Els ecologistes de l'APMA, contra l’ampliació de l'antiga pedrera del Griffi. APMA
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
06-04-2021 18:26
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient acusa l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú de "promoure l’ampliació de la pedrera tot i que el pla general ho prohibeix explícitament". L'entitat ecologista argumenta que la Junta de Govern Local del passat 9 de febrer va aprovar el Pla Especial d’Ordenació de l’activitat extractiva de la pedrera Coll Ferran i que "això comporta l’ampliació de la zona d’afecció de l’antiga la pedrera Coll Ferran, també anomenada pedrera Griffi". Segons critica l'APMA, "aquesta decisió es contradiu amb el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) que diu clarament que per al manteniment de la qualitat paisatgística i ambiental d’aquest sòl, no s’admetrà dins del terme municipal noves explotacions de pedreres, a part de les actualment legalitzades i/o en funcionament"
En un comunicat, l'APMA assegura que "l’informe urbanístic de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú passa de puntetes d’aquestes consideracions i no esmenta aquest article ni l’esperit de la revisió del PGOU aprovat a 2001, quan hi havia un consens clar de no deixar ampliar les pedreres existents. A més, la qualificació del sòl on està ubicada la pedrera és de clau 23, que comprèn els sòls no urbanitzables, forestals o reforestables que per les seves condicions naturals han de ser objecte d'una especial protecció, impedint les actuacions que puguin perjudicar els seus valors forestals, paisatgístics i naturals".
Des de l'APMA es posa en valor que aquesta pedrera està tocant a l’Espai Natural del Garraf, una zona protegida per la Xarxa Natura 2000 (Serres del Litoral central, codi ES5110013), LIC, ZEPA i forma part del PEIN: "És fàcil entendre que l’activitat devastadora d’una pedrera no pot ser corregida per cap mesura correctora que es pugui proposar, com a molt només es podria minimitzar". Per als ecologistes, l’aprovació d’aquest projecte, amb l’ampliació associada, suposaria "una amenaça i una pertorbació que causaria una pèrdua de biodiversitat en aquest espai protegit".
Les crítiques de l'APMA també es dirigeixen a la Diputació de Barcelona per no defensar els interessos de l’Espai Protegit del Parc del Garraf: "Creiem que aquesta administració no fa la seva funció de protegir perquè d’aquest servei haurien de sortir informacions i/o valoracions d’interès, relacionades amb els factors ambientals: fauna, connectivitat, espais de transició entre les zones protegides i no protegides, funcions ecològiques i funcionals, risc d’incendi relacionat, etc. És lamentable que una norma protectora (normativa del PGOU vigent) no es tingui en compte i sigui vulnerada pel propi Ajuntament de Vilanova i al Geltrú. I això passa l’any 21 del segle XXI, en plena crisi climàtica".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!