VD |
24-02-2011 00:05
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest dissabte començarà a Vilanova i la Geltrú un cicle de cinema de temàtica ambiental. Fins que acabi l'any, es projectaran un cop al mes al Bosc Cinema Municipal una selecció de les millors pel·lícules del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient (FICMA) del 2010. D'aquí ve que la mostra vilanovina que ara s'inicia s'ha anomenat "FICMA tot l'any". L'entrada a les sessions serà gratuïta.
L'objectiu d'aquest cicle és "a través del llenguatge cinematogràfic, aproximar-nos a les problemàtiques climàtiques i mediambientals que pateix el món", ha explicat aquest migdia la primera tinent d'alcalde i regidora de Participació i Medi Ambient, Iolanda Sánchez.
"Necessitem que la ciutadania estigui sensible, amatent a aquestes situacions", afirma la regidora, per això els films proposats estimulen la reflexió. S'hi aborden temes com el repte de frenar el canvi climàtic, l'escassetat de l'aigua, la riquesa de la biodiversitat i els perills amb què s'enfronta, i l'explotació agrícola desproporcionada, que pot perjudicar els recursos naturals, entre d'altres.
Projecció i debat
El primer film que es podrà veure serà Refugiats climàtics, aquest dissabte a les 20 h. Aquest documental de Michael Nash (EUA, 2009, 89 min.) tracta del desplaçament de la població a gran escala com a conseqüència de l'escalfament del planeta, i cita els exemples de la immersió de les illes Tuvalu, la sequera del Sudan o els deserts en expansió de la Xina, que forcen milions de persones a fugir.
La sessió s'obrirà amb una presentació per donar la benvinguda al cicle i introduir breument la pel·lícula. Normalment, després de les projeccions s'obrirà un fòrum de debat entre el públic, tot i que en aquesta primera sessió no serà així, ja que coincideix amb les celebracions de balls de mantons.
El cicle "FICMA tot l'any" tindrà lloc el darrer dissabte de cada mes i sempre que s'escaigui s'emmarcarà en les commemoracions relacionades amb el medi ambient. Així, per exemple, al març la projecció del film Només una aigua tindrà lloc al voltant del Dia Mundial de l'Aigua (22 de març).
Així mateix, a l'abril es commemora el Dia Mundial de la Terra (22 d'abril) i la pel·lícula que es podrà veure serà Els dies de la Terra. Al juny, en el marc del Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny) es passarà Vivamazonia, mentre que a l'octubre, quan se celebra el Dia Mundial de l'Alimentació (16 d'octubre), el film escollit és La lluita alimentària.
Pel que fa a la resta de documentals que completaran el cicle, al maig es veurà Green, al juliol Un mar canviant, al novembre Addictes al plàstic i al desembre Tresors descartats. A l'agost i al setembre hi haurà descans. "FICMA tot l'any" és organitzat per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú amb el suport de la Diputació de Barcelona.
El compromís del Bosc
El Bosc Cinema Municipal, gestionat per l'empresa pública Neàpolis, té com a tret diferencial el compromís amb el cinema de qualitat i d'autor, que difícilment es pot trobar en les sales convencionals. En aquest sentit, a la seva cartellera les estrenes del moment sovint conviuen amb cicles i festivals temàtics, majoritàriament de vocació no comercial.
En són exemples el Minicine, que té lloc durant tot aquest curs escolar, el cicle gastronòmic que es va programar al voltant del Festival del Xató i la Cuina d'Hivern, el festival de documentals Docanrol o les mostres d'Intermon-Oxfam, entre d'altres. Amb el mateix criteri, s'hi fomenten les pel·lícules en català o de producció catalana.
El FICMA
El Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient (FICMA) es va fundar a Barcelona el 1993 i des de llavors ha celebrat anualment una edició. És el segon festival de cinema de medi ambient amb més edicions celebrades al món i el més antic d'Europa en el seu gènere. És l'únic que té una secció competitiva que no accepta produccions amb més d'un any d'antiguitat, fet que el prestigia. Ha estat reconegut internacionalment, l'any 2000 el FICMA va rebre el Prince's Award, premi de la Comunitat Europea, atorgat per l'Agència Europea del Medi Ambient i la Fundació Prince's Award.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!