La serradora Campamà atura la producció per sumar-se a la crida d’ARESCAT. Serradora Campamà
Susana Nogueira |
Vilanova i la Geltrú
04-04-2022 12:22
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les companyies que formen part de l’Associació de Rematans i Serradors de Catalunya (ARESCAT) han iniciat una sèrie d’aturades en la seva producció a partir de l’1 d’abril per posar en relleu el greu problema d’abastiment de matèria primera que pateixen les serradores des de fa anys. La Serradora Campamà, de Vilanova i la Geltrú, és una de les empreses que ha aturat la seva activitat.
La problemàtica és causada principalment per les dificultats per trobar mà d’obra disposada a dur a terme treballs al bosc en condicions de baixa mecanització i la falta d’extracció de fusta a Catalunya, on els boscos ocupen ja més del 60% del territori. La directora de la Serradora Campamà, Jessica Campamà, ha dit que “hem d’aturar la producció sumant-nos a la crida d’Arescat per la falta de material prima a les serradores a conseqüència que els rematants fa molt de temps que no tenen suficients recursos a quant a maquinària, no tenen efectius per poder-la fer i per la falta d’ajuts per a la professionalització forestal”.
La Serradora Campamà, com la resta del sector, davant la situació, ha hagut de portar fusta d’altres territoris de l’estat i fins i tot d’altres països on sí que han fet un pas ferm cap a la modernització dels treballs al bosc, professionalitzant i dignificant l’ofici. La directora, ha posat l’exemple que “com no està entrant tronc i no tenim recursos suficients, les serradores hem d’importar-lo d’altres zones per poder continuar treballant i el que fan moltes és portar la fusta de França, una zona molt més gestionada”.
El director de la Serradora Campamà, Jordi Campamà, ha agraït la bona feina de l’associació ARESCAT per tal de fer visible la greu situació actual de desabastiment de fusta. Les empreses que integren ARESCAT suposen el 85% de la producció de fusta serrada de Catalunya, un material que té com a ús principal la fabricació de palets pel transport de mercaderies. Aquestes dificultats estan generant greus conseqüències per a l’abastiment del mercat del palet i segons l’organització, es preveu escassetat d’aquest, afectant negativament moltes cadenes de subministraments. El director de la Serradora Campamà, ha afirmat que “el gran problema d’abastiment de fusta de proximitat ens dificulta poder donar resposta a l’alta demanda actual, que com bé diu el president d’ARESCAT, el Sr. Jordi Jané, estem treballant per sota de la nostra capacitat de producció per manca de fusta”.
La directora de l'empresa, Jessica Campamà, ha declarat que “amb les dotacions de maquinària i recursos suficients tant els rematants com les serradores podrien treballar de manera eficient i seria un benefici per a tothom”. Catalunya, amb l’adequada i eficient professionalització dels treballs, doblaria l’actual extracció de fusta i la superfície forestal que suposa més del 60% del territori i encara així continuaria creixent. En l’actualitat, només s’extreu el 35% del creixement anual de massa forestal, lluny del 60% de mitjana dels països europeus.
ARESCAT confirma que l’increment descontrolat dels boscos agreuja el risc d’incendi i de plagues. Una gestió forestal sostenible redueix el risc i és una font de riquesa i ocupació en zones especialment vulnerables econòmicament com són els entorns rurals. “Catalunya és terra de boscos i s’ha de gestionar una massa forestal en constant creixement. És essencial ocupar-se dels boscos, fer-hi esclariments, desbrossaments i neteges. Són feines necessàries per minimitzar el risc d’incendis. I què millor que cuidar els nostres boscos, treballar amb fusta de proximitat i ajudar a un món rural tan necessitat. Per aquesta raó, hem de valorar molt més el sector forestal i la feina de les serradores” ha valorat el director, Jordi Campamà.
El director també ha afegit que “la fusta és el material més natural, sostenible i renovable. Així que ens trobem en un moment clau per donar valor al sector forestal català, a la feina de les serradores i fer créixer un sector tan sostenible i circular”.
Ajuts per a la professionalització forestal
El sector reclama a la Generalitat pública solucions per modernitzar les tasques forestals, apostant per la formació dels professionals i per les tècniques de treball més segures i ergonòmiques, com és la utilització de maquinària específica per a la silvicultura. Les mesures proposades són:
-Formació de conductors de processadores i autocarregadors per a millorar la qualitat dels treballs silvícoles, la seguretat i salut dels operaris forestals, així com l’increment de la productivitat.
-Increment de les dotacions pressupostàries per a l’adquisició de maquinària forestal tècnicament més avançada.
-Promoció dels treballs més segurs i ergonòmics, essent la mateixa administració la primera a donar exemple en les seves contractacions, augmentant la gestió forestal amb maquinària silvícola especialitzada.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!