Coopsetània ha facilitat la creació de 39 noves empreses i ha generat 132 llocs de treball entre 2017 i 2021. EIX
Redacció |
Santa Margarida i dels Monjos
27-04-2022 09:39
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Entre 2017 i 2021 Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt i Baix Penedès, Anoia i Garraf ha acompanyat directament la constitució de 24 empreses cooperatives i entitats d’economia social i solidària. En total, totes aquestes empreses han generat 132 llocs de treball en els darrers cinc anys, gairebé una cinquantena dels quals entre 2020 i 2021, ambdós anys de pandèmia. A més, en els cinc anys de vida de l’Ateneu, més de 4.900 persones han participat de les activitats que s’han organitzat des de l’entitat.
Per altra banda, enguany a les quatre comarques penedesenques s’estan tirant endavant onze Projectes Singulars, també finançats pel Programa d’Economia Social de la Generalitat i, sumant els que s’han impulsat fins aquest any, s’han creat 64 llocs de treball a partir d’aquestes iniciatives les quals han desembocat en 41 noves empreses de l’economia social i solidària.
Per aconseguir aquestes dades de creació i ocupació el Programa d’Economia Social de la Generalitat ha invertit al Penedès més de dos milions d’euros (1.791.818,40 € per l’Ateneu i 1.108.534,65 més per als Projectes Singulars) en els últims cinc anys. A nivell de país, el Programa ha invertit durant el mateix perídoe 35,2 milions en els Projectes Singulars i 30,3 milions en els Ateneus Cooperatius.
Aquestes són algunes de les dades que s’han facilitat aquest dimecres 20 d’abril en roda de premsa al taller que la cooperativa Entrem té a la Ràpita (Santa Margarida i els Monjos) i en el qual es tira endavant un dels Projectes Singulars atorgats enguany pel Programa a Entrem, «Que no et rellisqui, recila l’oli» i que ha comptat amb la participació de Josep Vidal, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat, a més de Maria Mestres, una de les coordinadores de Coopsetània, així com Elisabet Olivé, responsable de comunicació de la cooperativa Entrem, i Fèlix Galimany, president de la cooperativa Covides, una altra entitat beneficiària enguany d’un Projecte Singular.
Maria Mestre, de Coopsetània, ha explicat com Coopsetània ha estat treballant aquests primers sis mesos des de la incorporació, a finals d’any, de les comarques de l’Anoia i el Baix Penedès i ha apuntat que la intercooperació serà un dels eixos bàsics de treball de l’Ateneu per tal d’aconseguir estendre l’economia social i solidària pel territori.
Per la seva banda, Josep Vidal, director general d’Economia Social, ha presentat les dades de balanç del Programa en els darrers cinc anys i ha anunciat que es tracta «d’un model d’èxit que ha generat prop de 1.000 empreses noves, ha creat ocupació i activitat econòmica, per la qual cosa la Generalitat ha optat perquè els Ateneus siguin convocatòries de tres anys, la qual cosa els permetrà fixar una estratègia a més llarg termini».
Per exemplificar en què consisteixen els Projectes Singulars, durant la roda de premsa se’n van presentar dos. Un de la Cooperativa Entrem i un altre impulsat per les cooperatives Cevipe, Covides, la de Marça i Emelcat. En el cas d’Entrem el projecte Singular s’anomena «Que no et rellisqui, recicla l’oli» i té per objectiu estendre la recollida d’oli domèstic usat més enllà de les escoles per convertir-lo en biodièsel i, al mateix temps, generar llocs de treball per a persones vulnerables: «Aquest projecte fa anys que el tenim, però ara amb el Singulars el que fem és contactar amb empreses del territori per tal que col·laborin i siguin punts de recollida d’oli usat», explicava Elisabet Olivé. Respecte al projecte liderat per les cooperatives agràries i Emelcat, Fèlix Galimany, president de Covides, comentava que el que es pretén és «fer la revolució energètica des de l’àmbit rural».
A banda d’aquets dos Projectes Singulars, el director General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives va visitar també un Projecte Singular atorgat a la Fundació Privada Mas Albornà, a Olèrdola, i que ha permès al centre especial de treball poder impulsar una nova línia de negoci gràcies a la instal·lació d’una cambra de temperatura controlada. El darrer Projecte Singular visitat a la vegueria va ser a La Beguda Alta (Anoia) on la cooperativa Drop Camper produeix unes mini caravanes. Josep Vidal va traslladar-se també a Calafell per reunir-se amb les entitats que impulsaran la Comunalitat de Calafell.
Més de mil empreses i entitats noves en els cinc anys del Programa d’Economia Social de la Generalitat
El Programa d’Economia Social de la Generalitat ha ajudat a tot Catalunya a la constitució de 1.027 empreses i entitats d’aquest àmbit en els seus cinc primers anys de funcionament. En concret ha estat a través de les dues línies principals del programa, els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars. Els 14 ateneus cooperatius del país han acompanyat a la creació de 661 empreses i entitats d’economia social i solidària, i 366 més han nascut a partir dels Projectes Singulars que s’han impulsat amb el finançament del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.
La creació d’aquest miler d’entitats ha permès la creació de 4.757 nous llocs de treball (2.708 a través dels Ateneus Cooperatius i 2.049 dels Projectes Singulars). De fet, la generació d’ocupació estable i de qualitat a través de projectes d’economia social i cooperativa, per una part, i l’extensió en tot el territori català d’aquest tipus d’empreses i entitats són dos dels principals objectius del Programa que arriba al cinquè aniversari amb uns resultats qualificats de satisfactoris per totes les parts implicades.
El Departament ha invertit en les dues línies principals del Programa d’Economia Social en aquests cinc anys més de 65 milions d’euros (35,2 milions en els Projectes Singulars i 30,3 milions en els Ateneus Cooperatius). Després de l’èxit d’aquests primers cinc anys del Programa d’Economia Social, la inversió s’ha reforçat i en aquest pròxim any es destinaran 10,5 milions d’euros a l’impuls de nous Projectes Singulars. Els Ateneus Cooperatius, per la seva part, tenen una inversió prevista de 16 milions d’euros en els tres anys vinents.
El Programa també ha permès la territorialització de l’economia social. Ha estat gràcies a l’impuls dels 14 ateneus cooperatius, que ha permès la construcció conjunta de les polítiques i programes de foment de l’economia social en col·laboració amb les entitats de cada territori, i poder arribar a absolutament tots els punts del país.
Les activitats dels Ateneus Cooperatius han arribat a 123.963 persones
El Programa d’Economia Social de la Generalitat va néixer a finals de 2016 amb l’objectiu de situar l’economia social i solidària com a motor de transformació del model econòmic i social, per avançar cap a una economia sostenible, centrada en les persones i arrelada al territori. El treball s’ha dut a terme en estreta col·laboració entre l’administració i el món cooperatiu. En concret, fins a 360 entitats, empreses d’economia social i administracions locals han participat en la gestió diària dels 14 ateneus cooperatius, un model pel qual ja s’han interessat en altres territoris de l’Estat espanyol i d’Europa.
Més enllà de la creació d’empreses, amb la consegüent generació d’ocupació, el Programa també ha impulsat al llarg dels cinc anys diferents accions de difusió de l’economia social. Concretament, les activitats dels 14 ateneus cooperatius han arribat en aquests cinc anys a 123.963 persones. En el cas dels Singulars, s’han impulsat fins a 358 projectes de tots els sectors de l’economia. I és que un altre dels objectius del Programa és poder donar resposta a totes les necessitats i reptes de la ciutadania a través de l’economia social i solidària, amb la consegüent creació i enfortiment d’un mercat social.
Noves línies de foment de l’habitatge cooperatiu i altres projectes transversals de foment de l’economia social
A part dels Ateneus Cooperatius i Projectes Singulars, el Programa consta d’altres projectes transversals de foment de l’economia social i solidària, amb una inversió anual d’1,4 milions d’euros. En concret, són línies de suport al creixement i la consolidació de projectes cooperatius, formació en l’àmbit universitari o promoció i difusió del model. El programa compta amb la col·laboració d’una desena d’universitats catalanes.
Aquest any 2022 s’incorporen noves línies de foment de l’economia social i solidària a través del Programa. En concret, s’invertiran 1,3 milions d’euros en el programa HabitatCoop destinat al foment de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, com a continuació de les polítiques dutes a terme en aquests últims cinc anys i que ja ha permès la creació de 15 nous projectes d’habitatge cooperatiu a Catalunya. Finalment, s’obre també noves línies destinades a l’impuls de cooperatives d’alumnes i pols cooperatius i ecosistemes de l’economia social i solidària.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!