Remunicipalització

Vilanova estudia la internalització de la recollida d'escombraries

L'Ajuntament adverteix que s'aplicaran sancions a les persones que lliurin mobles o andròmines a l'espai públic en horaris no permesos

Vilanova estudia la internalització de la recollida d'escombraries. Míriam de Lamo

Vilanova estudia la internalització de la recollida d'escombraries. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Vilanova ha encarregat un estudi per analitzar com portar a terme la internalització de la recollida d'escombraries, segons ha explicat la regidora d'Espai públic i Medi ambient, Marta Jofra, aquest dimarts en una roda de premsa. Actualment, l'empresa Valoriza s'encarrega de realitzar aquest servei, a través d'un contracte que costa uns vuit milions d'euros anuals -incloent la neteja viària-, i que va extingir-se l'any passat; des de llavors, el servei està prorrogat d'una manera”no formal”, segons la regidora. L'Ajuntament també ha encarregat un estudi sobre com millorar la recollida d'escombraries a través d'un nou sistema que podria combinar diferents tipologies, en funció de les diferents zones de la ciutat, i de si es tracta de particulars o empreses que generin grans volums de residus. El govern local confia en disposar de totes les dades a finals d'any per aplicar els canvis a partir de l'any vinent.

“Premiar la gent que ho faci bé”

Jofra ha recordat que una moció aprovada al ple de l'Ajuntament l'any 2015 acordava assolir un 60% de recollida selectiva a la ciutat, malgrat que actualment la xifra se situa en el 37,8%. “Ens plantegem un model de recollida que permeti fer un seguiment i premiar la  gent que ho faci bé”, ha explicat Jofra. La regidora ha apuntat que “per aplicar el sistema de bonificació” a les persones que reciclen “cal canviar el model de recollida”. La responsable d'Espai públic i Medi ambient ha destaca que el fet que Vilanova tingui “una casuística molt diversa”, amb “barris molt compactes, residencials, urbanitzacions periurbanes on no es fa recollida selectiva, etc” explica la necessitat d'estudiar a fons com millorar el servei. Una de les possibilitats que ha apuntat la regidora és oferir una recollida porta a porta a empreses o indústries que generin molts residus, tal i com es realitza actualment en el cas del cartró. Es planteja, doncs, “un servei individualitzat” que a més permeti combinar “diferents models de recollida”. Jofra també s'ha referit al fet que assumir un major percentatge de recollida selectiva implicaria “tenir menys despeses de tractament de residus i més ingressos”.

Personal propi

Paral·lelament, l'equip de govern es planteja oferir el servei amb personal propi. En aquest sentit, Marta Jofra ha assegurat que un dels acords de l'equip de govern per a aquest mandat va ser “treballar per internalitzar els serveis que sigui possible”.

Si finalment s'opta per prescindir d'una empresa externa, l'Ajuntament assumiria el contracte del centenar de persones que a hores d'ara realitzen aquesta tasca a Valoriza. Jofra ha assegurat que, per complir amb la normativa, primer caldria “demostrar” que la internalització “és eficient econòmicament”, i després seria necessària una “decisió política”. La regidora ha afegit que també caldria “consensuar-ho amb els treballadors” i estudiar les seves condicions de treball. En tot cas, Jofra ha assegurat que els contractes haurien de realitzar-se a través d'un organisme autònom o una empresa municipal.

Recollida porta a porta

A l'espera que es prengui una decisió a l'hora d'aplicar el nou model de recollida d'escombraries, l'Ajuntament portarà a terme una campanya de sensibilització per evitar que s'abandonin mobles o endimaris a la via pública. A través d'aquesta iniciativa es recordarà a la ciutadania els diferents dies de recollida d'aquest tipus de material en funció de cada barri, i el telèfon disponible per demanar una recollida personalitzada en cas que no es pugui esperar al dia assignat. Marta Jofra ha explicat que ja es disposa de tres persones dedicades a controlar aquest tipus de conductes incíviques -fins fa poc hi havia un sol inspector-. “Fins ara no hem aplicat massa sancions però si cal ho farem perquè així està previst a l'ordenança”, ha advertit la regidora, tenint en compte que hi ha alguns ciutadans i ciutadans que lliuren mobles o altres residus voluminosos a l'espai públic  “de manera reiterada”. Les multes per fer-ho poden arribar als 3.000 euros.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local