Simulació virtual d'una de les figures del Parc Submarí ideat pel Club Nàutic Vilanova. Dalula Marine
ACN/ Gemma Sánchez |
Vilanova i la Geltrú
03-06-2021 20:44
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Club Nàutic Vilanova s'ha proposat obrir un Parc Submarí davant la costa de la capital del Garraf. Situat a tres milles de distància i a 20 metres de profunditat, el projecte planteja dues àrees: una basada en figures d'animals marins mediterranis i una altra estretament lligada al patrimoni vilanoví, on s'hi puguin celebrar esdeveniments. "Per què no plantejar-nos un carnaval d'estiu sota l'aigua?", apunta a l'ACN el redactor de l'avant projecte, Luis Lozano. Els impulsors volen "generar consciència" sobre el valor mediambiental que té el mar, fomentar un nou turisme sostenible lligat al busseig i contribuir, a mitjà termini, a la regeneració de la flora marina. Ara esperen que l'administració s'hi avingui per tirar-ho endavant.
Lozano detalla que l'avant projecte del Parc Submarí neix arran d'ArtReefs, una iniciativa europea amb què s'analitzava el potencial dels esculls artificials sota el mar a nivell científic, divulgatiu, turístic, educatiu i esportiu. Tot plegat va desencadenar una proposta per a Vilanova que Lozano, de l'empresa Dalula Marine, va redactar el 2018. Les successives eleccions de l'any següent encadenades amb la pandèmia del 2020, però, van fer que la iniciativa quedés en pausa fins ara.
Aquest dijous el Club Nàutic Vilanova reuneix representants de l'Ajuntament, el Consell Comarcal del Garraf, l'agència de desenvolupament econòmic NODE, la Diputació de Barcelona, la UPC i la Generalitat per exposar-los un avant projecte "de màxims". "A partir de la proposta presentada, caldrà acotar què es pot fer exactament a Vilanova", precisa Lozano.
De moment, els impulsors plantegen un Parc Submarí on veuen clares dues àrees diferenciades, dedicades a la vessant científica-mediambiental i a la patrimonial vilanovina. Al primer sector, la intenció és instal·lar grans figures d'animals com el rorqual comú, la foca monjo, la tortuga llaüt o la tonyina vermella. "Amb aquests esculls volem conscienciar la gent que aquesta fauna antigament era freqüent a la costa de Vilanova i que hi ha possibilitats de recuperar-la", explica Lozano, que apunta que també hi preveuen un espai de recuperació de la posidònia.
Al segon sector es preveu una infraestructura "dedicada al tarannà vilanoví i al seu patrimoni marítim, la festa, el carnaval i la lluna". Aquest espai el formarien escultures vinculades a aquests elements i seria l'indret on celebrar-hi esdeveniments multitudinaris i populars, en una iniciativa pionera a Europa. "No existeix, per exemple, un carnaval sota l'aigua, que seria divertit i innovador", assenyala Lozano.
Aquestes dues àrees estarien enfonsades a 20 metres. A partir d'aquí, però, es podrien afegir altres espais de més o menys profunditat, com una zona dedicada a la pesca mar endins i una altra més propera a la platja per practicar snorkel. També s'estudia crear rèpliques de les figures enfonsades en un espai que estigui a la platja. "Existeixen múltiples possibilitats", recalquen els impulsors.
En conjunt, la iniciativa es proposa "crear consciència" sobre la conservació marina, en paral·lel a un nou potencial turístic i a la regeneració de la biodiversitat. Lozano equipara el projecte a altres infraestructures que les ciutats tenen al litoral, com passejos, miradors i elements patrimonials: "Volem crear un espai inspirador, però sota l'aigua, que ajudi a crear coneixement per a la conservació del mar".
Des del Club Nàutic admeten que el Parc Submarí no seria accessible a tota la ciutadania, ja que el busseig requereix una formació mínima. Amb tot, destaquen que el fet de situar-lo a 20 metres de profunditat el converteix en un espai visitable per a qui tingui la titulació bàsica. Lozano assegura que actualment hi ha milers de bussejadors a la costa catalana a qui els podria interessar l'espai.
Si la proposta convenç els representants de l'administració i les principals institucions vinculades a la costa vilanovina, els impulsors es comprometen a concretar "de forma imminent" l'avant projecte i sotmetre'l a la participació ciutadana "perquè és bàsic que els veïns opinin". Un cop estigués definit com seria el Parc Submarí, seria necessari un informe d'impacte ambiental i, en última instància, seria indispensable l'aval de la Direcció General de Costes del govern espanyol.
Segons els càlculs dels redactors, si l'administració s'hi avé, el projecte executiu podria estar redactat en menys d'un any i les primeres escultures es podrien començar a enfonsar en menys de dos anys. Tot i que Lozano es mostra cautelós a l'hora de calcular quin seria el pressupost necessari per tirar-ho endavant, estima que com a mínim caldria més 1 milió d'euros.
Aquest import inclouria la construcció del parc, la gestió i el monitoratge. Lozano admet que es tracta d'un projecte "car", però assegura que a curt termini repercuteix en un "gran impacte econòmic directe i indirecte". En aquest sentit, recalca que el Parc Submarí necessita arrencar amb una gran extensió "perquè, si no, el benefici ambiental que s'aconsegueix és molt baix".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!