El regidor d’urbanisme, Fran Perona, i l’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, durant la roda de premsa d’ahir. Ajt Sant Pere de Ribes
Redacció |
Sant Pere de Ribes
02-03-2017 13:51
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ja ha rebut la resolució provisional de la convocatòria de subvencions de cofinançament dels FEDER a la qual es va presentar amb el “PROJECTE D’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA, PROMOCIÓ I GENERACIÓ D’ENERGIES RENOVABLES”. El projecte tindrà una despesa elegible d’1.631.846 euros, la meitat dels quals (753.461,71 euros) seran aportats per aquests fons estructurals europeus. Aquesta injecció de capital és una molt bona notícia pel municipi i per l’executiu local; “és un ajut important per complir amb els nostres objectius de cura del medi ambient, sostenibilitat i eficiència energètica”, ha explicat el regidor d’Urbanisme, Fran Perona.
El finançament anunciat permetrà principalment executar el projecte de millora de l’eficiència en l’enllumenat públic i la posada en funcionament de la caldera de biomassa prevista per a l’equipament esportiu municipal Espai Blau, a més d’un centre de producció i emmagatzematge de biomassa. L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha celebrat que “hem aconseguit el màxim de finançament europeu en aquests dos projectes que s’emmarquen dins de l’estratègia de l’Ajuntament per ser més curosos amb el medi ambient i treballar contra el canvi climàtic”.
La primera de les actuacions servirà per fer una substitució massiva de les llumeneres actuals per unes que siguin de tipus led, millorant l’eficiència i la despesa energètica. El canvi afectaria un miler de llumeneres i dos mil equips auxiliars i làmpades. A més de la solució tècnica que es faci a cada element de la instal·lació d’enllumenat es vol implantar un sistema de regulació de flux en hores de baix ús per estalviar energia tot mantenint la uniformitat dels nivells d’il·luminació durant les hores de funcionament reduït.
Segons les dades del Govern, la inversió d’1 milió en aquest camp s’amortitzaria en 5 anys i suposaria baixar la despesa d’enllumenat un 50% per a l’Ajuntament. “És una aposta molt important perquè actualment superem el mig milió d’euros en consum d’energia”, ha explicat el regidor d’Urbanisme, Fran Perona.
També s’inclou en aquest àmbit la instal·lació de la caldera de biomassa a l’Espai Blau, la primera que es posarà en un equipament municipal, que vindria recolzada per la construcció d’un centre d’emmagatzematge de biomassa que s’ubicaria al Polígon Industrial de la Vilanoveta.
Aquest projecte, treballat en conjunt amb el NODE i altres Ajuntaments de la comarca, forma part, a més, d’un marc de gestió de recursos naturals més ampli que inclou la neteja de boscos, conjuntament amb l’Associació de Propietaris Forestals, com una aposta per tenir cura de l’entorn forestal i produir biomassa. Per això també es preveu construir una planta d’assecament i tractament de la biomassa tipus estella que serviria per alimentar les calderes d’aquest tipus que en un futur també es podran instal·lar a altres espais municipals i així tancar el cercle d’autoproducció i consum d’aquest combustible natural d’origen vegetal que forma part de les energies renovables.
La majoria de la propietat dels boscos és privada, per això l’alcadessa ha explicat que “treballen per adherir titulars a l’Associació de Propietaris Forestals del Garraf i així sumar esforços en aquesta estratègia i tenir matèria primera suficient per alimentar aquest canvi en el model energètic de Sant Pere de Ribes”.
L’actuació corresponent a les calderes de biomassa per a l’Espai Blau es preveu de portar a terme el 2017, i la de l’enllumenat al llarg de dos anys (2018-2019), per finalitzar just al principi del 2020 (data límit que determinen els FEDER).
A part d’aquestes actuacions, el govern local també ha anunciat que aquest any vol destinar recursos propis a través del Pla de Reactivació Municipal per seguir amb la seva tasca d’adequació de franges, parcel·les i zones verdes, la millora de camins, la instal·lació d’una xarxa de recàrrega de vehicles elèctrics (i l’adquisició d’un per iniciar la renovació del seu parc) la prolongació del carril bici o la posada en marxa d’altres iniciatives per promoure la mobilitat sostenible, entre d’altres.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!