El niu de tortuga careta de Calafell arriba a l'equador de la incubació. GEPEC
Redacció |
Calafell
22-07-2021 16:18
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
A Calafell, ja fa un mes que el voluntariat del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) custodia les vint-i-quatre hores del dia el niu de tortuga careta (Caretta caretta) al bell mig de la platja. Aquesta espècie està protegida i està catalogada com a vulnerable. Per aquest motiu, des de l’entitat treballen per afavorir el seu estat de conservació.
Al niu de la matinada del 19 de juny hi queden 85 ous que requereixen vigilància constant per assegurar el naixement exitós de les petites tortuguetes. Per tal que el niu estigui sempre acompanyat, l’entitat compta amb un total de 581 persones voluntàries que vigilen el niu en torns de quatre hores, nit i dia. Alguns d’aquests voluntaris realitzen llargues passejades per les platges (transsectes) a la recerca de rastres de tortuga careta. Aquesta tasca és essencial per detectar nous nius.
La intensificació del turisme, la presència de més persones a les platges i la possibilitat de trobar més nius de tortuga són tot un repte per l’entitat, que ha de fer front al període més difícil de la temporada de nidificació. Des del GEPEC-EdC recorden que segueixen buscant persones que participin en la salvaguarda del niu. La inscripció al voluntariat es fa des d’aquesta pàgina.
En torns de 4 hores (de 4 persones cadascun) repartits al llarg de les 24 hores del dia, el voluntariat s’encarrega de vigilar que ningú s’apropi al niu, sensibilitzar a la ciutadania i avisar a les autoritats pertinents en cas de detectar qualsevol moviment o novetat relacionada amb els ous. La coordinadora del voluntariat del GEPEC-EdC, Susanna Cuadros, recorda que necessiten especialment persones per als torns de nit, de mitjanit a 04:00 h i de 04:00 h a 08:00 h del matí.
El voluntariat rep una samarreta gratuïta identificativa, i es compleix escrupolosament la llei del voluntariat. Abans de començar amb els torns, es fa una formació. El GEPEC-EdC ha realitzat més d’una quarantena de formacions i activitats, on hi han participat més de 500 persones.
Voluntariat
Des del GEPEC-EdC volen agrair públicament la gran tasca de totes les persones voluntàries. Sense la seva implicació no es podria haver vigilat el niu en tot moment: gràcies al voluntariat, el niu està segur i protegit. Enguany, l’entitat compta amb un nombre de persones inscrites rècord: de moment, compten amb 180 persones més que l’any passat, i esperen que encara creixin en nombre. En total, el niu ha estat custodiat un total de 2.840 hores per almenys 3 persones voluntàries. Pel que fa als transsectes nocturns, s’han patrullat 639 quilòmetres de costa en 13 municipis diferents. El voluntariat, a més, s’ha responsabilitzat per sensibilitzar les persones interessades en el niu, i explicar-los-hi l’estat problemàtic de conservació d’aquesta espècie: en total, s’han informat a 4.128 persones. El GEPEC-EdC considera que aquestes xifres són tot un èxit, fruit de la coordinació d’un equip de voluntariat molt implicat i d’una bona coordinació amb l’entitat.
Per la seva banda, el voluntariat assegura que és una tasca molt gratificant. Durant els torns, tenen l’oportunitat de conèixer persones meravelloses i compartir estones agradables amb elles tot protegint aquesta espècie vulnerable.
Més suport municipal que mai
Amb un any 2020 rècord pel que fa al nombre de nius de tortuga babaua a les platges catalanes, aquest 2021 són diversos els ajuntaments litorals que han firmat acords amb el GEPEC-EdC per treballar el projecte des del seu municipi. Enguany, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Calafell i Sitges s’han unit a la iniciativa, i s’han realitzat formacions per tal que tant la ciutadania com treballadors municipals aprenguin com actuar en cas d’albirament de rastres, tortuga o posta.
Des de l’entitat animen la població a participar en el voluntariat. A més, recorden que en cas de trobar una tortuga o un niu és imprescindible no acostar-s’hi i trucar al 112 com més aviat millor.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!