Menys separació de brossa orgànica i més ús d'envasos, les tendències de la recollida de residus durant el confinament. Ajuntament de Vilanova
ACN/ Gemma Sánchez |
Barcelona
26-04-2020 09:39
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El confinament decretat per la crisi de la covid-19 ha fet caure la generació de residus i, de retruc, ha reflectit canvis de consum. Segons l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la generació de residus a la capital i els municipis de l'entorn va caure un 24% les primeres quatre setmanes de l'estat d'alarma. "No ens esperàvem un descens tant fort", assegura a l'ACN el vicepresident d'Ecologia, Eloi Badia. L'AMB constata que la gent utilitza més envasos i els sol llençar al contenidor groc, mentre té molt poc costum de separar la brossa orgànica. "A casa no es fan tant bé els deures com a la restauració", lamenta. Badia també assenyala que l'inici de la crisi va reduir el consum de producte fresc, que ara s'està recuperant tímidament.
Si l'any passat l'AMB va recollir una mitjana de 474 quilos de residus per habitant, la crisi del coronavirus ha fet caure aquesta mitjana fins els 348 quilos. L'ens preveia que el confinament provocaria un descens per l'aturada de l'activitat econòmica, però la brusquedat de les dades ha sorprès la pròpia administració: s'ha tornat al volum de residus de l'any 1988. "Ningú s'esperava una davallada tan important", admet Eloi Badia.
Per fraccions, baixa la recollida de tots els residus, però ho fan de forma desigual: el paper i el cartró cauen un 26,66% i el vidre ho fa un 17,96%. Dues dades que, a parer de l'AMB, bàsicament s'expliquen pel tancament de la restauració, els hotels i el comerç. En el cas dels envasos lleugers, el descens és només del 3,56% al conjunt metropolità i d'un 7% a la capital catalana.
Aquesta poca baixada rau en un augment de consum a les llars, destaca Badia, que explica que les famílies compren més aliments i begudes i també inverteixen més en productes de neteja. "A casa hi ha tendència a utilitzar productes amb envasos lleugers, els quals segurament no són tant habituals a la restauració, on es treballa més a granel i a l'engròs", relata el vicepresident de l'AMB, que celebra que la ciutadania segueixi llençant els envasos al contenidor groc.
Tot i que inicialment es va constatar un augment de productes envasats a la cistella de la compra domèstica, Badia matisa que aquesta dinàmica ha anat variant a mesura que s'ha allargat el confinament. Segons el vicepresident d'Ecologia de l'AMB, en un inici va haver "molta conserva" però la gent s'ha "habituat" a la nova situació i cada cop compra més producte fresc.
En contraposició a les dades pràcticament estancades de reciclatge dels envasos lleugers, hi ha la brossa orgànica: la recollida ha caigut gairebé un 28%. Badia lamenta que aquesta dada supera les previsions fetes per l'AMB en base al tancament de la restauració i la manca de turistes i visitants. "Si tots seguim menjant, s'hauria d'haver estabilitzat", apunta, i afegeix que les dades han evidenciat la manca de costum que hi ha a les llars a l'hora de separar les restes orgàniques en comparació als restaurants. "Es fa molt pitjor que a la restauració", conclou.
"Cal més sensibilització"
Analitzant les xifres de la recollida de residus, Badia considera que s'ha pogut comprovar quina és la separació real que es fa a les llars i demana "més sensibilització" per millorar els registres actuals. Adverteix que si la societat tendeix els propers anys a fer més vida a les cases –com apunten els experts- "serà més necessari introduir incentius econòmics i mètodes de recollida individual" per apujar el percentatge de residus recollits de forma separada. En global, ara es separen un 38% dels residus generats al conjunt de l'àrea metropolitana.
Des de l'AMB auguren que el confinament servirà per sumar tímidament nous adeptes a la dinàmica de separar a brossa, tot i que Badia considera que caldrà introduir canvis en el model actual per a què un bon gruix de la població assumeixi la recollida selectiva. Ho veu "imprescindible" per poder arribar al 60% que reclamen les institucions europees a mitjà termini.
Menys brossa, però més ben separada
Badia vaticina que els propers mesos es mantindrà un nivell de residus generats força per sota del d'ara fa un any, si bé assegura que el pic del descens es va registrar durant la Setmana Santa. De cara a l'etapa posterior al confinament, diu que "segur" que hi haurà canvis en la generació de residus, especialment per una davallada de l'activitat econòmica.
Més enllà d'allò que deixaran de generar els establiments, Badia remarca que també hi haurà un descens de consum i, per tant, a les llars també es produirà menys brossa. Des de l'AMB, però, apunten que aquest reducció podria anar acompanyada d'una millor separació. Segons Badia, "generar menys i millor" és el gran repte dels propers anys.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!