Fracció orgànica

Protesta de jardiners del Garraf per l'increment de les taxes a la planta de compostatge de la Mancomunitat

L'ens supramunicipal sosté que la planta és per a l'ús dels ajuntaments i que s'ofereix a les empreses privades fer la gestió de les restes vegetals 'però assumint el cost del servei'

Protesta de jardiners del Garraf per l'increment de les taxes a la planta de compostatge de la Mancomunitat. EIX

Protesta de jardiners del Garraf per l'increment de les taxes a la planta de compostatge de la Mancomunitat. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Diversos jardiners de la comarca del Garraf han protagonitzat aquest dimarts al matí una protesta contra l'increment de les taxes de la planta de compostatge de la Mancomunitat Penedès-Garraf. Xavier Escofet, portaveu del col·lectiu, explica que el preu ha augmentat de forma considerable aquest mes, després de la revisió de taxes de l'ens supramunicipal: "hem passat de pagar 60 euros per una tona de palmera a 150 euros, i això sense haver-nos-ho comunicat. Som autònoms i amb aquest canvi de tarifes hi haurà feines que ja tenim tancades que ara amb aquests preus no podrem assumir". Escofet lamenta que des de la Mancomunitat no s'hagi volgut mantenir cap reunió amb el gremi de Jardiners del Garraf.

Per la seva part, la Mancomunitat Penedès-Garraf ha defensat la gestió pública de la planta de Compostatge i ha recordat que és una instal·lació dedicada al tractament de la fracció orgànica dels ajuntaments del territori. En relació a l’augment de les taxes per al tractament de restes vegetals provinents de l’activitat privada, la Mancomunitat Penedès-Garraf sosté que "l’objectiu principal de la planta de compostatge és el tractament de la fracció d’orgànica del residus municipals", tot i que admet puntualment també l’entrada de fracció vegetal de serveis privats de jardineria.

En aquest sentit, explica que la planta està dissenyada i organitzada per al tractament de la brossa orgànica de més de 30 municipis del Penedès i el Garraf, donant servei a més de 250.000 habitants, i que si bé, les restes vegetals estan admeses en el procés de producció de la planta, no en són el principal recurs per generar compost i els usuaris privats poden portar-les a d’altres gestors de residus autoritzats en el territori per al seu tractament: "Com a servei públic, la gestió de la planta es realitza seguint criteris de seguretat i sostenibilitat econòmica, evitant que resulti un servei deficitari. Per aquest motiu les taxes s’han revisat per cobrir la despesa real que genera l’activitat privada del tractament de les restes de poda dels professionals de la jardineria i evitar traslladar aquest costos al conjunt de la ciutadania".

La Mancomunitat argumenta que "el procediment que s’ha seguit per actualitzar aquests preus, que feia més de 15 anys que no s’incrementaven, es va iniciar al novembre de 2020 quan tots els representants municipals a l’assemblea de la Mancomunitat van fer la seva aprovació inicial i va seguir els preceptes que estableix la llei, oferint un termini d’exposició pública i d’al·legacions, i no se’n va presentar cap".

La institució ha lamentat profundament les accions de protesta "que pertorben el normal funcionament de la planta i que impedeixen l’entrada de la fracció orgànica recollida als municipis". Així mateix la Mancomunitat ha mostrat la seva preocupació pels "abocaments de restes vegetals que s’han fet al llarg de la setmana passada al vial d’accés a la planta i que han posat en perill la circulació dels vehicles de recollida de residus municipals".

Segons fonts de la Mancomunitat, a hores d’ara la institució "no ha rebut pels canals legals de comunicació amb l’administració cap petició sobre la problemàtica exposada a les xarxes socials per part d’un col·lectiu de jardiners del Garraf" i sosté que "en cas que es sol·liciti reunió pels canals oficials, tal i com preveu la llei, la Mancomunitat atendrà la petició, tal i com fa amb qualsevol instància presentada per un ciutadà". Així mateix  en els propers dies està previst mantenir trobades amb els ajuntaments de Sitges i Vilanova i la Geltrú per abordar la situació. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local