L’Orquestra Barroca de Barcelona interpreta Vivaldi al festival Músiques del Retaule de Vilanova i la Geltrú. EIX
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
17-09-2019 13:12
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Després dels èxits estiuencs al Palau de la Música Catalana i amb la seva gira a Costa Rica durant l’agost, l’Orquestra Barroca de Barcelona continua promovent l’amor per la música antiga i es consolida tant a nivell internacional com local i territorial. D’aquesta manera, el dissabte 21 de setembre interpretarà l’Stabat Mater RV621 i el Nisi Dominus RV 608 de Vivaldi amb Oriol Rosés, contratenor i Gilles Colliard, direcció i violí solista, en el marc del cicle Músiques del Retaule de Vilanova i la Geltrú.
El concert, que tindrà lloc a les 20.30h a l’Església de Santa Maria de la Geltrú, té com a protagonista Vivaldi. L’Stabat Mater és l’obra vocal de caràcter sacre més primerenca del compositor, escrita per la festa patronal de l’església de Santa Maria della Pace de Brescia el 1712. El text llatí de Jacopo da Todi (s. XIII) descriu el lament de Maria als peus de la Creu, i la forma musical de l’obra reflecteix el caràcter estròfic del text que cantarà Rosés, pautada cíclicament en seqüències de tres moviments cadascuna. La tonalitat menor emfasitza la pena de Maria pel seu fill en una pàgina que serveix per testimoniar la profunda fe i l’espiritualitat genuïna del venecià. Els nou moviments del Nisi Dominus RV 608, també de joventut, abracen estils musicals i combinacions instrumentals variades i, musicalment, ens trobem amb una obra de caràcter lent, emulant un somni, que conviu amb patrons ascendents ràpids. Però és en el Gloria que roman el cor de l’espiritualitat d’aquest Nisi Dominus quan, al final, d’ell emergeix un sentiment de solitud i de foscor molt inquietant.
El cicle Músiques del Retaule neix fa tres anys en el marc de l’AMICRET, una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu promocionar els valors culturals, històrics i espirituals inherents al retaule d’estil barroc que presideix l’altar major de la Parròquia de Santa Maria de la Geltrú (Vilanova i la Geltrú). Per això es proposa col·laborar en la conservació, el manteniment, la millora i la consolidació del retaule i del conjunt arquitectònic de què forma part; així com donar-lo a conèixer a nivell turístic i pedagògic.
Aquest cicle de concerts de música sacra complementa el concert de l’OBB el dissabte 28 de setembre amb Roger Illa, fortepiano i Jordi Clapés, musicòleg, que presenten Les set últimes paraules de Crist a la creu, de Joseph Haydn. I el 5 d’octubre, Tornaveus oferirà cants religiosos de tradició popular. El Festival Músiques del Retaule compta amb la col.laboració de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Diputació de Barcelona.
Oriol Rosés, contratenor
Realitza els seus estudis musicals al Conservatori del Liceu i a l’ESMUC. Guardonat amb el Premi d’Honor de Cant del Conservatori del Liceu i pel Mozarteum de Salzburg.
Ha actuat amb Vespres d’Arnadí, Ensemble Meridien, Canto Coronato, Harmonia del Parnàs, Cor de Cambra del Palau i Orfeó Català, OBBA, Orquestra Barroca Catalana, ONCA i Terrassa 48 en sales com l'Auditori de Barcelona, Palau de la Música Catalana; Teatre Lliure i Teatro Español de Madrid. També amb la Kammeroper Konstanz (Alemanya), Aestas Musica (Croàcia), Camerata de Laussane (Suïssa) i al Dag Oude Muziek (Bèlgica). Ha col.laborat amb OSV, Orquestra de l’Acadèmia Teatre del Liceu, Scottish Opera, Òpera d’Oviedo, Carles Santos, Festival de Cadaqués, FOBNC, Copenhagen Re:New i Edinburgh Festival.
És també professor de cant al Conservatori Superior de Música del Liceu.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!