Vilanova augmenta les mesures per protegir el corriol camanegre a la platja de Ribes Roges. APMA
Susana Nogueira |
Vilanova i la Geltrú
01-04-2021 16:28
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’APMA (Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf) reforça la vigilància de la zona de nidificació del Parc de Ribes Roges amb vint voluntaris i voluntàries per tal de continuar un any més amb la lluita de la supervivència de l’espècie del corriol camanegre. A partir del mes d’abril aproximadament, faran pedagogia per les escoles vilanovines i estan fent un conte nomenat “Sóc el corriol camanegre!” sobre les espècies que habiten la costa de Vilanova i la Geltrú.
El corriol camanegre és un ocell de la família dels limícoles, que necessita habitar, reproduir-se, nidificar-se i alimentar-se a les zones costaneres. A vegades, la relació d’aquesta espècie amb els humans no és compatible i les entitats de protecció del medi natural han d’actuar per protegir la seva vulnerabilitat. D’aquesta manera, l’APMA (Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf) cada vegada que localitza un niu, instal·la proteccions per evitar la predació de les postes.
Enguany a APMA, tenen vint voluntaris i voluntàries, vigilant les platges diàriament amb la missió de controlar els nius del corriol i informar a totes aquelles persones que estan en la zona de la presència d’aquesta espècie i d’altres. El portaveu de l’APMA, Jaume Marsé, diu que “actualment a APMA som vint voluntaris i voluntàries que ens organitzem per anar a la platja i controlar que tothom respecti les normes, encara som pocs, però ara s’estan apuntant més persones, en un temps serem 30-40 persones, d’aquesta manera serà més fàcil. Hem fet unes jornades de formació en les que s’explica que representa el corriol, com s’identifica, a on es troba, que és el que s’ha de fer i en cas d’emergència com s’ha d’actuar. Creiem que és molt important que el voluntariat estigui format, per tal que informi correctament a la població del que està succeint amb aquesta espècie vulnerable”.
L’APMA enguany no només fa controls per protegir l’espècie, sinó que ha volgut anar una mica més enllà i fer pedagogia a les escoles, explicar als nens i a les nenes què representa el corriol i intentar que la gent sàpiga més sobre la vida d’aquest ocell. Marsé, diu que “tenim la intenció d’anar per les escoles vilanovines donant informació sobre el corriol camanegre i que així des de petits coneguin aquesta espècie. L’escola Llebetx ja ha fet alguna acció sobre aquest ocell, per aquest motiu, per incloure a totes les escoles de Vilanova estem fent un llibre nomenat “Sóc el corriol camanegre!” on es podran veure imatges del corriol i de totes les espècies que viuen a la zona del parc de Ribes Roges. És un conte molt bonic que està fet per ensenyar als més petits tot el que té a veure amb aquests animals i barreja elements de la festa major de Vilanova i la Geltrú”.
Durant el mes de març, aproximadament, el corriol s’aparella. Abans del maig fa el niu i a partir d’aquí fins al juny nidifica i posa ous, tot i que podem trobar que abans d’aquest últim mes ja hagin fet la posta. Durant aquests mesos de primavera les persones van a la platja i moltes porten els seus gossos. L’entrada d’aquests a la platja fins al mes de maig no estava prohibida, però una de les noves mesures que ha determinat l’Ajuntament de Vilanova és que des de l’1 de març els gossos no poden a la zona entre el torrent de Sant Joan i la Pasífae. El portaveu d’APMA, Jaume Marsé, diu que “durant aquest mes el corriol s’està aparellant i fa els nius en aquesta zona i l’entrada de gossos pot perjudicar la posta”.
Enguany també participa el GEPEC (Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans), l’Ajuntament de Vilanova ha contractat a dues persones fixes que treballen els caps de setmana i així reforçar el control de la nidificació del corriol i la seva protecció. D’aquesta manera, aquests dos supervisors informen a les persones que estan a la platja sobre la presència del corriol, reparteixen un fulletó on hi ha una explicació del que representa i avisen sobre les altres espècies d’animals que es poden trobar. Si hi hagués un problema greu, trucarien als agents rurals i a la policia local i es posarien en marxa una sèrie de mecanismes. Marsé, diu que “la llei dels drets dels animals, defensa la seva vida i no només això, sinó que també defensa l’espai de reproducció alimentació i el repòs. El corriol és un animal, així que està protegit per moltes lleis i s’ha de respectar, les persones ho hem d’entendre”.
Durant la primavera passada, el confinament que va provocar la COVID-19, va ser un factor important per augmentar la població del corriol camanegre a la zona de la desembocadura del torrent de Sant Joan del parc de Ribes Roges. A més, tres entitats, APMA (Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf), l’Associació veïnal de Ribes Roges i la Foixarda Vilanovina, van crear un col·lectiu nomenat biodiversitat VNG, per tal de protegir i conservar els espais naturals i sobretot que el corriol camanegre pogués nidificar a la platja. Aquesta iniciativa va començar l’any passat, però enguany continua i tenen esperances que els resultats de la presència de corriols siguin bons. Marsé, diu que “els observadors científics s’han sorprès de l’índex de supervivència dels corriols camanegres que hi habiten a Vilanova i la Geltrú, això indica que ho vam fer bé, que les nostres actuacions per protegir l’espècie van ser les correctes. Estem segurs que enguany la previsió continuarà sent bona i com a mínim hi ha d’haver els mateixos resultats que l’any passat”.
A part d’aquestes mesures que ja estan vigents, hi ha d’altres accions que queden per fer, com per exemple, l’APMA està valorant controlar la zona de la platja Llarga, ja que l’any passat l’espècie de corriol petit va nidificar allà i creuen que estaria bé vigilar si els interessa. De la mateixa manera, també volen tenir en compte la platja del far, perquè és un espai on també hi va haver una posta, però va fracassar, és possible que enguany sí que doni bons resultats.
L’associació continuarà explorant aquestes zones i ajudant a les espècies protegides que tant ho necessiten. Perquè com diu Marsé, “la natura i la societat no ha de ser incompatible, la platja és un espai natural, s’ha de compatibilitzar la vida humana amb la dels animals”.
A part del corriol camanegre, podem trobar altres espècies que estan protegides, com és la gavina corsa, que només existeix al mar Mediterrani i que ostenta un grau de protecció molt gran. Una dada curiosa, és que també, hi ha possibilitats que pugui arribar la tortuga babaua a la costa vilanovina, Marsé, diu que “l’any passat hi va haver un intent, però no va tornar. Els experts diuen que aquesta espècie necessita un gruix de sorra considerable, cosa que no succeeix a la nostra costa, on trobes de seguida aigua”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!