Via Pública

L’Ajuntament de Vilanova començarà a reparar els carrers més malmesos al novembre

D’aquí a finals d’any el consistori vilanoví haurà adreçat 366.000 euros en refer asfalt i voreres, prioritzant la llista de la demanda veïnal

A principis de l’any vinent s’afrontarà l’aclamada remodelació del pas de vianants sota la via del carrer Josep Coroleu

L’Ajuntament de Vilanova començarà a reparar els carrers més malmesos al novembre. Jordi Lleó

L’Ajuntament de Vilanova començarà a reparar els carrers més malmesos al novembre. Jordi Lleó

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Quan algú ensopega pel carrer, la immensa majoria de vegades maleeix l'ajuntament de torn. Pràcticament és un acte reflex. Que els carrers estiguin endreçats i nets, sense cap mena d'excusa, és competència municipal. Però els ajuntaments, per manca de recursos, per desídia o per prioritzar altres accions, acostumen a anar molt lents en el manteniment de la ciutat.

És inconcebible que una ciutat de la dimensió de Vilanova i la Geltrú només adrecés anualment 100.000 a reparar els carrers. Sigui perquè la llista és llarga, per la insistència del veïnat o perquè ja tocava, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú dedicarà enguany 366.000 euros en reparar els carrers. L'alcaldessa de Vilanova, Olga Arnau explica que "es tracta d'una dotació econòmica important, amb recursos propis de l'Ajuntament", un fet que no havia estat possible en els darrers mandats per la situació econòmica municipal. "La voluntat és anar ampliant les partides de manteniment i fer més intervencions els anys vinents", exposa l'alcaldessa.

Sembla un bon moment per afrontar aquestes reparacions degut a la disminució de trànsit de persones i vehicles degut a les restriccions provocades per la crisi de la Covid19. Malgrat això, l’alcaldessa demana “paciència” perquè les actuacions comportaran alguns talls o desviacions del trànsit.

Des del setembre, s'estan reparant 34 voreres del barri de Sant Joan per modificar paviments, adequar i millorar l'accessibilitat de les voreres. Aquí cal afegir, 32 voreres més que s'estan portant a terme en coordinació amb la Companyia d'Aigües en voreres al voltant del mateix barri. Però ara, el consistori vilanoví ha presentat un paquet d'actuacions de millora de l'espai públic que preveu executar l'Ajuntament. Es tracta d'obres de manteniment en una vintena de vials, carrers i places, majoritàriament arranjaments d'asfalt i voreres.

Les obres de manteniment, que s'iniciaran a mitjans de novembre, preveuen reparacions de paviment en vies principals com l'avinguda Francesc Macià, el carrer del Pare Garí, el carrer de Josep Coroleu, la rambla de Salvador Samà tocant al pas sota la via, el carrer de la Llibertat, el carrer de la Torre d'Enveja o l'avinguda de Rocacrespa. També s'intervindrà als carrers de Joaquim Mir, de Santa Anna i de Pàdua, entre d'altres. En algunes de les vies mencionades també s'arranjaran voreres malmeses i es repintaran els passos de vianants. A la plaça de la Filatura, les actuacions previstes inclouen també la rehabilitació de la font. També s'estan executant obres d'arranjament de camins de l'Ortoll, de Mas Torrat i la connexió entre Mas Torrat i Mas Tapet.

A la llista d'aquestes actuacions es trobaran a faltar reparacions a molts carrers del centre de la ciutat, com per exemple la molt malmesa plaça Llarga, on no hi ha dos metres seguits sense bonys ni llambordes descarnades. El regidor de Mobilitat i Projectes i Obres d'espai urbà, Antoni Palacios, explica que molts d'aquests carrers es veuran afectats per la implantació pel Pla de Pacificació del Centre de VNG, 'El Centre, Les Persones'.

Aquest planejament preveu eliminar les dreceres i trànsit de pas al centre de la ciutat, prioritzar l'ús d'aquest espai per a les persones i evitar malbaratament de recursos econòmics en reparació i manteniment del paviment pel mal ús de l'espai públic. "Si reparem molts d'aquests carrers ara, potser els hauríem de tornar a aixecar d'aquí a mig any, perquè aquest pla preveu canvis de sentit de circulació i tractaments per afavorir el pas dels i les vianants. La plaça Llarga es farà un projecte en concret", explica el regidor.

La idea és que d'aquí a final del mandat s'hagin pogut invertir pràcticament 900.000 euros, de fons de la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Vilanova en l'aplicació d'aquest pla en accions de reparació de voreres, d'instal·lació de càmeres de seguretat, senyalització i canvis en la mobilitat.

El que no preveu aquest planejament és el vianalitzar l'avinguda Francesc Macià des de la rambla Samà fins al carrer Josep Coroleu, tot i que el regidor reconeix que la prova de quatre dies sense trànsit de vehicles, durant la Setmana de la Mobilitat, en aquest tram "va ser molt bona, aquesta solució està sobre la taula, però ara mateix està aturada".

Una altra reparació molt aclamada és la del Passeig Marítim. Com es recordarà vial està pendent de tenir finançament per afrontar la remodelació amb el tractament iniciat al passeig del Carme i la plaça del Port. El regidor, ha reconegut que aquest finançament serà molt difícil de trobar, ”ara bé, si que és pot afrontar la reparació de parterres, voreres i asfalt del passeig. També estem mantenint reunions amb empreses per veure la viabilitat de construir dos aparcaments semisoterrats: un davant de la confraria i un altre a sota les pistes de bàsquet de davant del Club Nàutic”.

Ja de cara a principis de l'any vinent, l'Ajuntament té previst l'aparcament i millorar l'accessibilitat al Prat de Vilanova. El projecte, que s'exposarà al veïnat aviat, preveu ampliació de voreres i creació d'àrea verda d'aparcament per als residents en tots els carrers del barri, així com establir aparcament regulat de pagament en un solar. La intervenció ascendirà aproximadament a 250.000 euros, que assumirà VNG Aparcaments, i es preveu que estigui enllestida abans que arribi l'estiu.

Una altra obra molt reclamada pel veïnat de la zona és la remodelació del pas de vianants sota la via del carrer Josep Coroleu. Així, s'ampliarà la rampa d'accés al pas per la banda de muntanya, fent un recorregut més rectilini. A la banda de mar, es crearà un talús enjardinat, de manera que la rampa serà molt més còmoda i amb més visibilitat. Cal recordar que aquest pas té en l’actualitat racons amb molt poca visibilitat, el que provoca sensació d'inseguretat, no té passamans per a la gent gran, no hi ha miralls a les cantonades i es combina el pas de bicicletes i vianants. L'associació de Veïns de Ribes Roges va penjar al novembre de l'any passat una pancarta reivindicant millores en aquest pas.

Aquesta actuació forma part de la modificació de la proposta inicial del pas del camí pedalable per la costa pel nucli urbà de Vilanova per incorporar intervencions necessàries per a la ciutat. Aquest projecte té finançament que prové de fons europeus Feder, gestionats a través del Consell Comarcal del Garraf. El camí pedalable serà continu des de Sitges fins a Vilanova i la Geltrú, ja que de moment queda pendent la connexió fins a Cubelles. L'altra actuació inclosa en el camí pedalable és la millora de la rotonda de Joan Oliver, davant del Port. La intervenció ha de permetre que vianants, bicicletes i vehicles puguin passar-hi d'una manera ordenada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local