Agència Catalana de Consum

Un 76% dels consumidors de Catalunya es mostren a favor d’implantar horaris més "racionals i saludables"

Els enquestats estarien a favor de limitar l’activitat comercial fins les 19:30h i l’oci cultural fins les 0:30h

Un 76% dels consumidors de Catalunya es mostren a favor d’implantar horaris més

Un 76% dels consumidors de Catalunya es mostren a favor d’implantar horaris més "racionals i saludables". ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un 76,2% de les persones consumidores a Catalunya estan a favor d’implementar horaris més “racionals i saludables” per contribuir a millorar la qualitat de vida de la població. Aquesta és una de les principals conclusions d’un estudi presentat aquest dilluns i elaborat per l’Agència Catalana de Consum, que també sosté que un 52% dels enquestats està a favor d’implantar un horari comercial de 7 a 19:30h i gairebé el 70% admet que “s’hi podria adaptar”. Pel que fa a l’oci cultural, la majoria veu amb bons ulls fer les activitats de 18 a 0:30h i les d’oci nocturn de 18 a 2:30h. En aquest darrer cas, però, la franja més jove es mostra totalment contrària a aquesta limitació.

Consum sosté que, en general, els resultats de l’enquesta denoten que la població catalana de consumidors es mostra “força sensible” i a favor de que es donin passos per avançar cap a una reforma horària. La major preocupació és “com poden harmonitzar els horaris de tots els sectors o com es pot aconseguir canviar les mentalitats i hàbits d’un país que fa les activitats una hora més tard que la majoria de països europeus”.

En aquest sentit, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, ha afirmat que es tracta d’una dada “positiva” que hauria d’empènyer a les administracions a “l’acció”, ja que són que les més eines tenen per implementar canvis reals. També ha assenyalat que, tot i tenir uns hàbits força diferents respecte altres països europeus, “les cultures no són estàtiques” i els hàbits actuals “poc tenen a veure amb els dels nostres pares”.

Així, creu que un avançament de només dues hores podria anar acompanyat d’una major “facilitat” en la conciliació. “El canvi no és fàcil, però seria una pèrdua d’oportunitat no intentar-ho”, ha dit. En aquesta mateixa línia s’ha expressat la directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, Núria Vergés, que ha remarcat la importància de les cures, “intrínsecament” relacionades amb els usos del temps.

Els resultats de l’enquesta

L’estudi indica que la població catalana està adaptada als horaris actuals i, per això, un 68,8% considera que ja fa uns horaris saludables. Aquesta mateixa mostra, però entra en contradicció, ja que un 69% es mostra força o molt a favor de recuperar les dues hores de desfasament amb relació amb l’horari solar. Així, la majoria, un 73% considera que seria millor avançar l’hora de dinar a les 13h i un 78% sopar a les 20h.

Pel que fa als horaris laborals, un 73% considera que una jornada laboral de 8 a 17h seria millor que una de 9 a 18h. D’altra banda, els enquestats consideren que hi ha diversos sectors en que els horaris dels treballadors són poc saludables, entre els quals destaquen comerç, restauració i alimentació.

Finalment, gairebé un 43% estaria a favor d’un horari acadèmic de 8 a 19h – activitats extraescolars incloses – i un 79,2% es mostra partidari d’un horari de 8 a 17h per als organismes públics.

L’impacte de la pandèmia

D’altra banda, l’estudi mostra que la covid ha canviat de forma evident els usos del temps, tant a nivell laboral com de consum. Tal com explica Castellanos, una de les dades més destacades del document és que “només un 27% de les persones enquestades” asseguren que mantindrien “inalterades” les seves costums després de dos anys de pandèmia.

La resta, gairebé un 75%, sostenen que adoptaran “totalment o parcialment” els nous costums. “Això ha estat a conseqüència dels canvis del teletreball que ha fet que distribució de temps variï de forma substancial”, ha afegit.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local