El Grup de Dansa de Vilanova estrena aquest dissabte el Ball de Criades . EIX
Meritxell Bayarri |
Vilanova i la Geltrú
01-08-2015 09:33
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Criades espavilades, senyors poc seriosos i diàlegs satírics. D'aquesta manera es podria definir el Ball de Criades, un ball que ha recuperat el Grup de Dansa de Vilanova amb motiu del seu 75è aniversari i que s'estrenarà aquest dissabte 1 d'agost a la plaça de la Vila a partir de dos quarts d'onze de la nit. Els membres del Grup de Dansa s'han encarregat de recuperar i reconstruir aquesta dansa partint de les informacions extretes del Costumari Català. El vestuari i els diàlegs a més, estan ambientats en un dels moments històrics més significatius del desenvolupament socioeconòmic de la ciutat: l'època dels indians.
Un ball originari de Vilanova recuperat amb tocs de dansa cubana
Segons una nota de l'antic Diario de Villanueva y la Geltrú es té constància que el Ball de Criades es representava a la vila des del 1862 durant les festes de Sant Antoni Abat. En el Costumari Català, obra del folklorista Joan Amades, també es troba informació d'aquest ball: s'hi adjunta un fragment de la partitura i es descriu el físic i el caràcter de les criades i els senyors. "És partint d'aquestes informacions i parlant amb gent que està vinculada amb les festes populars de la vila que hem recuperat aquest ball", explica Laia Pla, presidenta del Grup de Dansa.
Aquest dissabte es podrà veure per primera vegada el Ball de Criades, un ball en què se li dóna molta importància als diàlegs que té cada criada amb el seu senyor. "Elles, tendeixen a mostrar-se molt llestes i a rentar els draps bruts dels senyors -assenyala Pla- mentre que ells es caracteritzen per ser més aviat babaus". Els parlaments estan escrits per membres del Grup de Dansa i transmeten aquest mateix caràcter satíric. Pla afegeix que perquè la gent se sentís més seu el ball es va decidir relacionar-lo amb l'època dels indians: "Pels parlaments s'han agafat temàtiques reals de la vila, com l'origen del banc o del ferrocarril i també es fa referència a personatges il·lustres".
Finalment, la dansa serà l'encarregada d'acompanyar els diàlegs del Ball de Criades. Hi haurà una part de dansa catalana i una altra de cubana. "Vam agafar una dansa tradicional cubana i la vam adaptar al ball per donar-li un toc encara més indià", afirma la presidenta de l'entitat. El vestuari és l'altre element principal que acabarà de caracteritzar el ball. Els vestits els ha fet el patronista Pere Arenas i estan fets amb teixits antics provinents de les antigues fàbriques de Vilanova que si bé no són originals del mateix temps dels indians, sí que són més propers al tipus de filatura de l'època.
Calendaris i estrenes en la celebració del 75è aniversari
Aquest dissabte 1 d'agost començarà l'any de celebracions del 75è aniversari del Grup de Dansa, que durarà fins a la Nit de Dansa de l'any vinent. A part de l'estrena del Ball de Criades també s'ha posat a la venda un calendari fet pel fotògraf Xavier Saumell que conté fotografies fetes en diferents llocs emblemàtics de Vilanova en les quals es mostra tot el vestuari de l'entitat. També es vendran samarretes, ventalls i bosses que tenen com a motiu les Danses de Vilanova.
Al llarg de la celebració del 75è aniversari també es té previst fer un recull de fons documental, ja sigui de fotografies, programes de mà, o altres tipus de records d'exballadors que haguessin estat al Grup de Dansa.
La 36a Nit de Dansa començarà enguany a dos quarts d'onze a la plaça de la Vila i tindrà com a grup convidat l'Estudi de Dansa de Rosa M. González i Carme Gatell, que oferirà un espectacle de flamenc clàssic. En la tercera part de l'acte es farà la presentació del Ball de Criades i en acabar es farà la tradicional ballada de les Danses de Vilanova conjuntament amb la col·laboració del públic.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!