Transport públic

Les primeres proves pilot de la T-Mobilitat seran a finals de juny

El projecte porta anys d'endarreriments

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en la presentació de la campanya per recuperar la confiança dels usuaris del transport públi

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en la presentació de la campanya per recuperar la confiança dels usuaris del transport públi

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat aquest divendres que les primeres proves pilot de la T-Mobilitat seran a finals de juny. Així ho ha dit en l'acte de presentació de la campanya de l'ATM 'Un viatge segur' per reivindicar la seguretat del transport públic després de la pandèmia i recuperar la confiança dels usuaris. El projecte encadena diversos anys de retard, primer per problemes amb les empreses encarregades del projecte i ja en els darrers mesos per la irrupció de la pandèmia. El nou sistema, que funcionarà via 'contactless', calcularà la tarifa del transport públic per distància i recurrència i no amb un preu fix en funció de les zones.

L'ATM preveu un impacte en els ingressos de 250 MEUR per a aquest 2021 pel descens de la demanda

El director general de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), Pere Torres, ha quantificat en 250 MEUR l'impacte que tindrà en els ingressos dels operadors aquest any per la reducció de la demanda arran de la pandèmia. Tot i així, Torres ha deixat clar que són estimacions inicials i que dependrà de l'evolució epidemiològica i de les restriccions associades i la vacunació. "Creiem que l'any 2021 encara serà un any dur per la demanda", ha comentat en la presentació de la campanya #Unviatgesegur per reivindicar que viatjar en transport públic és segur. La campanya començarà el pròxim 13 d'abril a través de les xarxes socials i inclourà el testimoni d'usuaris i treballadors dels operadors del transport públic, a més d'un podcast.

Torres ha comentat que els 250 milions d'euros d'impacte encara són dades provisionals i que dependrà molt de l'evolució de l'epidèmia. Per exemple, ha citat, si hi ha activitat docent presencial la demanda o els centres comercials obren la demanda augmenta, i en cas contrari disminueix. Amb tot, Torres espera que l'impacte pugui acabar sent menor. Pel que fa a al del 2020, les darreres dades constaten un impacte de 407 milions d'euros, tot i que encara no són definitives.

L'ATM ha presentat aquest divendres una campanya perquè els usuaris recuperin la confiança en el transport públic després de la pandèmia. Torres ha citat les dades d'una enquesta elaborada pel consorci en què mostren que un 15% es mostren insegurs sobre tornar al transport públic. La campanya tindrà un cost inicial de 250.000 euros.

D'altra banda, Torres ha fet un repàs de les mesures que s'han pres en el darrer any en el transport públic i ha explicat que aquestes han anat evolucionant al mateix temps que s'anaven coneixent més detalls del comportament del virus.

"Hem après i ens hem adaptat", ha comentat el director general de l'ATM, que ha enumerat la instal·lació de 2.000 mampares en busos i que es quedaran després de la pandèmia, el reforç de la neteja en vehicles i les estacions, amb 600.000 hores més destinades a aquesta tasca. També, ha continuat, s'han habilitat dispensadors de gels hidroalcohòlics i recorreguts en estacions i vestíbuls per evitar que els usuaris es creuin.

El director general de l'ATM també ha subratllat que les prioritats aquests mesos han estat la mascareta, la ventilació i evitar la interacció social en el transport públic i ha insistit en els estudis que conclouen que és un àmbit on no es produeixen contagis.

Pel que fa la presidenta de TMB i regidora de Mobilitat a l'Ajuntament de Barcelona, Rosa Alarcón, ha celebrat que ja s'ha observat que el nombre d'usuaris en transport públic (1,5 milions) ja ha superat el del transport privat (1,4 milions). Alarcón ha afirmat que és una bona notícia" i ha celebrat que estiguin recuperant progressivament la confiança com un sistema "segur, eficient i sostenible" però que encara queden lluny dels més de tres milions anteriors a la pandèmia.

D'altra banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha assegurat que es van prioritzar les necessitats dels ciutadans en els mesos més durs de pandèmia per sobre la situació econòmica dels operadors del transport públic. Calvet també ha corroborat que s'estan recuperant part dels usuaris en el transport públic.

Així, segons dades de dimarts, la demanda s'ha tornat a situar en els niells anteriors a la Setmana Santa i entre un 50% i un 60% en relació al 2019. Es tracta d'uns percentatges que s'han anat recuperant des que al març toqués fons en les setmanes més dures del confinament, amb un 10% de la demanda habitual mentre l'oferta s'ha mantingut al llarg d'aquest temps per sobre el 95%.

L'acte de presentació de la campanya també ha comptat amb la participació del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; la regidora de Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Rosa Alarcón; la presidenta de l’AMTU, Aurora Carbonell,
el president de FGC, Ricard Font; la directora de Rodalies de Catalunya, Mayte Castillo, el director General de TRAM, Humberto López i el president de FECAV, José Maria Chavarría.entre d'altres.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local