La Setmana Santa a Sitges recupera la seva millor versió amb hotels i restaurants plens. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sitges
17-04-2022 20:34
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els hotels i restaurants de Sitges viuen aquests dies una de les millors setmanes santes dels últims anys. Després d'un 2020 i 2021 marcats per la covid, aquest cop els establiments, els carrers i les platges s'han omplert a vessar de turistes i visitants fins superar les xifres d'abans de la pandèmia. Inicialment es preveia una ocupació del 90% durant els quatre dies forts de Setmana Santa, però el bon temps ha accelerat l'activitat fins assolir el ple absolut a molts llocs. A banda del sol radiant, l'ocupació també s'ha disparat per l'arribada de turistes estrangers, especialment britànics i alemanys. "Sens dubte està sent un preludi excel·lent de cara a l'estiu", celebra l'ACN el president del Gremi d'Hostaleria, Oskar Stöber.
Sitges encarava la Setmana Santa d'enguany preveient un 70% d'ocupació als allotjaments durant els primers dies i un 90% a partir de Dijous Sant. "A l'hora de la veritat, però, s'han superat totes les expectatives", explica Stöber, que afirma amb fermesa que "ha arribat la recuperació".
Amb els hotels i restaurants plens, el sector viu una Setmana Santa superant els nivells del 2019, quan ningú preveia que la pandèmia desgavellaria el turisme. Després de dos anys de Setmana Santa molt marcada per l'impacte de la covid -el 2020 plenament confinats i el 2021 amb limitacions de desplaçaments-, Stöber assegura que aquest 2022 no s'atrevien a fer grans pronòstics.
"Procurem anar molt al dia, però afortunadament es nota que la gent té moltes ganes de sortir i a Sitges està tothom treballant a ple rendiment", celebra. El president del Gremi d'Hostaleria assegura que s'ha constatat una situació "de plena normalitat" durant aquests últims deu dies.
Des del consistori, el regidor de Turisme, Luis Miguel Garcia, lamenta que el municipi ha passat dos anys "molt durs". Ara considera que ha arribat el moment de "passar pàgina" i afrontar els propers mesos "amb tota normalitat i el 100% de l'oferta turística disponible".
Tant Stöber com Garcia atribueixen les bones dades d'aquests dies a la bona climatologia, a les "ganes" de la ciutadania de recuperar l'oci dels últims dos anys, i especialment al retorn dels turistes europeus. Si durant el darrer any s'han pogut veure força francesos, ara ja han tornat també els britànics i alemanys.
Als restaurants han copsat també aquest retorn estranger. "Teníem unes expectatives bones, però ha estat molt millor", explica una representant del Departament Comercial del restaurant PicNic, Jamila El Anbari. A part d'omplir totes les taules del doble torn de cada servei, assegura que la zona de bar de tapes "ha estat una bogeria, com si fos ple mes d'agost".
Aquest volum de feina el corrobora el responsable del restaurant La Zorra, Álvaro Mokobodzki, que relata que l'ambient entre els comensals "ja és pràcticament com el del 2019". "Aquests dos anys la gent sempre ha tingut ganes de sortir, però la diferència ara és que, per fi, ja no s'han de preocupar per les restriccions", afegeix.
Encariment a hotels i restaurants
Un dels elements que està marcant aquesta recuperació turística és l'augment de preus, tant a hotels com a restaurants. En el primer cas, el Gremi assenyala que es deu, sobretot, a la recuperació de la demanda. I és que ara fa un any, les tarifes van arribar a baixar un 30% per atraure els clients. Ara que els visitants han recuperat la iniciativa, però, els hotels han recuperat també les tarifes pre pandèmiques.
En el cas dels restaurants, el Gremi apunta que l'increment de preus és un efecte directe de la crisi del transport i de la inflació generalitzada, "perquè, si no s'ajusten els preus, la depesa s'acaba menjant el benefici". Al restaurant La Zorra, per exemple, admeten que no els ha quedat més remei que revisar tota la carta, si bé asseguren que ha estat un increment de preus "molt suau" per tal de "garantir la viabilitat del negoci". Uns ajustos que, asseguren, els clients comprenen perquè forma part d'un augment general de l'economia.
Platges plenes com a l'estiu
A banda d'hotels i restaurants, el que també està ple aquests dies a Sitges són les platges. I és que el sol punyent del migdia convida bona part dels visitants a jaure a la sorra i, en el cas dels més agosarats, a capbussar-se dins l'aigua. Preveient que aquesta Setmana Santa hi hauria una gran afluència a les platges, l'Ajuntament ha activat el servei de salvament entre el 9 i el 18 d'abril. 12 socorristes estan actius entre les 12 h i les 18 h.
En canvi, encara no estan a punt els xiringuitos, fet que ha estat criticat per l'Associació de Serveis a les Platges de Sitges. El consistori recorda que per Setmana Santa mai han estat tots els xiringuitos instal·lats, i apunta que enguany no n'hi ha cap perquè encara s'està resolent el nou concurs públic per adjudicar els serveis a les empreses que els gestionaran fins el 2026.
En paral·lel a la licitació dels serveis, l'Ajuntament treballa per arranjar les platges i fer aportacions de sorra a aquelles que més han retrocedit els darrers anys. La Barra, la Ribera, part de la Fragata, Sant Sebastià, Les Botigues i Aiguadolç són els principals llocs on s'ha actuat amb trasllat de sorra amb retroexcavadores.
"El millor pròleg" per a l'estiu
Amb la Setmana Santa a les acaballes i el sector turístic a ple rendiment, el municipi assegura que està vivint "el millor pròleg" de cara a la campanya d'estiu. El regidor de Turisme assenyala que al maig preveuen bones ocupacions durant els caps de setmana, fet que encoratja els negocis a afrontar els propers mesos "amb molta il·lusió i esperança", ja que el turisme sosté l'economia de quasi tot el municipi.
Des del Gremi d'Hostaleria, Stöber avança que hotels i restaurants veuen aquest 2022 com un gran any. Les dades d'aquests dies els empenyen a tenir un "optimisme excessiu" que els fa pensar que podrien assolir-se els registres rècord del 2017. Caldrà superar, però, l'assignatura pendent: el retorn del turisme de negocis en els mesos vall d'activitat vacacional.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!