Mostra de cançó d'autor

L'Ateveu arriba per celebrar deu anys de cançó d’autor a Vilanova i la Geltrú

Feliu Ventura, Lídia Pujol i Pep Gimeno “Botifarra” i Miquel Gil “Nus” formen part del cartell de la desena mostra de cançó d'autor

Imatge de la passada edició de l'Ateveu. Ateveu

Imatge de la passada edició de l'Ateveu. Ateveu

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els dies 2 i 3 de setembre, l’Associació Cultural Desperta! de Vilanova i la Geltrú presentarà la X Mostra de Cançó d’Autor Ateveu. Fidel a la tradició, l’Ateveu se celebrarà a la plaça de l’Assumpció, al centre del barri de la Geltrú. Per celebrar els deu anys d’Ateveu, l’entitat organitzadora ha preparat un programa de luxe, un festival sense caps de cartell perquè qualsevol dels participants mereixeria ser-ho. Com sempre, l’entrada serà gratuïta.

Feliu Ventura, Xerramequ i els aborígens: “Faré vacances”

Feliu Ventura és dels que mai no ha oblidat l’Ovidi des que ronda els escenaris i el reivindica en tant que “ningú com ell a la cançó catalana no ha sabut combinar amb tanta mestria acció, dicció i cançó”.

A “Faré vacances”, Feliu Ventura s’alia amb el darrer projecte de reggae d’autor del Marc Serrats (productor, guitarrista i 50% del mític duo Xerramequ Tiquis Miquis), Xerramequ i els Aborígens per portar a l’escenari un espectacle en què les cadències jamaicanes, ambientals i lisèrgiques de la banda guien el calidoscopi musical amb què Feliu Ventura celebra l’Ovidi.

En aquest espectacle, peces clau del repertori musical ovidià com “Montserrat”, “El desesperat” o “Va com va” sonen a reggae rotundament mediterrani, a ska d’aromes de flor de taronger i a rocksteady d’interior, on comença l’horta i acaba el secà.

Borja Penalba, Mireia Vives i Roc Casagran: “L’amor fora de mapa”

“L’amor fora de mapa” és el primer disc conjunt de Mireia Vives i Borja Penalba. Van rebre la proposta de Roc Casagran quan estaven treballant en temes propis i es van llançar en planxa a musicar els poemes de l’escriptor, emocionats pel potencial i la força dels poemes que apareixen a la novel·la.

L’espectacle està recorrent el país amb gran èxit. A l’espectacle i al disc, Mireia i Borja interpreten 14 cançons basades en els poemes que apareixen a la novel·la mentre, entre tema i tema, l’escriptor recita fragments de l’obra.
Borja Penalba (València, 1975) és compositor, productor, arranjador i músic. Ha treballat, entre d'altres, amb Feliu Ventura, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Obrint Pas, Miquel Gil, Joan Amèric, Marc Parrot, Sílvia Pérez Cruz, Bruno Oro, Albert Pla, Lídia Pujol, Elena Gadel, Lluís Danés, Verdcel, Aspencat o Andreu Valor.

Mireia Vives, també valenciana, és cantant i rapsoda. Él sabadellenc Roc Casagran és professor de secundària, escriptor i rapsoda. Fa regularment recitals de poesia arreu del país i ha publicat diversos reculls poètics i mitja dotzena de novel·les, l'última de les quals, "L'amor fora de mapa", és la base d'aquest espectacle.

Lídia Pujol: “Tretze maneres de cantar les quaranta”

Segons la mateixa intèrpret, cantant i actiu Lídia Pujol, “’Tretze maneres de cantar les quaranta’ és un concert revolucionari, amb cançons reivindicatives que volen expressar a través de la música una visió crítica d’ella mateixa i de la comunitat. ‘Fer la revolució i tornar-la a fer’ –l’altre títol amb què es coneix l’espectacle”– és una actitud de vida i de confrontació activa vers la injustícia. Estic convençuda que tots aquells que han anat a les escoles de negocis i ara dirigeixen les grans companyies que controlen l’energia, la sanitat, l’educació, els aliments, l’aigua, l’habitatge, les armes, els medicaments, tot, s’han de reciclar i han d’anar a una escola d’amor. I la resta, els que no controlem res amb la constitució per la transició de la dictadura militar a l’actual dictadura financera, també!”.

Durant l’espectacle, Lídia Pujol interpreta temes d’Albert Pla, Lluís Llach, George Brassens, Joni Mitchel o La polla records, entre altres.
La versatilitat de Lídia Pujol queda palesa en els seus espectacles en viu i en les seves gravacions, on construeix una identitat pròpia, de marcat caràcter català a partir de la música tradicional jiddisch, cèltica, medieval, sefardita i flamenca, i on la teatralitat, la interpretació i el compromís amb el missatge, són elements indissociables de la seva proposta musical.

Pep Gimeno “Botifarra” i Miquel Gil: “Nus”

Les dues veus més significatives de la tradició valenciana del moment presenten a Vilanova el seu espectacle conjunt, "Nus". Miquel Gil, de Catarroja, i Pep Gimeno "Botifarra", des de Xàtiva, ens brinden l'ocasió de gaudir d'un espectacle en format íntim a mode de viatge musical per la tradició del folk i la música d'arrel del País Valencià.

Les inigualables veus d'ambdós artistes, juntament amb la guitarra de Miquel Gil i les percussions de Pep Botifarra, són els elements bàsics que vertebren un repàs als diferents pals i estils del grandiós arbre musical del País Valencià. Amb un to distès i col·loquial, Miquel Gil i Pep Gimeno "Botifarra" enfilen les cançons de l'espectacle com per art de màgia, com qui no vol la cosa o com aquell qui canta entre amics: ara un "xascarrillo" aquí, ara una broma allà i de cant en cant van passant les seguidilles, els cants de batre, les jotes i els fandangos, les havaneres...

L'espectacle compta a més amb diversos suports audiovisuals que doten la proposta d'un punt pedagògic no formal: vindreu, disfrutareu, cantareu i us emportareu, pel mateix preu, una idea bàsica però entenedora del tresor musical que s'amaga al País Valencià. I ho fareu de la mà dels dos millors artistes en el seu camp. I ho fareu, a més, rient mentre canteu, cantant mentre rieu.

Amaia Hernández: “Gràcies en català”

En aquest espectacle, preparat especialment per a l’Ateveu 2016, la cantant Amaia Hernández presentarà un repertori de versions contemporànies d’artistes catalans dins de la seva pròpia personalitat musical.

Cantant de jazz i soul, nascuda al Pais Basc i veïna de Vilanova i la Geltrú, Amaia Hernández vol fer un homenatge a la cultura catalana.
És un concert d’agraïment, un “gràcies” en forma de música cap a aquesta terra on ha crescut. És el primer cop que l’artista prepara un repertori en llengua catalana. En aquesta ocasió, ho farà acompanyada del pianista i compositor Antoni Olaf Sabater.

Una mica d’història: una espectacular nòmina d’artistes

L’Ateveu va néixer per la voluntat de Desperta! –entitat cultural de l’Esquerra Independentista de la ciutat– de revitalitzar la cançó d’autor, un gènere que havia anat quedant arraconat en la programació musical de la ciutat. Des d’aquells 8 i 9 de setembre de 2007, dates del primer Ateveu, en què van pujar a l’escenari Cesk Freixas, Jaume Arnella i Josep Andújar “Sé”, l’organització ha volgut combinar cada any la presència d’artistes històrics, les estrelles del moment, artistes emergents i d’altres que, d’una manera o altra, representen una evolució de la imatge clàssica del cantautor. La nòmina de l’Ateveu inclou noms com Pau Riba, Joan Isaac, Miquel Pujadó, Pere Tàpias, Toti Soler, Pi de la Serra, Pau Alabajos, Meritxell Gené, Carles Belda, Cris Juanico, Titot, Roger Mas, Verdcel, La Brigada, Guillamino, Bikimel, Ivette Nadal, Joan Reig i molts altres.

Una ciutat de festivals

Al costat dels festivals que, durant l’estiu i la tardor, se celebren a Vilanova i la Geltrú (el Nowa Reggae, el Tingladu, el Vida, el FIMPT...), l’Ateveu –que té lloc sempre en el primer cap de setmana de setembre– vol ser una mena de contrapunt. La música tranquil·la i un entorn de gran bellesa donen a l’Ateveu el caràcter intimista i singular que sempre ha buscat. És, sens dubte, la millor manera d’acabar l’estiu musical de la ciutat abans de tornar a la rutina diària de la tardor.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local