Plaça del Port

Els veïns de Mar reclamen l'enderroc de l'antiga nau de Dradisa "amb més de mil metres quadrats d’uralita al sostre"

L'associació de veïns demana a l'Ajuntament de Vilanova que 'gestioni i financïi l’estudi de l’estat i perillositat dels elements de fibrociment de l’edifici'

Els veïns de Mar reclamen l'enderroc de l'antiga nau de Dradisa

Els veïns de Mar reclamen l'enderroc de l'antiga nau de Dradisa "amb més de mil metres quadrats d’uralita al sostre". EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'associació veïnal del barri de Mar reclama a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú l'enderroc de la nau de Dradisa, a la plaça del Port, pel perill per a la salut que pot representar els "més de mil metres quadrats d’uralita del sostre". Els veïns del barri marítim fa anys que reclamen l'enderroc d'aquest edifici, a primera línia de mar i dins de la ja reurbanitzada plaça del Port. Per això, han presentat una instància al consistori vilanoví per tal que "gestioni i financïi l’estudi de l’estat i perillositat dels elements de fibrociment de l’edifici la Nau (ex-DRADISA)" i que "demani a Ports quines intencions té de complir el que es va acordar tant en el Procés Participatiu com en el Concurs d’Idees com en el projecte redactat pels serveis tècnics de l’Ajuntament i licitats per Ports de la Generalitat respecte de la plaça del Port". En la seva reclamació, els veïns volen que l'Ajuntament "es comprometi a no donar cap llicència d’activitats en aquest edifici. i que obligui a Ports de la Generalitat a l’enderroc de la Nau per tal d’acomplir el que l’Ajuntament diu que farà en el seu Pla d’Actuació Municipal".

La petició dels veïns posa especial èmfasi en la retirada del fibrociment de l'edifici: "la nau té una coberta de més de mil metres quadrats de superfície d’uralita, material que, com és sabut, actualment està prohibit com a material de construcció i pot provocar càncer de pulmó a les persones que el manipulen o les que hi estan exposades en proximitat si aquest material ha estat a la intempèrie durant molt de temps. És evident que la teulada de la nau ha estat sotmesa a condicions de pluja, vent, radiacions solars i defecacions de les aus marines durant mes de cinquanta anys. L’esclafit que es va abatre sobre Vilanova aquest estiu de 2019 va provocar alguna trencadissa en la teulada i la neteja del guano acumulat. Mentre la nau estigui tancada, desocupada i no se’n manipulin les plaques d’uralita, els efectes de les fibres que, per erosió i vellesa, s’emporti el vent sembla que només podrien afectar als veïns de les façanes que donen a mar de la zona on el règim de vents els hi pugui portar. El cert és que alguns veïns ja se’ns han adreçat amb aquesta preocupació".

L'associació veïnal recorda que "tots els informes i recomanacions emesos per la Unió Europea, la Generalitat i Universitats recomanen no encapsular l’amiant que hagi estat més de 30 anys a la intempèrie i retirar-lo el més aviat possible prenent les precaucions establertes per normativa legal, ja que els efectes de la pols/fibres de l’amiant poden tenir efectes molt greus sobre l’ésser humà amb l’agreujant de que els símptomes es manifesten en un temps molt llarg cosa que dificulta establir-ne la relació causa-efecte". En aquest sentit, els veïns remarquen que "no es pot permetre l’ús de la nau per cap motiu si abans no es canvia totalment la coberta i se’n retiren totes les restes d’uralita que contingui l’edifici".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local