Pla zonal de carreteres

Els camins de Can Ros, de Moja a Daltmar i de les Cabanyes a Pacs es convertiran en carreteres

Els tres camins tenen una longitud de 7,68 km i una inversió prevista per la Diputació de Barcelona de 2.198.000 euros

Els camins de Can Ros, de Moja a Daltmar i de les Cabanyes a Pacs es convertiran en carreteres. Diputació de Barcelona

Els camins de Can Ros, de Moja a Daltmar i de les Cabanyes a Pacs es convertiran en carreteres. Diputació de Barcelona

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Diputació de Barcelona actuarà en els camins de Can Ros, de Moja a Daltmar i de les Cabanyes a Pacs, que actualment són de titularitat municipal, en la primera fase del Pla zonal de la xarxa de carreteres locals a la comarca de l’Alt Penedès. D’acord amb el Pla, el camí de Can Rosa, d’1,58 km de llargada, es transformarà en carretera de la xarxa local, i en els altres dos s’hi efectuaran obres per millorar la seva seguretat i el seu manteniment, a partir d’ara, anirà a càrrec de l’ens provincial. En conjunt, els tres camins tenen una longitud de 7,68 km i una inversió prevista de 2.198.000 euros. 

Aquests tres projectes del Pla zonal de carreteres de la Diputació de Barcelona, juntament amb el calendari d’actuacions, han estat presentats aquest dijous pel diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, acompanyat del president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, als alcaldes dels municipis beneficiaris.

El projecte més important per inversió a realitzar és el camí de Can Ros, que comunica Sant Pere de Riudebitlles amb les urbanitzacions Can Formiga, Can Formiga, Carrer del Bessó i Can Ros a Cabrera d’Anoia. Aquest vial de 1,58 km s’incorporarà a la xarxa de carreteres locals que gestiona la Diputació, que passarà a tenir el codi B-5412, després d’haver-hi invertit 1,46 milions d’euros. D’acord amb el calendari previst, les obres començaran el primer trimestre de 2024.

La segona actuació és el camí de Moja a Daltmar, de 3,80 km, que enllaça els nuclis de Moja i Daltmar, al terme municipal d’Olèrdola, i amb el camí AP-001 servint al trànsit intermunicipal que des de Daltmar vol accedir a Vilafranca del Penedès i a la xarxa bàsica. Per aquesta actuació hi ha prevista una inversió de 460.000 euros. Les obres s‘iniciaran el segon trimestre de 2023.

Finalment, la tercera actuació és el camí de les Cabanyes a Pacs, de 2,30 km, amb una actuació prevista per millorar-ne la seguretat de 276.000 euros. Aquest camí està inclòs a la futura xarxa comarcal prevista al Pla d’Infraestructures de Transport de Catalunya (PITC) de titularitat de la Generalitat de Catalunya. Per aquest motiu el camí no es transforma en carretera dins el marc del Pla Zonal ja que els estàndards requerits són els propis d’una carretera de la xarxa comarcal i forma part d’una actuació més global planificada per Generalitat

En la presentació d’aquesta primera fase de camins del Pla zonal de carreteres, el diputat d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Pere Pons, ha celebrat poder anunciar als alcaldes de la comarca aquestes actuacions, ja que a banda de les inversions que es realitzaran, el manteniment d’aquests camins ja no serà a càrrec del municipi sinó de la Diputació. Pere Pons ha recordat que «mantenir en bon estat els camins requereix una inversió molt elevada i per això, des de la Diputació hem impulsat aquest pla per alliberar els municipis en mantenir uns camins que pel trànsit que suporten i pel servei que realitzen, son  propis de carreters».

El diputat també ha recordat que «el Pla Zonal és un projecte potent de planificació de la xarxa viària local que no s’actualitzava des de feia 80 anys, el que feia necessària una actualització de la xarxa viària per les transformacions que ha suportat en aquests anys».

També el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, ha expressat la ´seva satisfacció per aquestes actuacions, recordant que l'elecció d'aquests vials va ser una decisió acordada pels alcaldes de l'Alt Penedès, atenent les necessitats de les diferents propostes que en el seu moment es van posar sobre la taula. En aquest sentit Lluch està convençut que la selecció dels camins va ser una bona elecció per les necessitats de mobilitat de la comaarca.

Pla zonal de la Xarxa local de carreteres

El Pla zonal de carreteres té com a objecte racionalitzar, actualitzar i ordenar la xarxa local de carreteres, identificant aquells camins municipals que estan funcionant com a tals i aquelles carreteres locals que han perdut aquesta funció.

El Pla zonal es pot considerar com un instrument de suport als ajuntaments. A banda de millorar la xarxa viària, el fet d’alliberar els ajuntaments d’aquells camins que estan fent una funció de carretera i que passaran a la xarxa viària de la Diputació, representa per a les administracions locals un important estalvi de despesa.

L’objectiu principal del Pla és garantir i millorar les condicions d’accessibilitat al territori per a totes les persones, especialment per a les que viuen en aquells municipis més petits que no disposen de connexions adequades amb la xarxa de carreteres.

La millora de l’accessibilitat esdevé fonamental per poder accedir a serveis essencials (sanitat, educació, cultura i oci, etc.), per frenar el despoblament d’algunes zones del territori i per augmentar la seva competitivitat econòmica.

Vigència del Pla

El Pla zonal té una vigència de quinze anys, revisable cada cinc anys per adaptar-lo a l’evolució del territori. El seu finançament es fonamenta en dos convenis diferenciats, signats entre la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Un conveni tracta de les actuacions en camins i l’altre de les actuacions en carreteres.

La inversió prevista en aquests dos convenis per fer totes les actuacions del Pla és d’aproximadament 230 milions d’euros, i cada administració aportarà el 50%.

Aquestes actuacions de la Diputació de Barcelona responen als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 9 “Indústria, Innovació i Infraestrutures” i   11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local