Sant Sadurní recupera el pati de la centenària masia Can Guineu per acollir activitats culturals tot l'estiu. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sant Sadurní d'Anoia
23-05-2021
| Actualitzat 28-05-2021 12:01
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Sant Sadurní d'Anoia reobre el pati de la centenària casa pairal Can Guineu per destinar-lo a usos culturals. Més de dos anys després que l'Ajuntament comprés la finca, aquest mes de maig se'n recuperarà l'exterior com a escenari per a actes de petit format. "Tothom coneix Can Guineu des de fora però molt poca gent ha tingut l'ocasió d'entrar-hi. Ara, per fi, la ciutadania ho podrà conèixer", celebra a l'ACN l'alcalde Josep Maria Ribas. Des de l'Ajuntament es planteja aquesta reobertura com "l'inici d'una nova era" per a una masia que data de principis del segle XVIII. Per acollir les activitats d'aquest estiu, l'espai estrenarà un auditori efímer i polivalent creat per l'Escola Universitària de Disseny i Enginyeria ELISAVA.
El regidor de Turisme de Sant Sadurní, Ton Amat, recorda que Can Guineu "és un dels edificis més importants" del municipi, així com un dels més antics del nucli central. Propietat d'una poderosa família benestant, la finca ocupa més de 2.700 m2, una part dels quals es va construir a finals del segle XIX. Fa 20 anys, recorda el regidor, Codorníu, Freixenet i Juve & Camps van comprar la casa a la família propietària, però mai van concretar-ne la reobertura. Davant la paràlisi, finalment l'Ajuntament se la va quedar el desembre del 2018 per 300.000 euros.
D'ençà que el consistori va comprar Can Guineu, la masia ha estat en desús –a excepció d'alguna sessió del Festival EVA-. Ara, però, es vol revertir la situació i convertir l'exterior en un espai actiu. La intenció és acollir un cicle festiu que vagi de juny a octubre, començant amb les festes majors dels barris i acabant pel Cavatast. "Hi haurà activitats culturals de tot tipus per donar a conèixer l'espai en plena etapa post-pandèmia", destaca Amat, que hi veu una oportunitat per acollir nous visitants.
Una de les claus d'aquesta recuperació és l'estructura temporal que aquests dies estan construint els estudiants d'ELISAVA. Alumnes del màster en Arquitectura Efímera i Dissenys Temporals han dissenyat un petit auditori polivalent que serà inaugurat el proper 24 de maig. L'espai l'encapçala un escenari amb nou grans lones on s'hi pot veure la façana de Can Guineu rehabilitada però també poden actuar com a pantalla. Al mateix temps, està previst condicionar la galeria que envolta el pati, així com habilitar la gran escala frontal a l'escenari com a graderia.
El co director del màster, Toni Montes, destaca el valor i la singularitat patrimonial d'aquest projecte. "Era important que la intervenció fos efímera però també molt sensible amb l'entorn, ja que es tracta d'un lloc amb molta història, on es combinen materials diferents i una vegetació molt silvestre", assenyala, tot assegurant que l'indret "té una personalitat molt forta". "Calia complementar la riquesa de l'espai però, al mateix temps, trencar-hi", explica.
Montes celebra el "repte" d'haver de fer una estructura polivalent. Assegura que, sovint, ELISAVA ha de crear espais encorsatats. "És molt important que els col·lectius es puguin fer seu el lloc per destinar-lo a usos diferents cada vegada", destaca. Al seu costat, una de les estudiants agraeix la possibilitat de refer tot l'espai, "enllaçant història i modernitat". Irina Vazanellis diu que s'han proposat "deixar una petjada" a la finca, però també al conjunt de la memòria de Sant Sadurní "per a què els veïns donin més importància al seu patrimoni".
A partir de la inauguració del proper dilluns, l'espai té confirmada la celebració del Poesia a les Caves -28 de maig- i seguidament algun dels actes de la Quinzena Solidària de la Cooperació. La previsió és enllaçar amb activitats de les festes dels barris i durant el juny celebrar-hi també espectacles del Cicle Gost. Amb tot, l'alcalde assegura que bona part del calendari d'estiu és encara obert, a disposició de les entitats. La previsió és que el pati de Can Guineu pugui acollir principalment petits concerts, presentacions de llibres, degustacions i xerrades.
Si bé l'escenari i l'entorn seran desmuntats a finals d'octubre, part de la rehabilitació feta aquests dies quedarà per a futurs projectes. A partir de la tardor, Ribas admet que caldrà afrontar el debat sobre els usos definitius de la finca. Apunta que és un espai amb potencial per destinar-lo a usos turístics però també per a les entitats. Per acabar de definir el futur de la masia, la intenció és obrir un procés participatiu "per aconseguir que Can Guineu tingui vida els set dies de la setmana, els 365 dies de l'any".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!