Mercabarna-flor preveu un Sant Jordi amb xifres pròximes a la prepandèmia i que es venguin uns sis milions de roses. ACN
ACN |
Barcelona
21-04-2022 12:35
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Mercabarna-flor preveu que aquest Sant Jordi es comercialitzin uns sis milions de roses a Catalunya, un 43% més que l’any passat, de les que uns dos milions es distribuiran des del mercat central. Per acostar-se el màxim possible als set milions que es van vendre el 2019, els majoristes conviden a començar a comprar roses aquest divendres per “compensar” el fet que la festivitat caigui enguany en dissabte, quan molts centres de treball estan tancats. Un any mes, la varietat Freedom, d’origen colombià i equatorià, serà la gran protagonista acaparant el 85% de les vendes de rosa vermella. Pel que fa als preus, tot i l’encariment del preu del transport i la revaluació del dòlar, es mantindran estables a partir dels quatre euros.
El fet que aquest 2022 hi hagi, després de tres anys, un Sant Jordi sense restriccions i una oferta de roses similar a la dels anys previs a la pandèmia fa que el sector de la flor sigui optimista. La presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín, afirma que les previsions són "boníssimes" respecte l'any passat, tot i que la diada caigui en dissabte.
Aquest fet, afirmen des del sector, només farà que no s'arribin a assolir xifres rècord, com els set milions de roses del 2019. És per això que els majoristes animen a avançar el consum. "No es quedem amb les ganes, fem-ho ja el divendres i engeguem ben fort", defensa el president de l'Associació d’Empresaris Majoristes del Mercat (AEM), Miquel Batlle.
Amb tot, Sant Jordi continua sent una de les diades importants de l'any per al sector, durant la qual es comercialitza el 30% de les roses que es venen al llarg de l'any a Catalunya. Les floristeries, de fet, ja poden començar a muntar les seves parades al carrer des d'aquest dijous i s'espera que fins al 23 d'abril se'n posin unes 3.400 només a la ciutat de Barcelona.
El sector llegeix les xifres con una recuperació de la normalitat després de la covid-19 i espera que altres sectors s'hi impliquin, com la restauració i l'oci. La demanda de roses per part de bars i restaurants, de fet, esperen que pugui compensar, en part, la davallada de les comandes de les oficines, que en caure la diada en dissabte estaran tancades.
Pel que fa a la procedència de les roses, es mantenen les xifres habituals. Un 80% arribarà de Colòmbia i Equador, les roses de la varietat 'Freedom', mentre que prop del 20% restant prové d'Holanda, on predomina la 'Red Naomi'. Les xifres de producció local són anecdòtiques i no tenen un impacte destacat en la diada.
Tot i les novetats i innovacions que s'introdueixen cada any, en la guerra dels colors el vermell continua sumant el 80% del mercat i només un 20% seran d'altres colors. "Sant Jordi té unes característiques molt clares: una rosa vermella color sang, que sigui grossa i que duri", detalla Batlle.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!