Festa Major 2014

Sant Sadurní torna a combatre la plaga de la fil·loxera els dies 7 i 8 de setembre

La principal inversió d’aquest 2014 s’ha destinat a la construcció de dos nous gegantons infantils dels Set Savis de Grècia, rèpliques dels que ja surten cada 8 de setembre a la nit

Ajt Sant Sadurní d'Anoia. La Festa de la Fil·loxera

Ajt Sant Sadurní d'Anoia. La Festa de la Fil·loxera

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Com cada any, Sant Sadurní d’Anoia tornarà a combatre la plaga de la fil·loxera. Aquest diumenge 7 i dilluns 8 de setembre, la Capital del Cava viurà la 33a Festa de la Fil·loxera, organitzada per l'Associació Festa de la Fil·loxera amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Sadurní.

La principal inversió d’aquest 2014 s’ha destinat a la construcció de dos nous gegantons infantils dels Set Savis de Grècia, rèpliques dels que ja surten cada 8 de setembre a la nit. També destaca l’augment, any rere any, del nombre de participants a la Festa de la Fil·loxera infantil, assolint la xifra de 240 nens, en aquest 2014.

L’escampada

La Festa de la Fil·loxera té un preludi el dia 7 de setembre a la nit, just després del tradicional castell de foc de les Fires i Festes. Les protagonistes són les fil·loxeretes, que surten del costat del castell de foc per a representar l'aparició de la plaga de la fil·loxera i inicien dues cercaviles de 15 fil·loxeretes cadascuna que recorren diversos carrers per a trobar-se al centre de la vila, a la plaça de l'Era del Guineu, situada al davant mateix de can Guineu, la casa pairal d'un dels Savis de Grècia, Marc Mir. Allà també intervé la fil·loxera gran.

La Festa infantil

Es tracta d'una cercavila amb les versions infantils de tots els elements de la Festa de la nit: una fil·loxera, vuit fil·loxeretes, set ceps, vuit larves, diverses rotllanes de pagesos i, com a novetat, dos gegantons infantils dels Set Savis. També prenen part en la cercavila els gegantons de la festa gran, els Tabalots i l'Orquestrina de la Fil·loxera.

La cercavila s’inicia a la plaça de l’Església i finalitza a la plaça de l’Ajuntament. Durant el recorregut, els elements de foc –fil·loxera, fil·loxeretes, ceps- fan servir pirotècnia adaptada a la canalla, i els grups de ball –larves, pagesos, Set Savis- fan contínues parades per representar el seu ball.

Al final, a la plaça de l’Ajuntament, també se celebra un triomf final. No s’hi llença cava, però en el seu lloc hi ha un desplegament d’efectes especials que no té res a envejar a la festa gran. I el vol dels mocadors rubrica amb la mateixa eufòria el ball del Triomf Final que es viurà a la nit.

La Festa de la Fil·loxera

La Festa comença el dia 8 al Raval, a partir de les 10 de la nit. Tots els entremesos i participants fan una cercavila de foc, música i ball des del Raval fins la plaça de l'Església. Un cop aquí, abans de començar té lloc una petita representació teatral on es recorden els objectius i significat de la Festa de la Fil·loxera i les recomanacions tant per al públic com per als participants.

Ja a la plaça de l’Església, la Festa de la Fil·loxera comença amb el primer ball de pagesos, que dansen en dues rotllanes per a representar la tranquil·litat dels habitants de Sant Sadurní abans que arribés la plaga de la fil·loxera. La placidesa de la vida local i de tota la plaça s'acaba de sobte quan s'apaguen els llums i tot l'espai és ocupat pel primer atac de la fil·loxera. Primer ho fa la fil·loxera gran, a continuació entren en escena les fil·loxeretes i finalment torna a entrar la fil·loxera, sempre mentre toquen els timbalers.

La conseqüència de l'atac de la fil·loxera es pot veure seguidament amb la primera aparició del ceps, que fan acte de presència per ballar, carregats amb petards de foc vermell, un color impropi dels ceps que simbolitza la malaltia de la planta. És el millor moment per a que els amants del foc, convenientment protegits, es puguin afegir a la festa i ballin al costat dels ceps.

Un cop han pres consciència de la importància de la plaga, els pagesos tornen a fer la seva aparició, ara no per a celebrar res sinó per a plantejar-se què poden fer per lluitar contra la fil·loxera. El desordre i el desconcert de la població posa en marxa les forces vives locals. La primera trobada dels Set Savis de Grècia, que ballen solemnes al ritme d'un valset, acaba sense que hagin trobat de moment la manera de resoldre el problema.

La fil·loxera torna a demostrar la seva ferocitat i es fa amb el domini de la plaça. El so dels petards i dels timbals fan d'acompanyament musical de la bèstia. Com en la seva primera aparició, primer apareix la fil·loxera, seguida de les fil·loxeretes i de nou la fil·loxera gran.

En la seva segona aparició, els Set Savis de Grècia troben la solució contra la fil·loxera: replantar les vinyes amb peus de cep americans, que són immunes a la plaga. Un cop vençuda la plaga, tornen a aparèixer els ceps, però ara carregats amb foc verd. Són els ceps de peu americà, immunes a la fil·loxera, que tornen a portar vida a la població tot seguint el ritme d'una de les peces més alegres del repertori de la Festa.

Per a celebrar la victòria sobre la plaga, la festa s'acaba amb una ruixada general de cava, mentre la música convida a tots els participants i al públic assistent a ballar al mig de la plaça per a celebrar la culminació d'una nova edició de la Festa de la Fil·loxera.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local