Hort terapèutic

L'hort més fèrtil del Garraf

La Masia Nova acull un hort terapèutic que ajuda a persones amb malalties mentals a augmentar l'autoestima i a socialitzar-se

La Masia Nova acull un hort terapèutic que ajuda a persones amb malalties mentals a augmentar l'autoestima i a socialitzar-se. Míriam de Lamo

La Masia Nova acull un hort terapèutic que ajuda a persones amb malalties mentals a augmentar l'autoestima i a socialitzar-se. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els calçots són la plantació de la Masia Nova de la que parla amb més orgull Jose Belzunces, el tècnic responsable de l'hort que l'Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf conrea des de fa quatre anys a Vilanova. Els ensenya amb satisfacció, i pronostica l'èxit de la calçotada amb la que “es posaran les botes” un cop es cullin. Però, per molt que els calçots siguin ben gustosos i l'àpat es converteixi en gairebé un esdeveniment a l'entitat, els autèntics fruits que dóna l'hort, els més desitjats, són uns altres: autoestima, autonomia, bons hàbits, socialització. Una nova oportunitat, en definitiva, per a persones que pateixen una malaltia que encara provoca molts tabús. Mostrar el treball terapèutic que es realitza als terrenys de la masia ha estat l'objectiu de la visita guiada que ha organitzat l'associació aquest divendres al matí amb l'assistència del regidor d'Educació i Ocupació, Miguel A. Iglesias, responsables i tècnics de l'Ajuntament, i socis i fundadors de l'entitat, entre altres.

Una malaltia que provoca prejudicis

“Existeix una etiqueta, la del malalt mental”, ha explicat Belzunces, reconeixent els seus propis prejudicis quan va implicar-se en el projecte. Però la realitat és ben diferent: “són persones com qualsevol altra, amb les seves inquietuds, il·lusions, o neures, com puc tenir jo mateix”, ha dit el tècnic. Actualment treballen l'hort una desena de persones, que van donant pas a d'altres en funció de les seves millores, atès que en alguns casos arriben a aconseguir feina. Els usuaris s'encarreguen de totes les tasques relacionades amb la terra: des de retirar les males herbes a plantar, podar, collir o responsabilitzar-se de la parada de venda de fruites i verdures que obre portes cada dimecres de 9 a 11.30 hores a la mateixa masia. A banda de la teràpia per a persones amb malalties mentals, a la Masia Nova també es realitzen treballs en benefici la comunitat a càrrec de persones que han de complir una pena fora de la presó. Segons Jose Belzunces, ambdós col·lectius treballen de forma igualitària, “sense distincions ni en el tracte ni en la feina”.

Fruites i verdures ecològiques

L'explotació de l'hort va ser cedida a l'associació per part de l'Organisme Autònom de Patrimoni Local Víctor Balaguer, que pertany a l'Ajuntament de Vilanova, l'any 2014. Taronges, carbasses, carbassons, tomàquets, cogombres o albergínies són algunes de les fruites i verdures que poden trobar-se al llarg de l'any a la Masia Nova, on el sistema de conreu és cent per cent ecològic, sense cap tipus de pesticida. A través de l'horticultura, els usuaris “tornen a adquirir hàbits que havien perdut quan va sorgir la malaltia”, segons Jose Belzunces. Així ho corrobora Damián, una de les persones que tres cops per setmana, de les vuit del matí a les dotze del migdia, acudeix a la Masia Nova per treballar l'hort. “Abans em costava molt aixecar-me del llit, no arribava a les vuit mai. Ara, sí. Per a mi ha estat un gran esforç. La psiquiatra em deia que havia d'estar ocupat, i això m'ha ajudat bastant, ara em moc, i em marxa el “mal rotllo””, ha explicat l'usuari, compartint la seva experiència durant la visita.

El treball en equip és un dels pilars bàsics de la teràpia que es realitza a la Masia Nova. “Comparteixen problemes i solucions. Han fet amistat fora del centre, i d'això es tracta”, ha destacat el tècnic responsable. Tots els usuaris col·laboren en les decisions de les llavors que es plantaran, o de les sortides formatives i lúdiques que s'organitzen amb els diners aconseguits amb la parada.

Absència femenina

La també responsable de l'hort Núria Gonzalvo ha lamentat la minsa presència de les dones en l'activitat. “La dona tendeix a quedar-se a casa. Per què no ve? Potser perquè allà és molt útil”, ha assegurat. En aquest sentit, Gonzalvo ha destacat que “la discriminació cap a la dona està molt present en el col·lectiu de malalts mentals” i ha demanat que s'incentivi la seva participació en teràpies com la que es practica a la Masia Nova perquè també puguin obtenir uns beneficis essencials per superar la malaltia. I tot a través d'un hort, potser no el més productiu en quantitat de fruites i verdures, però, sense dubte, únic en afany de superació.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local