La recollida selectiva de la brossa orgànica, l'assignatura pendent de Sant Pere de Ribes. EIX
Redacció |
Sant Pere de Ribes
03-07-2018 09:31
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Durant els mesos de juliol i setembre de 2018, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i la Mancomunitat Penedès Garraf, inicia una campanya de reforç de la recollida selectiva de la brossa orgànica amb l’objectiu d’incrementar els percentatges de recuperació de residus, i sobretot augmentar el percentatge de recollida selectiva de la fracció orgànica. Les accions estan adreçades a tota la ciutadania i als establiments generadors de brossa orgànica del municipi, doncs un gran percentatge de residus orgànics no van a parar a la planta de compostatge i això fa, a més de ser un greuge mediambiental, que s’encareixi el servei per les sancions rebudes per cada tona de deixalles que van a l’abocador sense tractar i reciclar.
L’alcaldessa, Abigai Garrido, ha explicat que “cada vegada les sancions són més grans i més altes pel que fa a la quantitat de residus que hem de portar a l’abocador i, per tant, no poden ser reciclats”. Això repercuteix, segons l’alcaldessa, en el rebut de les escombraries que podria incrementar-se per l’augment de l’import de les sancions com a conseqüència de no fer-ho bé i perquè ja actualment “la taxa de recollida no costeja tot el que realment estem pagant per aquest servei”.
Actualment cada habitant del municipi està generant 94 g/habitant/dia de brossa orgànica quan aquesta xifra hauria d’estar al voltant dels 150 g/habitant/dia. Això es tradueix en que hi ha una part important de la ciutadania que no està separant la brossa orgànica a la llar. A banda també s’incidirà en millorar la qualitat de la brossa orgànica recollida ja que la quantitat d’impropis presents en aquesta fracció està en un 15%, lluny de la quantitat permesa, que ha d’estar per sota del 10%.
Xerrades i punts informatius
És per això que s’han programat diverses xerrades informatives i s’habilitaran uns punts informatius en ubicacions cèntriques. El 4 de juliol a Ribes, a les 19.30 hores, la Sala Merla del centre cultural El Local acollirà la primera xerrada i el 16 de juliol, a la mateixa hora, es repetirà a la sala polivalent de l’edifici de l’Ajuntament a la plaça Vinya d’en Petaca de les Roquetes. Posteriorment, per a totes aquelles persones que no hagin pogut assistir a les sessions s’ubicaran uns punts informatius. Del 5 al 12 de juliol n’hi haurà un a la pl. Maria Mercè Marçal (Ribes); del 13 al 20 de juliol estarà a la plaça de l’Església (Ribes); del 17 al 23 de juliol s’ubicarà a la pl. de la Vinya d’en Petaca; i del 24 al 31 de juliol a la pl. del Llobregat de les Roquetes. L’horari d’atenció serà de dilluns a divendres, de 10:00 a 14:00 hores i dimecres, dijous i divendres també de 17:00 a 20:00 hores.
Tant a la xerrada com al punt informatiu, a tothom que li faci falta, ja sigui perquè el tingui malmès, perdut o trencat, se li oferirà un cubell marró reixat de 10 litres per a la recollida de la brossa orgànica a la cuina, un paquet de bosses compostables, un recurs informatiu i un joc de bosses de ràfia per a facilitar la recollida selectiva dels envasos lleugers, del vidre i del paper i cartró. En paral·lel a aquestes accions es realitzaran visites informatives a tots els comerços i establiments que generen brossa orgànica.
La brossa orgànica representa el 36% de les escombraries que fem (en pes) diàriament a casa. Són les restes de menjar i les restes vegetals de mida petita, que poden ser recollides selectivament i transformades en compost, un adob de gran valor biològic. Malauradament, al nostre municipi només estem recuperant el 9% de la brossa orgànica que generem.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!