Michel André, director del LAB, protesta per la construcció del edifici de la Nàutica Popular al costat del laboratori. Jordi Lleó
Jordi Lleó |
Vilanova i la Geltrú
23-11-2017
| Actualitzat 26-11-2017 20:12
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Michel André, director del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques, LAB, ubicat al Port de Vilanova, ha mostrat el seu malestar per la construcció del nou edifici de la Nàutica Popular just entre el laboratori i els molls. El LAB, una instal·lació de la Universitat Politècnica de Catalunya, que es troba al costat dels oficines de Ports de la Generalitat, disposa a Vilanova de l’únic túnel acústic civil d’Europa, una instal·lació que ha costat més de 350.000 euros, que serveix per recrear les condicions marines i poder calibrar els sensors que el LAB té instal·lats per tots els mars i oceans, a través dels quals obté dades científiques sobre el soroll al medi marí. Segons André, el LAB, necessita unes condicions completament aïllades de qualsevol soroll, a part que amb la construcció d’aquest edifici se li impediria tenir un accés directe a l’aigua, per on pot carregar els seus sensors a les embarcacions. “L’activitat de la Nàutica Popular és completament incompatible amb l’activitat científica del LAB. És incomprensible que amb l’extensió de plaça que hi ha s’hagi de construir aquest edifici aquí. Per les dues activitats, la seva més decantada a l’oci, sempre estarem en conflicte”, exclama el director del LAB.
Però a més, Michel André considera que no s’està complint l’acord al que es va arribar aquest febrer. Llavors segons el director del LAB, es va acordar construir l’edifici de la Nàutica Popular, entre l’antic edifici de les drassanes de Dradissa i el Laboratori en sentit perpendicular al mar. En canvi el projecte actual contempla que l’edifici es construirà entre el laboratori i les antigues drassanes, en sentit paral·lel a l’aigua.
Michel André no acaba d’entendre aquesta manca de sensibilitat per l’activitat científica del LAB. “No es pot comprendre que quan convé es fa servir el LAB com la joia de la corona de l’activitat científica a la ciutat i a les primeres de canvi construeixen aquest edifici aquí amb una activitat incompatible. Aquesta construcció és una manera d’impedir que la nostra investigació segueixi endavant, i no per uns mesos sinó per molts anys”. El LAB té una concessió fins a l’any 2027 per estar ubicat al Port de Vilanova, però aquesta contrarietat podria fer considerar la seva continuïtat a la ciutat.
Les obres de la plaça del Port, formen part d’un estudi de detall realitzar per l’Ajuntament de Vilanova i avalat per Ports de la Generalitat, ens que té la titularitat de la infraestructura portuària. Des de Ports de la Generalitat es reconeix la tasca que realitza el LAB, se senten molt orgullosos de poder tenir una instal·lació d’aquest nivell, única al món, al Port de Vilanova. Des d’aquest ens es recorda que el projecte després d’un llarg procés de participació ciutadana alliberava l’espai de la plaça d’edificis, per concentrar-los tots a llevant. Durant el tràmit el mateix LAB va realitzar unes al·legacions que van ser respostes d’acord amb l’Ajuntament. Segons Ports de la Generalitat, en aquesta resposta es valorava que no hi havia interferència entre les dues activitats. Des d’aquest organisme es vol recordar que l’accés al LAB és des de llevant, no per la façana sud, on hi ha un mur delimitador que impedeix l’accés directe a l’aigua.
L’edifici a construir, que ha de substituir l’actual que la Nàutica Popular disposa entre la plaça del Port actual i la part ampliada, és un mòdul de 80 metres quadrats de suport als 300 amarradors de Nàutica Popular. Per Ports de la Generalitat “l’activitat dels amarradors és social, compatible i sense efectes ambientals destacables”. Des d’aquest ens de la Generalitat de Catalunya és lamenta la situació que s’ha originat, però també volen que Michel André sigui conscient de totes les activitats que hi ha al voltant del LAB, prèvies a la construcció del laboratori.
Des de l’Ajuntament, l’alcaldessa de Vilanova manté que “la ubicació definitiva és la pactada amb el LAB i els amarradors al febrer. No entenc quin és el problema. Ningú pot posar en dubte l’interès de l’Ajuntament pel LAB. Jo vaig començar al 2011, llavors el LAB estava a precari, i ara hem lluitat tots perquè el laboratori tingui totes les garanties per estar allà amb un espai completament condicionat a les seves necessitats científiques”.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!