Perla literària

Mercè Foradada publica 'Perles cultivades', una reflexió sobre la bondat, amb la crisi dels refugiats com a teló de fons

L'escriptora presenta una psicòloga que investiga els efectes de la intel·ligència artificial sense renunciar a la puresa humana

Pla mig de l'escriptora Mercè Foradada, mirant a càmera somrient mentre abraça la novel·la 'Perles cultivades'. ACN

Pla mig de l'escriptora Mercè Foradada, mirant a càmera somrient mentre abraça la novel·la 'Perles cultivades'. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Mercè Foradada acaba de publicar 'Perles cultivades', una història que vol generar una doble reflexió, humana i social, entre els lectors. L'eix central de la novel·la gira entorn la bondat, que la protagonista busca per incorporar als seus estudis sobre els efectes de la intel·ligència artificial. Al mateix temps, però, Foradada introdueix la crisi dels refugiats dins la història, ja que és en al camp de Zaatari (Jordània) on aquesta protagonista aconsegueix trobar la bondat més essencial. "Sempre he pensat que la bondat no està prou valorada, però jo crec que és una font de felicitat per a l'individu", defensa l'escriptora en una entrevista a l'ACN, admetent que la crisi dels refugiats es va convertir en el teló de fons idoni malgrat no tenir-ho previst inicialment.

Foradada assegura que tenia definit que l'eix de la seva pròxima novel•la seria la bondat, ja que lamenta que sovint es "menystingui" i critica que "per a una part de la societat, fins i tot es considera que les persones bones són beneites". Per revertir aquesta situació, relata com va començar una recerca entre referents literaris, cinematogràfics i de l'actualitat per tal de definir la protagonista i la seva història. El rastreig, però, no va donar els fruits esperats: "Se'm va confirmar que la bondat pura no la trobaria".

Amb aquest nou punt de partida, Mercè Foradada és quan decideix introduir la crisi dels refugiats en el marc de la història. Partint d'una psicòloga que treballa en un grup de recerca sobre els efectes de la intel•ligència artificial, amb especial preocupació per no descuidar la bondat en els nous prototips humans, la història acaba conduint la protagonista al camp de refugiats de Zaatari. "Enmig de tota la desesperació, del desencant i el dolor, descobreix petites mostres d'una bondat molt genuïna", assegura l'autora.

Foradada explica que ella mateixa, abans de desenvolupar la història, es va plantejar la reflexió que ara trasllada als lectors. "Volia reflexionar i evidenciar que la bondat existeix però mai hi és en un estat pur. Cal buscar-la entre altres passions i conductes que són just el contrari", assegura. Preguntada pels motius que provoquen que la bondat es mantingui tant oculta, considera que és una qüestió "d'impuresa". "Els humans tenim coses excelses però també tenim pors i enveges, i això són condicionants que fan que la bondat quedi emmascarada o bruta", afegeix.

De forma simultània a aquesta reflexió, l'autora també incideix en la gestió de l'acollida de refugiats que està fent la Unió Europea. Si bé va ser una temàtica sobrevinguda, Mercè Foradada s'hi va endinsar a través d'un extens treball de documentació que la va deixar perplexa i la va animar a aprofundir-hi al llarg de la història. "Actualment hi ha 60 milions de desplaçats", s'exclama, i assegura que amb la novel•la vol denunciar la "nul•la, o molt tèbia, resposta que ha tingut Europa, que fins ara sempre havia posat els valors de l'acollida en el seu decàleg moral".

Foradada preveu compartir aquests debats amb els lectors el proper 7 de març a la llibreria Llorens Llibres de Vilanova i la Geltrú, on presentarà per primer cop 'Perles Cultivades', mentre que el dia 16 hi ha prevista la presentació a la llibreria Documenta de Barcelona. De cara a la diada de Sant Jordi, Mercè Foradada ja té l'agenda reservada per signar les seves obres des dels dos estands que Llegir en Català obrirà a Barcelona.

L'amor a principis del segle XX, fil de la propera novel·la

Després de dos anys de treball amb 'Perles Cultivades' i tot just iniciada la seva promoció, Mercè Foradada ha avançat a l'ACN quin és el seu nou projecte. Aquesta vegada, el fil argumental girarà entorn l'amor a principis del segle XX. Per desenvolupar-ho, es basarà en unes cartes que s'escrivien els seus avis amb la premissa que algun dia serien cremades. Amb tot, ni la seva àvia, ni la seva mare, ni ella les van llençar mai a la foguera, i ara ha decidit convertir-les en una novel•la.

Admet, rient, que es tracta d'una "triple traïció", però destaca que és un material "molt valuós" que li servirà per crear una història entorn una temàtica que tenia pendent d'abordar. Remarca que la seva intenció no és crear una novel•la basada en la transcripció de les cartes, però sí que les preveu utilitzar com a font d'inspiració. Mercè Foradada desitjaria que aquest nou treball literari estigués enllestit d'aquí a dos anys.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local