Fauna protegida

Mossos, Agents rurals i policia de Vilanova elaboren un protocol de protecció del corriol i la tortuga babaua

La llei de protecció dels animals prohibeix especialment la pertorbació dels espais de concentració, cria, muda, hivernada i descans

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Mossos d'Esquadra de la Unitat Regional de Medi Ambient (URMA), en col·laboració amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la Policia Local del municipi i efectius del Cos d’Agents Rurals, han elaborat un protocol d’actuació davant la localització de nous establiments d’espècimens de fauna protegida a les platges del municipi.

Darrerament, arreu del territori, les administracions competents han detectat un augment dels anomenats “punts calents de fauna”, és a dir, localitzacions de nous establiments d’espècimens de diverses espècies  de fauna considerada vulnerable, amb un grau elevat de protecció i que cal preservar.

Arran del confinament per la Covid-19, aquestes espècies han pogut explorar nous territoris en plena primavera i nidificar. Concretament, a la població de Vilanova i la Geltrú, s’ha detectat, durant els darrers anys, que quatre espècies protegides han nidificat o poden fer-ho, a les platges de Ribes Roges, Platja del far i la Platja Llarga.

Aquestes espècies incloses en el catàleg d’espècies amenaçades i en la Llei de Protecció del Animals, que podem observar a aquestes platges i objecte d’aquest protocol, són el corriol camanegre, un ocell de la família dels limícoles, que necessita habitar, reproduir-se, nidificar-se i alimentar-se a les zones costaneres, la gavina corsa, que només existeix al mar Mediterrani, el corriol petit i la tortuga babaua.

Davant d'aquesta realitat i per preservar el patrimoni natural, la biodiversitat i l'hàbitat d'una espècie protegida, els agents i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú han elaborat un protocol de protecció, conservació d’aquestes espècies i d’actuació davant possibles requeriments d’intervenció policial, en relació a un presumpte incompliment normatiu relatiu a la protecció de fauna silvestre.

La llei de protecció dels animals prohibeix especialment la pertorbació dels espais de concentració, cria, muda, hivernada i descans.

Així mateix en el redactat de la llei del patrimoni natural i de la biodiversitat queda prohibit matar, danyar, molestar o inquietar intencionadament els animals silvestres, sigui quin sigui el mètode utilitzat o la fase del seu cicle biològic. Aquesta prohibició inclou la retenció dels animals i captura en viu, la destrucció, el dany, la recol·lecció i la retenció dels nius, de les cries o dels ous, fins i tot quan estiguin buits, així com la possessió, el transport, el tràfic i el comerç d’exemplars vius o morts o de les seves restes, incloent el comerç exterior.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local