L'Ajuntament de Vilanova farà assessorament gratuït a les empreses per reduir el consum elèctric . Ajuntament de Vilanova
Susana Nogueira |
Vilanova i la Geltrú
25-01-2022 18:45
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú mitjançant l’Agència Local de l’Energia i amb col·laboració de l’Associació comercial Viu Comerç i la Federació Empresarial del Gran Penedès, promouen una campanya d’assessorament gratuït energètic a comerços i PYMES de la ciutat. El principal objectiu és facilitar assessorament per millorar energèticament les instal·lacions d’aquells establiments que es vulguin adherir a la iniciativa.
La campanya d’assessorament per l’estalvi energètic consisteix en una prova pilot que s’adreça als comerços que formen part de l’Associació comercial Viu Comerç i de la Federació Empresarial del Gran Penedès. Es preveu fer dues xerrades, una adreçada a comerços i PYMES, de menys de 15 kW i un altre per més de 15 kW que s’obriran a la participació de qualsevol comerciant de la ciutat. A més, assessorament a 40 comerços o PYMES, comprovant que la tarifa contractada és l’adequada i facilitant recomanacions i per últim, realització de 10 auditories energètiques a comerços i PYMES prioritzant aquells on les mesures correctores a implementar per la millora energètica pugui ser més gran.
La regidora de Medi Ambient, Marta Jofra, ha dit que “és una prova pilot pels comerços i les PYMES de la ciutat amb l’objectiu d’identificar accions per millorar l’estalvi d’energia. Aquest elevat increment d’energia que estem vivint, ha tingut un efecte negatiu per les empreses de la ciutat i hem de posar una solució. Aquesta campanya va en la línia del Pla d’acció d’energia sostenible i del clima, on ens fixem una sèrie de propòsits per reduir emissions en els pròxims anys”.
Jofra ha explicat el procés que està previst fer entre el mes de febrer i març. “Amb la col·laboració d’una agència local d’energia, de Viu Comerç i de la Federació Empresarial del Gran Penedès, impartirem una sèrie de xarrades, assessoraments específics i auditories energètiques amb l’objectiu que a partir de la factura de la llum, de les instal·lacions i els equipaments de cada empresa, poder identificar mesures d’estalvi econòmic i energètic i així millorar l’eficiència. Ho farem començant una primera xerrada amb socis de la Federació i Viu Comerç el 8 de febrer per saber quins establiments estan disposats a adherir-se. Fins al dia 10 de febrer hi ha temps per participar. A partir d’una sèrie de paràmetres de potencial d’estalvi, ho enfocarem i ens centrarem en els establiments que tenen més potencial d’estalvi. El primer pas d’aquesta campanya, és veure com funciona i una vegada fem una valoració positiva la intenció és ampliar-ho a tots els comerços”.
La representant de Viu Comerç, Marta Pérez, ha manifestat que “pensem que és una bona mesura per ajudar a les empreses de la ciutat, que estan patint l’increment econòmic tan elevat de la factura energètica. El que volem és difondre la campanya i encoratjar els associats al fet que adoptin aquestes mesures i que demanin poder participar en aquestes assessories i estudis. La iniciativa té un doble vessant, des de la part mediambiental, intentar reduir al màxim la despesa energètica de cada establiment i la part econòmica”.
La representant de la Federació Empresarial del Gran Penedès, Rosa Jorba, destaca que “és una campanya que afavoreix a l’empresa, el sector més afectat per les restriccions sanitàries que estem vivint a conseqüència de la Covid-19. La FEGP, valora molt tot el tema de l’energia, ja que és molt important posar-hi unes mesures per prevenir els elevats costos en la factura. Des de fa anys, tenim un grup d’energia, que permet licitar una suma molt més gran de consum i obtenir uns preus més barats. Aquesta campanya que presentem avui millora la competitivitat de les empreses del territori i promou una manera més de millorar el món a través d’energies verdes i renovables. Esperem que aquestes iniciatives puguin beneficiar a totes les empreses del nostre territori i les que puguin venir més endavant”.
Per establir la prioritat s’utilitzaran una sèrie d’indicadors com per exemple, disposar de la corresponent Llicència d’activitats, que l’activitat tingui una antiguitat de més d’un any, que la ràtio entre el kWh/m2 sigui superior a 200, compromís de com a mínim aplicar dues de les mesures assenyalades (adequació de la tarifa contractada, disposar de rellotges programadors, reducció reactiva, incorporació de bombes de calor, etc...), signatura del document de responsabilitat energètica, facilitar les factures energètiques de l’activitat, col·locar en un lloc visible del comerç el cartell de la campanya i adherir-se a la campanya.
L’Agència Local de l’Energia, en funció de les dimensions del comerç o de la PYME, prioritzarà si cal fer un assessorament en la contractació de la factura d’electricitat, si s’ha de fer una auditoria energètica, o pel contrari el comerç ja és eficient.
Una de les mesures més habituals perquè un establiment pugui retallar per estalviar energia és mirar la potència contractada en la tarifa i adequar aquesta potència als electrodomèstics que estem utilitzant. Després consultar si la nostra tarifa en funció dels períodes que s’han variat des de l’1 de juny del 2021, són adequats segons la tarifa que s’ha contractat. També, adaptar els processos que té cada negoci a les potències i a les tarifes. Les empreses han d’esbrinar quin és el període on l’energia és més cara i adaptar (si és possible) la producció a altres períodes més barats. Un altre dels consells és millorar l’evolvent de l’edifici (vidres, il·luminació...).
Per un comerç que tingui menys de 15 kW, si es té la potència contractada adequada i s’apliquen millores de consum, com a mínim es podria estalviar 1000 euros a l’any. De més de 15 kW, si es coneix els períodes per ser més eficients (entre altres millores), fins a 2000 euros. En general, si s’apliquen mesures es pot aconseguir una reducció en la factura del 10% i si fem algunes inversions en l’establiment per millorar els estalvis, es pot arribar a un 30%.
Els comerços que es vulguin adherir a la campanya ho podran fer mitjançant la Federació Empresarial del Gran Penedès o l’Associació comercial Viu Comerç. Hauran de contestar una petita enquesta i proporcionar una factura elèctrica. Aquells comerciants que vulguin participar en les xerrades es podran inscriure mitjançant el correu de l’Agència Local de l’Energia.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!