Memòria històrica

Inicien una recerca sobre els refugis antiaeris de la Guerra Civil al Penedès

L’Institut d’Estudis Penedesencs fa una crida pública a totes les persones i administracions que tinguin informació (localització, documentació, fotografies, dibuixos, records, ....)

Inicien una recerca sobre els refugis antiaeris de la Guerra Civil al Penedès. IEP

Inicien una recerca sobre els refugis antiaeris de la Guerra Civil al Penedès. IEP

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L‘Institut d’Estudis Penedesencs (IEP), en el marc del projecte de recerca i divulgació històrica Tots els Noms (www.totselsnoms.org) inicia una recerca sobre el refugis antiaeris de la Guerra Civil al Penedès amb l’objectiu de localitzar-los, documentar-los i cartografiar-los. Aquesta recerca s’inicia mitjançant el conveni de col·laboració entre l’IEP i la Universitat de Barcelona per a la realització de pràctiques d’alumnes universitaris. Els treballs seran duts a terme per la quintinenca Mireia Batet, estudiant dels graus d’Història i d’Arqueologia a la UB i supervisats per l’historiador Ramon Arnabat i l’arqueòleg Xavier Esteve.

Al llarg de la Guerra Civil Española (1936-1939) i, sobretot, a partir de la primavera de 1937 quan es produïren al Penedès els primers bombardejos de l’aviació Legionària italiana i de la Legió Còndor alemanya, es construïren diversos refugis antiaeris per tal de protegir a la població de les bombes franquistes. Els refugis antiaeris formaven part de l’anomenada Defensa Passiva i que, junt, a la Defensa Activa (pràcticament inexistent al Penedès), havien de defensar i protegir els pobles i ciutats de la rereguarda republicana.

Bàsicament es construïren tres tipologies de refugis antiaeris al Penedès: els militars, en els quatre aeròdroms del Vesper de la Gloriosa i en algunes viles; els públics, construïts pels ajuntaments amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya; i els privats, tant d’empreses, com de famílies o veïns. Aquesta recerca pretén localitzar-los i documentar-los tots, fins i tot aquells que amb el pas del temps han acabat desapareixent.

L’Institut d’Estudis Penedesencs fa una crida pública a totes les persones i administracions que tinguin informació (localització, documentació, fotografies, dibuixos, records, ....), sobre els refugis antiaeris de la Guerra Civil espanyola al Penedès, perquè es posin en contacte amb l’IEP a través del correu electrònic: refugis@totselsnoms.org o be del telèfon de l’IEP 669 88 29 59.

La informació obtinguda servirà per crear un catàleg dels refugis antiaeris penedesencs que, penjat al web www.totselsnoms.org, permetrà a les presents i futures generacions conèixer aquest patrimoni de més de 80 anys d’antiguitat, recordar els qui els van construir i s’hi refugiaren de les bombes, i posar-lo en valor.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local