Mataró exposa 15 dracs de l’escultora vilafranquina Dolors Sans. EIX
Redacció |
Vilafranca del Penedès
06-05-2021 09:23
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La colla de diables de Mataró organitza la III Mostra de Bestiari festiu amb la participació de 15 dracs i un capgròs de foc dissenyats i construïts per l’escultora vilafranquina Dolors Sans. La mostra s'anomena "Germans de Sans" i es podrà veure a la l'Ateneu de Mataró (carrer de la Riera, 92) del 5 al 29 de maig de 2021, en els següent horari: de dimarts a dissabte de 17.30 a 20.30h i diumenge i festius d’11.30 a 13.30 i de 18.30 a 20.30h. Degut a la situació actual, no es podrà fer el cercavila de foc dels dracs com era costum i només podrà visitar-se a la sala. El drac de la colla de diables de Mataró, el Basilisc, és una obra de Dolors Sans.
Els dracs que es podran veure a l’exposició són: Drac de Bellvei, Drac de Torroella de Montgrí, Griu d’ Artesa de Lleida, Basilisc de Mataró, Drac Atzeries del barri de Gràcia de Barcelona, Cancerber de Canovelles, Cérvol de Gelida ( capgròs de foc), Sirius del barri del Poble Sec de Barcelona, Cabrotet del Vendrell, Drac petit de Montornès, Gaudiamus del barri del Coll de Barcelona, Godra de Caldes de Montbui, Batraci de Teià, Lea de Calella, Vibria Jove d’Igualada i Moll Fer de Mollet del Vallès. Una mostra molt variada i diversa de l’obra construïda per Dolors Sans els darrers 20 anys. La peça més antiga és la Godra de Caldes de Montbui de l’any 2000 i la més recent El Cabrotet del Vendrell del 2019. A l’exposició es pot veure les diverses temàtiques i fonts d’inspiració de l’artista penedesenca. Podem trobar animals mitològics com el Cancerber, La Godra o el Basilisc; dracs tradicionals com el de Torroella que és un drac reptant, el de Bellvei o bé el drac femení, la Víbria; monstres animals com el Moll fer ( un peix), La Lea ( una lloba), el Batraci ( un gripau) o el Sírius ( un gat); i dos dracs anomenats infantils, el Cabrotet i el drac Petit de Montornés. Comentaris apart són un drac-diable, l’Atzeries, i el Gaudiamus, un drac que és el mateix drac del Parc Güell de Gaudí, però el doble de gran i el Cèrvol de Gelida és un capgròs de mig cos amb cara de cérvol i amb 20 punts de foc, que acompanya al drac de Gelida.
Dolors Sans va comença la seva obra l’any 1987, amb les 30 fil·loxeretes de Sant Sadurní i des d’aleshores ha creat més de 250 figures entre dracs, gegants, bestiari divers i capgrossos. Malgrat la pandèmia ha continuat treballant i aquesta any 2021 té prevista l’estrena de 5 dracs nous, tot i que de moment no hi ha cap data fixada degut les restriccions de celebració d’actes públics al carrer en l’àmbit de la cultura popular. Aquets projectes encara inèdits són un drac per La Canonja ( Tarragona), un per Sant Sadurní, un per Calafell i dos més que els seu promotors no volen encara fer públic.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!