Camins rurals

El Garraf inicia l’execució del projecte “Camins, patrimoni i natura”

Divendres s’han signat els convenis de col·laboració entre ajuntaments i el Consell Comarcal del Garraf

El Garraf inicia l’execució del projecte “Camins, patrimoni i natura”. CC Garraf

El Garraf inicia l’execució del projecte “Camins, patrimoni i natura”. CC Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després d’haver treballat conjuntament la proposta finalment seleccionada del projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura” en el fons FEDER, el Consell Comarcal del Garraf, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, l’Ajuntament de Sitges, l’Ajuntament de Cubelles, l’Ajuntament de Canyelles i l’Ajuntament d’Olivella han signat avui a la Masia d’en Cabanyes els convenis de col·laboració en un acte conjunt. Al llarg de les darreres setmanes els diversos plens municipals han aprovat aquests convenis que estableixen la col·laboració i els acords que han de permetre executar aquest projecte.

Per primer cop els sis ajuntaments i el consell comarcal compartiran un projecte comú seleccionat pel cofinançament dels fons europeus FEDER, que permetrà desenvolupar projectes locals i comarcals, relacionats amb la recuperació o creació d’espais amb valor patrimonial, cultural o natural. Els projectes impliquen una inversió de 2.343.716,19 euros, dels quals el 50% va a càrrec de fons europeus.

El projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura” inclou 8 actuacions municipals i 4 actuacions comarcals. Les intervencions locals són: el Mirador de Montserrat a Canyelles; l’adequació dels jardins de Can Travé a Cubelles; la rehabilitació de la Platja Llarga, la senyalització de rutes patrimonials i el camí Pedalable a Vilanova i la Geltrú; la creació del Centre d’Interpretació dels Americanos i la museïtzació del Castell de Ribes a Sant Pere de Ribes; i la creació del centre de visitants de Can Milà a Sitges.

Les intervencions comarcals són: la creació de la Ruta Patrimonial del Garraf, l’aplicació de les noves tecnologies a la promoció de les actuacions, una campanya de promoció de la destinació, i actuacions de suport a l’execució del projecte (pla de comunicació de les accions).

Estat de les actuacions

En aquests moments, algunes de les actuacions ja es troben en una fase avançada. La diagnosi per crear una Ruta del Patrimoni a la comarca, impulsada pel Consell Comarcal del Garraf, està en procés de licitació i es preveu l’inici de la redacció del projecte per finals de l’any. Aquesta proposta permetrà unir els municipis donant valor als espais naturals i passant pels espais d’interès cultural, amb un relat comú a les accions de difusió i promoció turística que es desenvoluparan en accions posteriors. Aquesta ruta pretén aprofitar els treballs ja executats i altres infraestructures per a optimitzar-les, i també identificar espais d’interès paisatgístic que poden esdevenir un mirador comarcal.    

Una segona actuació que es troba en un estat avançat és la creació d’un mirador al municipi de Canyelles, el Mirador de Montserrat. Amb aquesta proposta, l’Ajuntament de Canyelles vol millorar un espai del municipi amb una intervenció paisatgística per recuperar un espai obsolet. Aquesta intervenció permetrà disposar d’un mirador del Parc d’Olèrdola que també sigui una porta d’entrada a l’espai natural, amb un aparcament per a visitants, plafons informatius i una àrea de descans com a confluència de rutes de senderisme, amb zones de pícnic, espai infantil i zones d’ombra.

Una altra actuació que es troba també a punt de finalitzar el seu projecte executiu, és l’adequació del jardí històric de Can Travé a Cubelles. Aquest jardí és una unió d’espais enjardinats i diferents elements arquitectònics decoratius que necessiten una actuació per tal de recuperar-los -ja que molts d’ells es troben en un estat de degradació molt avançat- i que puguin esdevenir un element d’atracció de visitants. Les actuacions a realitzar són la reparació dels elements arquitectònics dels jardins i de les seves instal·lacions per a obrir aquest espai a l’accés públic, junt a l’adequació de la il·luminació. 

Finalment, l’actuació de recuperació de la Masia de Can Milà a Sitges també està en fase de redacció del projecte executiu per a recuperar aquest equipament com a centre de visitants i per a la gestió de la infraestructura turística: oficines de la regidoria de turisme de Sitges, oficines d’informació turística, espai per a la informació i comunicació interactiva i un espai polivalent per a exposicions,  presentacions, actes, etc. Aquest projecte es vertebra en 2 eixos: les actuacions físiques de restauració dels edificis existents i de nova construcció, la dotació d’equipament mobiliari i informàtic, l’arranjament exterior i aparcament i, en segon lloc, les actuacions per a la creació d’eines i continguts digitals per al coneixement i informació de la ciutat i el territori.

L’eix 6 del FEDER està dedicat al sector del patrimoni i el turisme, un aspecte que es presenta com estratègic pel Garraf, per continuar potenciant l’experiència del visitant, preservar el patrimoni cultural i natural, potenciar la creació de llocs de treball i incentivar el número de visitants a la comarca fora de les temporades turístiques.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local