Arqueologia

Surten a la llum els primers elements del gran poblat íber de Sant Miquel a Banyeres del Penedès

S'han excavat diverses zones de l'àrea de 4,5 hectàrees on hi ha documentat el poblat i han aparegut restes molt ben conservades de les muralles i de les teulades de les que se suposen eren les cases dels residents

Surten a la llum els primers elements del gran poblat íber de Sant Miquel a Banyeres del Penedès. Ramon Filella

Surten a la llum els primers elements del gran poblat íber de Sant Miquel a Banyeres del Penedès. Ramon Filella

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un grup de treball de recerca arqueològica de la Universitat de Barcelona i un ampli grup de voluntaris han aconseguit treure a la llum els primers elements significatius del gran poblat íber que hi ha enterrat al costat del barri de Sant Miquel de Banyeres del Penedès. Durant les darreres setmanes s'han excavat diverses zones de l'àrea de 4,5 hectàrees on hi ha documentat el poblat i han aparegut restes molt ben conservades de les muralles i de les teulades de les que se suposen eren les cases dels residents.

Jordi Moré, un dels responsables del projecte arqueològic, ha explicat que “estem davant d'una descoberta de gran importància perquè estem gairebé segurs que el poblat es conserva en molt bones condicions i això és un cas únic en el conjunt de Catalunya”. El poblat de Sant Miquel està documentat des de l'any 1998 i els sondejos del terreny fets amb georadar l'any passat ja deixaven entreveure la seva importància arqueològica. De totes maneres, la descoberta dels primers elements que s'ha fet en les últimes setmanes supera totes les previsions tècniques que s'havien dut a terme.

Moré ha posat l'accent en valorar que “és un cas únic perquè creiem que els nivells de conservació del poblat, que en la seva època va arribar a ser el segon en importància de l'àrea per darrera del de Tarragona, són espectaculars i això no passa en cap altre cas de restes íberes, ni a Ullastret, ni Tarragona, per exemple. A mesura que anem excavant trobarem edificacions, muralles, les portes d'accés i els sistemes defensius que ens permetran documentar molt bé tota l'època. Sota terra ara mateix hi ha un gran tresor arqueològic”.

Reclam per al Penedès

Durant el tradicional esmorzar anual de Nadal amb la premsa, l'alcalde de Banyeres del Penedès, Amadeu Benach, s'ha mostrat molt il.lusionat pel projecte i ha avançat que, a partir d'ara, una de les feines de l'Ajuntament serà buscar fonts de finançament per tirar endavant el gran treball d'excavació i arqueologia que queda per davant per fer aflorar tot el poblat. Benach ha assenyalat que “estem parlant d'una actuació que requereix una inversió majúscula. Treballarem per buscar mecenes privats i trucarem a la porta de Diputació, Generalitat, ministeri de Foment i Unió Europea”.

El primer objectiu, però, que es marca l'Ajuntament banyerenc és el de vallar el perímetre de 24 mil metres quadrats del terreny per garantir la seguretat de les restes trobades i evitar la presència de furtius. Benach ha estimat que aquesta actuació tindrà un cost de 60 mil euros i per això demanarà una subvenció a la Diputació de Tarragona. En una fase posterior, també s'haurà de comprar una part dels terrenys que actualment són privats i sota els quals hi ha una part de les restes.

L'alcalde ha explicat que “el poblat íber es convertirà en un reclam no només per Banyeres sino pel conjunt del Penedès. Pensem, fins i tot, que de cara a principis de 2021 es podran organitzar ja les primeres excursions escolars. Es un element històric tan rellevant que estem convençuts que el nivell d'interès serà molt alt”.

El gran nivell de conservació que els arqueòlegs asseguren que té el poblat de Banyeres es deu al fet que està situat en una zona on mai hi ha hagut cap actuació urbanística destacable. Sobre això, Jordi Moré ja indicat que “a diferència d'altres casos, com el de Tarragona, sobre les restes de l'antic poblat no hi ha hagut actuacions posteriors. No s'hi ha construit cap altra ciutat, ni s'hi ha fet res, més enllà de llaurar. Només hi ha uns quants ametllers”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local