Pacificació del trànsit

Antoni Palacios: "La ronda Ibèrica ha canviat velocitat per fluïdesa i seguretat"

El regidor de Mobilitt de Vilanova ha insisit en la reversibilitat de les mesures si el comportament del trànsit amenaça de col·lapsar la via amb el final de la desescalada i l'inici del curs escolar

Imatges de la ronda Ibèrica de Vilanova. Ajuntament de Vilanova

Imatges de la ronda Ibèrica de Vilanova. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El conjunt de mesures per facilitar la recuperació de l'espai públic i una mobilitat més segura als vianants i les bicicletes, entrarà al mes de juny en una nova fase d'actuacions concentrades al centre de la ciutat, per continuar aplicant el pla de pacificació del trànsit. La primera de les accions derivades de l'emergència sanitària de la Covid-19 ha estat l'aplicació del nou límit de velocitat a 30 km/h en tot el nucli urbà. La segona ha estat la intervenció a la ronda Ibèrica, que està pràcticament enllestida. Aquesta era una actuació prèvia que calia abordar d'entrada per poder donar sortida a l'eliminació de les 260 places d'aparcament en un conjunt de 53 carrers de Vilanova on s'ha prohibit l'estacionament. Durant la primer setmana de juny la senyalització dels sectors pacificats al trànsit, l'eliminació de dreceres de pas a la zona exclusiva de vianants i la reorganització de les zones de càrrega i descàrrega centraran les intervencions.

Vilanova i la Geltrú ja és ciutat-30, amb la implantació del nou límit de velocitat genèric, una restricció que en els sectors de la ciutat amb prioritat invertida serà de 20km/h. Altres ciutats mitjanes de Catalunya, com Vic o Manresa i capitals europees, entre les quals també Barcelona, han incorporat també aquest nou límit en concordança amb la legislació derivada per l'alerta sanitària i les noves formes de mobilitat que demanden fer efectives. Antoni Palacios, regidor de Mobilitat, ha explicat avui en una roda de premsa amb l'alcaldessa de Vilanova, Olga Arnau, que la mesura ve avalada per la necessitat de “contenir les emissions i mantenir, en la mesura del possible, la davallada d'aquestes. Una reducció produïda durant el confinament. Menys velocitat vol dir menys emissions, però també més seguretat en els trajectes”.  Antoni Palacios falca també la bondat de marcar els nous límits en el fet que, per exemple, durant l'any 2017 es van produir un total de 10.989 denúncies per excés de velocitat. Una xifra que suposa el 50% de les denúncies efectuades per altres tipus d'infraccions.

La pacificació d'amplis sectors de la ciutat concentrarà bona part de les accions a desplegar durant el juny situant el focus en dos objectius: l'eliminació de dreceres per creuar la ciutat per les zones pacificades i la creació d'itineraris segurs per als vianants amb l'eixamplament de les voreres, sense els vehicles aparcats, o tot generant itineraris pedalables. Alguns dels carrers que canviaran el sentit de circulació són el carrer del Codonyat, des del carrer de la Llibertat i el carrer de Santa Eulàlia, des del carrer de la Unió. Pel que fa als circuits pedalables, dins d'aquesta zona central es crearà un carril bici a la rambla de Salvador Samà, des del carrer del Teatre, que es perllongarà per la ramba Pirelli i fins al passeig Marítim, tot generant una conexió de Nord a Sud de 1.160 metres.

Un altre d'aquests carrils connectarà l'eix de Francesc Macià des del torrent de Sant Joan i fins al carrer de Josep Coroleu, amb  una extensió de 450 metres. Com a conseqüència de la pacificació dels carrers, es generarà també un circuit pedalable en tot l'eix format pels carrers de Pàdua i Correu. Finalment, la intervenció a la ronda Ibèrica ha comportat també la creació d'un nou tram de carril bici de 465 metres que connecta el carril bici preexistent a la ronda Ibèrica amb la zona d'equipaments esportius i amb la ronda d'Europa. El carril bici creua ara la ciutat d'oest a est amb una longitud de més de 2.100 metres. Finalment, els 53 carrers on s'han eliminat els cordons d'aparcament seran senyalitzats com a zones de prioritat invertida, on vianants i ciclistes tindran preferència sobre els cotxes.

La reorganització de la logística del transport per a la càrrega i descàrrega de mercaderies concentrarà també bona part de les actuacions en el centre durant el mes de juny. Es crearan noves zones de càrrega i descàrrega en les vies perimetrals a la zona exclusiva per a vianants. Algunes, ja senyalitzades, a la rambla de Samà i a l'avinguda de Vilafranca, davant l'institut Joaqum Mir. La senyalització de la resta es completarà durant les properes setmanes al carrer de la Unió i al carrer de la Llibertat, entre la rambla de Josep Tomas Ventosa i el carrer del Codonyat. La plaça de Soler i Carbonell també acollirà una gran zona de càrrega i descarrega i també hi haurà zones reservades als carrers de Lleida, Vapor i Sant Gervasi.

En l'enllaç a aquest mapa interactiu podreu trobar detallades les mesures previstes.

La ronda flueix

“La ronda Ibèrica ha canviat velocitat per fluïdesa i seguretat”, així resum el regidor de Mobilitat Antoni Palacios, el comportament actual del trànsit de la ronda Ibèrica, un cop reduïda la circulació a un sol carril en cada sentit. Palacios ha insisit en la reversibilitat de les mesures si el comportament del trànsit amenaça de col·lapsar la via i per això caldrà esperar completar les fases de desescalada i també a l'inici del nou curs escolar. “Ara mateix els fluxos de trànsit ens mostren que la ronda d'un sol carril es comporta igual ara que abans.” La velocitat mitjana de la ronda Ibèrica amb dos carrils de circulació era de 26 km/h. “Ara el mateix trajecte a 30 km/h ens mostra que podem recórrer la ronda en 5 minuts tant en un sentit com en l'altre”. A més a més, s'han renovat i repintat els 23 passos de vianants al llarg dels més de dos quilòmetres d'aquesta via i s'han creat sis nous passos de vianants més. Finalment, la senyalització semafòrica de la ronda també es modifica amb la reducció de fases en alguns casos que comportarà reduir els temps d'espera. És el cas del semàfor de l'avinguda de Vilafranca on s'ha passat de 45 segons d'espera als actuals 26 tot contribuïnt també així a una millora dels fluxos de vianants i vehicles.

L'Ajuntament ha recollit suggeriments de millora a petició de la policia local, els serveis d'emergència i bombers, serveis amb els quals s'ha buscat consens per la millora dels fluxos de circulació. “Ens han suggerit que permetéssim la incoporació dels serveis d'emergència a la ronda des del raval de Santa magdalena on ara ja no es pot continuar recte cap a l'avinguda de Vilafranca i així ho hem fet”, ha explicat el regidor de Mobilitat. A la ronda s'han incorporat també un total de 6 arrambadors per facilitar als cotxes donar pas als vehicles d'emergència. Quedarà pendent resoldre una reivindicació de l'Hospital de Sant Antoni: la creació d'un accés directe a l'hospital per a les ambulàncies per escurçar l'actual pas des de la rotonda cap al carril lateral de servei, així com el trasllat, a un millor emplaçament, de la parada del bus exprés que ara dificulta la incorporació de les ambulàncies a la ronda.

La ronda Ibèrica ha absorbit les 260 places d'aparcament eliminades del centre. A aquestes cal sumar les 145 places d'aparcament en superfície creades a la rambla dels Països Catalans. Queda pendent l'ampliació del pàrquing dissuasori de l'Hospital de Sant Antoni que es preveu creixerà en 260 places més, però que no estarà llest fins a la tardor de 2020.

Finalment també s'ha senyalitzat els accessos a la ciutat i a la rambla dels Països Catalans per regular i facilitar el trànsit de vehicles pesants als poligons industrials propers tot evitant que puguin accedir a la ronda des de l'avinguda de Vilafranca o la rambla de Pep Ventura.

Accessibilitat als polígons

L'accessibilitat als polígons industrials va ser un dels temes que preocupen els empresaris locals dels polígons adjacents a la ronda Ibèrica. Una inquietud que van traslladar a l'Ajuntament de Vilanova al llarg d'una reunió mantinguda per videoconferència dimecres, 27 de maig. La trobada havia estat demanada des de la Federació Empresarial Gran Penedès i va comptar amb la participació del regidor de Mobilitat i  amb els tècnics de la regidoria per a presentar, en primera instància, les accions que s'estaven desplegant a la ronda Ibèrica. El regidor de Mobilitat va escoltar i acceptar la demanda dels empresaris del polígon industrial Les Roquetes per a millorar la sortida d'aquest polígon pel carrer de Marcel·lí Gener per a permetre la incorporació a l'avinguda d'Eduard Toldrà.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local