Els ex consellers Lluís Recoder, Damià Calvet i Felip Puig durant l'International Mobility Congress, el 21 de setembre del 2021. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sitges
21-09-2021 18:55
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els ex consellers Damià Calvet, Lluís Recoder i Felip Puig han assenyalat la digitalització, la sostenibilitat i la millora del finançament com a eixos prioritaris a l'hora de planificar la mobilitat dels propers anys. Des de la primera edició de l'International Mobility Congress (IMC), els tres ex dirigents responsables de la mobilitat a Catalunya han coincidit a l'hora de marcar els principals reptes del sector fins el 2040. Calvet, Recoder i Puig també han confluït en defensar el traspàs de Rodalies, però han divergit en com hauria de ser aquesta gestió des de la Generalitat: mentre Puig s'ha mostrat partidari de crear un operador ferroviari únic amb els FGC i el metro, Calvet i Recoder s'han decantat per mantenir diversos operadors.
Durant el debat convocat per Alcaldes.eu amb motiu de l'IMC , els tres ex consellers han analitzat el paper de la ciutadania, l'administració i el sector privat en la mobilitat de mitjà i llarg termini. Damià Calvet –conseller de Territori i Sostenibilitat del 2018 al 2021- ha defensat una visió "planetària" de la mobilitat sense perdre l'autonomia local i comarcal. Ha assegurat que la sostenibilitat i la digitalització han de marcar "de forma ineludible" les polítiques de futur del sector, i ha posat el desplegament del nou títol de transport T-Mobilitat com a exemple.
Al mateix temps, Calvet ha avisat que caldrà una revisió del sistema de finançament del transport públic. "Si la mobilitat és un dret que hem de fer més sostenible i segura, serà deficitària", ha asseverat. L'ex conseller ha celebrat que Catalunya "està encarant correctament" aquest dèficit, si bé "encara no està resolt del tot". "Hi ha molt camí per recórrer i cal parlar-ne", ha afegit, deixant la porta oberta a ampliar la presència d'inversors privats.
Una possibilitat que ha defensat fermament Lluís Recoder –conseller de Territori i Sostenibilitat del 2010 al 2012-. "Un àmbit com la mobilitat, que pot produir un retorn important per al sector privat, és un bon lloc per atraure inversors mentre hi ha molts altres espais on invertir els recursos públics", ha afirmat Recoder, que ha remarcat que la presència de capital privat és "fonamental" al costat de la gestió liderada des dels ens públics.
Alhora, Recoder ha sortit en defensa del desplegament de les energies renovables i de la creació de zones de baixes emissions a les ciutats. Tot plegat, en una planificació on ha defensat que s'ha d'incloure la mirada de gènere. "No es pot deixar tot en mans de la tecnologia. Cal una gran sensibilitat per canviar els punts de vista i representar les diferents perspectives de la ciutadania", ha remarcat.
Per la seva part, Felip Puig –conseller de Política Territorial del 2001 al 2003- s'ha mostrat partidari d"equilibrar" la participació pública i privada en les polítiques de transport, també defensant una gestió global que no perdi de vista les polítiques liderades des dels ajuntaments i organismes comarcals.
Puig ha subratllat que els propers anys caldrà "un esforç important" en digitalitzar i descarbonitzar la mobilitat. L'ex conseller ha estat crític en la velocitat amb què s'estan desplegant les energies renovables i també en el lent avenç de la gestió del 'Big Data'. "Estem a la cua", ha lamentat, mentre ha instat a un canvi de tarannà dels líders polítics, econòmics i socials per avançar cap a la electrificació dels vehicles i cap a la mobilitat intel·ligent.
Gestió dels serveis ferroviaris
D'altra banda, Puig ha posat damunt la taula la necessitat de crear un gestor ferroviari únic a Catalunya que integrés els FGC, el Metro i també un eventual traspàs de Rodalies per part de l'estat espanyol. En aquest sentit, ha apuntat que la creació de l'ATM (Autoritat del Transport Metropolità) és un bon precedent per acabar creant aquest operador únic, "perquè una gestió individual sense una visió global pot acabar portant al caos". "Tenir un operador únic seria un bon exercici, però ara mateix és difícil", ha admès.
Preguntats sobre aquesta proposta, Calvet i Recoder han marcat distàncies. Tots dos han defensat el traspàs de Rodalies, però s'han decantat per mantenir operadors independents. "Si acabes tenint operadors únics i massa poderosos, pots quedar atrapat en certes dinàmiques", ha advertit Calvet, tot defensant l'"excel·lència" actual de serveis com FGC i criticant que "hi ha altres serveis que necessiten millorar", en referència implícita a Rodalies.
Calvet ha recalcat que el debat s'hauria de centrar en "una qüestió de competències aglutinades a nivell nacional". Molt més concís ha estat Recoder, que ha recordat que "fa anys" que Catalunya "persegueix" la gestió integrada dels serveis ferroviaris, però ha puntualitzat que "això no és contradictori amb tenir una pluralitat d'operadors".
En torn de preguntes, Calvet, Recoder i Puig han evitat respondre i posicionar-se sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat.
SOS Cunit irromp a l'IMC
D'altra banda, el col·loqui de Calvet, Puig i Recoder ha estat interromput aquest dilluns per part del col·lectiu ecologista SOS Natura Cunit. Dos membres de la plataforma han desplegat una pancarta per denunciar la tala del bosc de Miramar, amb 91.000 m2 d'espècies autòctones, on hi ha previst urbanitzar un nou sector comercial i residencial.
"És una contradicció que es fomenti la consciència col·lectiva a favor del medi natural i la sostenibilitat però que hi hagi alcaldes que vulguin destruir un bosc", han criticat els representants ecologistes, tot demanant que "si no es mentalitza tothom, no hi haurà canvi possible". Els ex consellers han defensat la necessitat de desplegar polítiques mediambientals però han lamentat la irrupció del col·lectiu a l'acte.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!