Alta tensió

Front comú d'alcaldes de Ponent, Tarragona i el Penedès contra la MAT que surt del Baix Cinca

Més de trenta representants municipals i del Govern es troben a Vinaixa per consensuar al·legacions contra la línia

Front comú d'alcaldes de Ponent, Tarragona i el Penedès contra la MAT que surt del Baix Cinca. ACN

Front comú d'alcaldes de Ponent, Tarragona i el Penedès contra la MAT que surt del Baix Cinca. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Més d'una trentena d'alcaldes del Segrià, les Garrigues la Conca de Barberà i l'Anoia han fet una trobada aquest dimarts al vespre a Vinaixa per consensuar criteris per presentar al·legacions contra el projecte de la MAT de 148 quilòmetres que surt del Baix Cinca, a la Franja, i creua municipis d'aquestes comarques. A la reunió també hi han assistit les delegacions del Govern al Camp de Tarragona i al Penedès així com la directora general d'Energia i el director de Qualitat Ambiental del Departament d'Acció Climàtica. El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha dit que hi ha hagut un "acord unànime" d'oposició i ha afegit que el model energètic d'aquesta línia o és el de Catalunya ja que està "sobredimensionat".

Solé ha explicat després de la reunió que la primera al·legació que presentaran els ajuntaments serà la de demanar una prorroga i després es treballarà amb la màxima celeritat per fer les al·legacions per reivindicar la protecció del territori i posar de manifest que el model energètic del país passa per una generació d'energia distribuïda i no de forma massiva en alguns punts per tal que les línies només hagin de ser de "transport" i per això s'implantin de forma sobredimensionada. Segons Solé, seran els consells comarcals els qui coordinaran la presentació de les al·legacions.

El delegat del Govern al Penedès, David Alquezar, ha reafirmat la crítica a les proporcions del projecte i a l'afectació que tindria per al territori, que no seria acceptable. Així mateix, ha reiterat que és un model que no necessita Catalunya i que es tracta d'una agressió "que no es pot admetre de cap manera".

La directora general d'Energia, Assumpta Ferran, ha comentat que es fa difícil veure la "lògica" d'aquest projecte ja que parteix d'un parc eòlic no gaire gran, a Aragó, que evacua 'energia a més de 200 quilòmetres d'allà on es produeix. En aquest sentit, ha alertat que és una línia molt grossa per Catalunya i per això ha advertit que cal saber si al darrera no hi ha cap altre "objectiu" que cal identificar. Segons Ferran, la línia pot transportar més de 3 gigawats i si hi hagués un incendi a sota, no estaria clar que es pogués mantenir la seguretat elèctrica del país ja que el sistema podria entrar en perill.

Un dels alcaldes presents a la reunió, el dels Hostalets de Pierola, el municipi on finalitzaria la línia, Gerard Parserises, ha remarcat que ara és vital que hi hagi una gran estratègia entre tots els ajuntaments, consells comarcals i vegueries contra el projecte. En aquest sentit, s'ha mostrat satisfet que de moment s'hagi aconseguit un rebuig massiu a la línia. Al seu municipi, els afecta amb 31 torres que poden arribar als 80 metres i dos subestacions elèctriques.

El projecte de la MAT

El projecte d'aquesta línia de Molt Alta Tensió (MAT) va sortir a informació pública el passat 11 de novembre. Preveu la evacuació del parc eòlic LUPUS, de 49,5 MW a les províncies de Saragossa, Osca, Tarragona, Lleida i Barcelona. Aquest parc eòlic està situat al Baix Cinca, en diferents termes municipals, i consta de 9 aerogeneradors de 120,9 metres d'alçada.

La MAT que es vol construir per transportar l'energia d'aquest parc seria de 400 KV i aniria fins a Pierola, a l'Anoia. La previsió és que passi per la Granja d'Escarp, Seròs, i Maials, al Segrià; Llardecans, Torrebesses, La Granadella, Granyena de les Garrigues, El Soleràs, Els Torms, Juncosa, La Pobla de Cérvoles, El Vilosell, Vinaixa, i Tarrés a les Garrigues; Vimbodí i Poblet, l'Espluga de Francolí, Blancafort, Solivella, Sarral, Rocafort de Queralt, Les Piles i Pontils, a la Conca de Barberà; i Montbui, Vilanova del Camí, La Pobla de Claramunt, Piera, Hostalets de Pierola i Masquefa, a l'Anoia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local