Disseny

El pati de Can Guineu obre portes a Sant Sadurní d'Anoia

La construcció efímera d'Elisava acompanyarà activitats i propostes culturals i lúdiques durant 5 mesos

El pati de Can Guineu obre portes. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

El pati de Can Guineu obre portes. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dilluns al vespre es va inaugurar oficialment El Pati de Can Guineu i es va presentar la construcció efímera realitzada per un grup d'alumnes d'Elisava, l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona. Durant cinc mesos el pati acollirà activitats i propostes culturals i lúdiques de Sant Sadurní organitzades per les entitats o pel propi Ajuntament.

A l'acte hi van prendre part l'alcalde de Sant Sadurní, Josep Maria Ribas; el regidor de Patrimoni i Memòria Històrica, Toni Romeu, així com el regidor d'Urbanisme, Xavier Rodríguez; el director de màsters i postgraus d'Elisava, Santiago Albert; i Roger Páez, Director del Màster en Arquitectura Efímera i Espais Temporals MEATS Elisava. Els estudiants creadors i executors del projecte no han pogut assistir a la inauguració per confinament. Han assisit a l'acte regidors i regidores del consistori sadurninenc i representants del Consell de Cooperació, espai d'on va sorgir la idea del projecte, entre altres convidats.

Els i les alumnes de l'Escola Municipal de Música van interpretar algunes peces per amenitzar la vetllada, que es va fer fer a porta tancada per complir amb les mesures COVID19.

L'Ajuntament de Sant Sadurní i Elisava van arribar a un acord de col·laboració per fer possible aquest projecte, dissenyat per alumnes del Màster en Arquitectura Efímera i Espais Temporals d’Elisava dirigits per Roger Páez, Jordi Queralt i Toni Montes, que proposa una solució temporal que ha permès condicionar i obrir aquest espai per a la celebració d’activitats públiques, reforçant els vincles socials. Els estudiants que hi han pres part són Agustina Angelini, Momen Bakry, Dasstan Bissen, Malak Ghemraoui, John Gillen, Liana Kalaitzoglou, Gal·la Knoph, Julia Llorens, Elsa Romero, Chloé Rood, Giulia Tufariello, Irini Vazanellis, Aleksandra Zaitceva, amb la col·laboració de David Martí i  Eduard Riba de Palau; la constructora Brava Performing Arts S.L i els espónsors Varias Impressors i Vibia.

Espai únic i irrepetible

L'alcalde, Josep Maria Ribas, va començar destacant la importància de l'esdeveniment: "Avui és un dia molt important, després de molts anys Can Guineu torna a obrir les  portes. No les obrim al 100% però sí una part de l'edifici, concretament aquest pati, el que coneixem com El Pati de Cal Guineu". L'alcalde ha recordat la compra de l'edifici l'any 2018 per 300.000 euros, la qual no va estar exempta de polèmica, però va manifestar que actualment tothom veu el potencial que té un edifici d'aquestes característiques pel municipi. En el moment de la compra es va fer jornades de portes obertes, que van tenir molt bona acollida "Avui tornem a posar el centre de totes les mirades en aquest projecte gràcies a la construcció efímera que tinc aquí al darrere, un projecte que va néixer en el si del Consell de Cooperació per donar més visibilitat a la Quinzena solidària que es celebra cada any i que després s'ha anat fent un projecte molt més gran".

L'alcalde va fer un especial agraïment a totes les persones que ho han fet possible, en especial als estudiants, que estan confinats i a qui se'ls reconeixerà en un acte en breu: "Si aquí, en aquest edifici, es reunien per trobar una solució a la plaga de la Fil·loxera, també avui tenim una altra plaga batejada amb el nom de COVID, que ha fet que els estudiants que han fet aquesta construcció no siguin aquí presents."

El regidor de Patrimoni i Memòria Històrica, Toni Romeu, va explicar que "Afrontar el futur de Can Guineu és un repte gran, que s'allargarà en diferents mandats, per les dimensions de l'edifici i les possibilitats que ofereix. Un repte que hem d'encarar amb dues mirades simultànies. Amb una hem de decidir què ha de ser Can Guineu en el futur. Amb l'altra, pas a pas, hem de començar a fer ús d'aquest edifici i obrir-lo als sadurninencs. Les dues mirades han de ser compatibles". Romeu va afegir que: "Can Guineu és un edifici que si pogués parlar ens explicaria la història de Sant Sadurní" i va assegurar que "Una de les coses que volem fer les properes setmanes en aquest pati és explicar la història de Can Guineu. Una història que no ens ha de condicionar, però sí que tenim l’obligació de conèixer".

Al seu torn, el regidor d'Urbanisme Xavier Rodríguez, va recordar que "Avui, el cor de l’espai exterior d’aquest edifici tan emblemàtic torna a bategar. I ho fa amb la millor de les propostes, un espectacular projecte d’arquitectura efímera". Per Rodríguez "Can Guineu representa una composició artística en què passat, present i futur s’uneixen, en un maridatge perfecte, per a la creació d’un espai inigualable, conformat per diferents tendències arquitectòniques que s’integren sorprenentment" i va acabar amb un repte assolit pels estudiants d'Elisava "Recordo que a l'inici dels treballs preparatoris els vaig llençar un repte molt ambiciós, en què els demanava que configuressin un espai que generi expectació, sensibilització, disseny i unes noves maneres de concebre l'arquitectura i he de confessar que han complert amb escreix la consecució d'aquests objectius".

Santiago Albert, director de màsters i postgraus d'Elisava, va expressar que  "Les meves paraules no poden ser més que d'agraïment, m'omple d'orgull que nosaltres hàgim pogut contribuir a fer que avui sigui un dia tan important per Sant Sadurní i ajudar a recuperar aquesta magnífica edificació, aquesta magnífica casa pairal que segur que aportarà usos nous en un futur a l'Ajuntament i a la vila"; "Hem fet possible que la nostra missió i visió s'hagi fet realitat un cop més: volem treballar amb les administracions i les empreses mà a mà per tenir impacte econòmic i social al territori, amb projectes reals. Som una escola amb visió internacional, amb estudiants d'arreu del món, però amb impacte de proximitat". Albert va explicar que "Quan rebem els alumnes el primer dia els dic: passaran coses i aquestes coses seran oportunitats que haurem d'agafar al vol. Aquesta és una de les coses que ha passat aquest any i per a ells ha estat una oportunitat única. Gràcies"

Finalment Roger Páez, director del Màster en Arquitectura Efímera i Espais Temporals (Meats) Elisava, va cloure els parlaments amb agraïment a totes les persones que han treballat plegades des de l'inici per fer possible el projecte "Jo crec que aquest és el principi d'una història; tenim ganes de veure com s'activa aquest espai, com canvia, es fa viu i us el feu vostre, cadascú des del seu interès i el seu punt de vista. No és una peça museística sinó que anirà envellint, esperem que amb dignitat, aquests cinc mesos. I desitgem també que aquest sigui el principi d'una relació molt maca" Páez també s'ha erigit en portaveu dels estudiants, que ha dit que estaven tristos de no ser-hi però molt agraïts per l'oportunitat.

Proposta innovadora

Amb aquesta iniciativa, Sant Sadurní acull una innovadora proposta que permetrà al municipi aprofitar-se d’una projecció mediàtica i també acadèmica. Aquest tipus de projectes permeten experimentar i innovar amb materials i tècniques constructives, esdevenint així un reclam i punt de trobada per a professionals, investigadors, estudiants i persones amb interessos en el sector de l’arquitectura, el disseny, l’enginyeria i la ciutat. Alhora, s’obre la porta al públic i es condiciona un dels espais exteriors d’aquest immoble que va ser adquirit per l’Ajuntament a finals del 2018 i que en els propers anys ha d’abordar un important projecte de rehabilitació.

Es tracta d'una estructura versàtil, capaç d’acollir diverses disciplines i activitats, que integren dues plataformes principals, d’acer galvanitzat, que funcionaran com a escenaris o espais per estar-s’hi. També s'hi han instal·lat uns elements verticals mòbils, que poden modificar la seva posició per donar més o menys ombra a l’espai, de tela microperforada. El conjunt busca una sensació de lleugeresa, per tal de cercar una convivència amable i integrada en aquest edifici patrimonial, catalogat com a BCIL (bé cultural d’interès local).

Elisava

Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, promou l'educació, el coneixement i la recerca en els camps del disseny, l'enginyeria i la comunicació. Amb més de 50 anys d'experiència ha format a més de 17.000 alumnes i s'ha consolidat com una de les escoles de referència global. L'escola, afiliada a la Universitat Pompeu Fabra, col·labora amb empreses, institucions i ONG de prestigi internacional per a oferir una educació universitària que prepari als estudiants per a afrontar els reptes actuals i futurs. Elisava forma a professionals experts amb capacitat per a dissenyar i crear productes, serveis i entorns que milloren la societat.

El Màster en Arquitectura Efímera i Espais Temporals, dirigit per Roger Páez i Toni Montes, proposa una exploració en profunditat dels principals formats d'arquitectura efímera i espais temporals: des d'esdeveniments i pop-ups a exposicions i intervencions en espais públics, passant per l’urbanisme tàctic i l’arquitectura d’emergència. El disseny d'espais temporals és una activitat cada vegada més rellevant, que abasta una àmplia gamma de formats tan establerts com emergents en els àmbits social, cultural i econòmic.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local