Memòria històrica

Presenten a Vilafranca el programa d'identificació genètica de desapareguts de la Guerra Civil i el franquisme

L'objectiu és localitzar el major número possible de persones enterrades en fosses comunes en el conjunt del país

Presenten a Vilafranca el programa d'identificació genètica de desapareguts de la Guerra Civil i el franquisme. Ramon Filella

Presenten a Vilafranca el programa d'identificació genètica de desapareguts de la Guerra Civil i el franquisme. Ramon Filella

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La subdirectora general de Relacions Institucionals, Mireia Plana, ha presentat aquesta tarda a la seu de l'Institut d'Estudis Penedesencs (IEP) de Vilafranca el programa d'identificació genètica de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el Franquisme que té en marxa la Generalitat des de l'any passat. Plana ha explicat els eixos fonamentals d'aquest programa que té com objectiu localitzar el major número possible de persones enterrades en fosses comunes en el conjunt del país.

En el programa hi col.labora l'Hospital de la Vall d'Hebron que posa a disposició de la Generalitat un equip de metges i especialistes que s'encarreguen de realitzar els estudis tècnics d'identificació. Si una persona busca un familiar desaparegut té la possibilitat d'entrar a formar part d'aquest programa. Després d'inscriure's i facilitar dades sobre el familiar que es busca i el lloc on se suposa que està enterrat, es comença a posar en marxa tot el seguit d'actuacions previstes.

Una de les parts bàsiques del programa és l'identificació a través de l'ADN. Si el familiar no es pot desplaçar fer a realitzar la prova, la mateixa Generalitat s'encarrega d'enviar el material necessari per a dur-la terme al domicili de l'interessat. Mireia Plana ha assenyalat que “per encarar el futur  és completament necessari fer net del passat i aquest programa és bàsic per a aconatnseguir-ho”.

Treball al Penedès

Ramon Arnabat, membre de l'Institut d'Estudis Penedesencs i resposable del projecte comarcal Tots els Noms, ha explicat que “al Penedès portem treballant en el tema de la recuperació de la memòria històrica i de la recerca de desapareguts des del 2006”. Arnabat ha recordat que el periode de màxima feina va ser entre els anys 2006 i 2011 i, des d'aleshores, el tema ha estat una mica aturat degut a la falta de subvencions, però ara estem convençuts que podrem reemprendre la tasca”.

En el cas de la comarca de l'Alt Penedès, s'ha estat treballant en fosses localitzades a Sant Pau d'Ordal, però l'objectiu és ampliar el perímetre. Més enllà de les fosses propiament dites, Arnabat ha repassat el conjunt d'actuacions de divulgació que s'han dut a terme a la comarca des de l'any 2006.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local