus explica en gran mesura l'actual situació d'espais com els Colls i Miralpeix.


Un espai natural de gran valor

La superfície total en la que s'està actuant són 13,67 hectàrees; una part dels terrenys són propietat privada, i l'altra pertanyen a l'Ajuntament de Sitges. "Aquesta actuació té molt a veure amb la disminució del risc d'incendis forestals", ha dit el director tècnic del consorci, Enric Garriga. El representant de l'entitat ha recordat que a la costa catalana hi ha escassos espais naturals com els Colls, ja que la majoria "estan urbanitzats". "Estem entre el parc del Garraf, el Foix i Olèrdola, i amb una àrea marina que també és un espai protegit. Aquesta anella verda comarcal té un gran valor paisatgístic", ha afegit Garriga, que ha reivindicat la importància de "posar en valor" aquest espai natural.

El regidor de Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Sitges, Jordi Mas, ha recordat que "és responsabilitat de l'administració pública vetllar perquè aquests indrets tan singulars es preservin de la millor manera". Per a Mas és essencial "vetllar perquè la qualitat de l'entorn es pugui mantenir d'una manera sostenible en el temps" i puguin gaudir-lo "generacions futures". 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local