Retaule del Salvador

Museus de Sitges restaura el retaule gòtic atribuït a Jaume Cervera

Forma part de la col·lecció Pérez Rosales del Museu de Maricel

Museus de Sitges. Museus de Sitges restaura el retaule gòtic atribuït a Jaume Cervera

Museus de Sitges. Museus de Sitges restaura el retaule gòtic atribuït a Jaume Cervera

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’obra gòtica més important del Museu de Maricel, el Retaule del Salvador, atribuït a Jaume Cervera, enllesteix el procés de restauració als tallers del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), on es va dur l’any passat per a sotmetre’l a un procés de recuperació. Els especialistes del MNAC, amb la participació i supervisió dels tècnics de Museus de Sitges, culminen aquestes setmanes els treballs d’actuació a l’obra.

El Retaule del Salvador presentava diverses patologies, com clivelles, problemes amb la fixació de la capa pictòrica o petites pèrdues. Durant el procés de restauració han aparegut altres problemes derivats d’intervencions anteriors, que han requerit ampliar els treballs de millora.

Les obres de reforma dels museus han estat una bona ocasió per dur a terme aquesta actuació de restauració. La magnitud de l’operació i les grans dimensions de l’obra (2,79 m de base per 2,47 m d’alt), així com la necessària participació de diferents professionals van aconsellar que la restauració es dugués a terme al MNAC, on hi ha els tallers més complets del país. En aquest centre, a més, és possible realitzar proves radiològiques i fotogràfiques amb infrarojos, així com altres anàlisis de caràcter químic, que requereixen uns equipaments precisos com els de Montjuïc.

El Retaule del Salvador data dels volts de l’any 1400 i la seva autoria està atribuïda a Jaume Cervera. Procedeix d’Alzina de Ribelles, a la Noguera, i va arribar al Museu de Maricel –on s’exposa  la sala de l’antiga capella– amb la col·lecció Pérez Rosales. És una obra de grans dimensions, que té un presència dominant.

La restauració ha estat possible gràcies a un acord entre el Consorci del Patrimoni de Sitges i el mateix Museu Nacional d’Art de Catalunya. De fet, és la segona vegada que el MNAC restaura una obra del fons del Museu Maricel, ja que fa dos anys ja ho va fer amb la taula de Sant Joan Baptista de Tobed, del segle XIV, i que es va exhibir a l’exposició El museu explora. Obres d’art a examen, que el mateix MNAC va organitzar l’any passat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local