Més de 2.200 treballadors omplen la Via Laietana en el primer 1 de maig "normal" després de dos anys de pandèmia. ACN
ACN |
Barcelona
01-05-2022 20:30
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Milers de treballadors es manifesten a la Via Laietana durant el Dia Internacional dels Treballadors, convocats pels sindicats majoritaris, CCOO i UGT. La marxa, la primera jornada de mobilització "normal" després de dos anys a mig gas per la covid, ha aplegat 2.200 sindicalistes segons la Guàrdia Urbana i 8.000 segons l'organització. Sota el lema, "La solució: augmentar salaris, contenir preus, posar fi a les desigualtats", els sindicalistes han avisat que en un context marcat per l'alça de preus i la guerra a Ucraïna és necessari apujar els sous "per evitar tornar a una recessió". D'altra banda, els sindicats majoritaris han reivindicat els fruits del diàleg social amb acords com la reforma laboral o l'augment de les pensions.
"Les condicions de la gent treballadora són millors que les de l'any anterior", ha assegurat el secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, que ha afirmat que el canvi del marc laboral ha permès un creixement del 80% de la contractació indefinida a Catalunya, sobretot en el cas dels menors de 30 anys. "La precarietat i la temporalitat és cosa del passat", ha coincidit, al seu torn, el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco.
Per reivindicar el "canvi de cultura" amb la reforma laboral, els grups de joves de CCOO i UGT han trencat contractes temporals davant la seu de Foment del Treball i han recordat que l'organització empresarial catalana es va oposar -d'inici- al canvi de marc del treball que va impulsar el govern espanyol.
D'altra banda, els sindicats han criticat la posició "enrocada" de la patronal davant la "barra lliure de pujada de preus" actual. Per això, han advertit que si no s'incrementen els salaris les tensions es traslladaran a les taules de negociació de convenis i hi haurà conflictes laborals.
Un dels mecanismes pel qual aposten els sindicalistes són les clàusules de revisió de sou que garanteixin "la capacitat de consum, acompanyar la recuperació econòmica i evitar entrar en una espiral recessiva", ha dit Pacheco.
Per això, els líders sindicals han reiterat a la patronal que cal adaptar els salaris a la inflació i han criticat que s'hi continuï negant. En aquest sentit, han afirmat que de la mateixa manera que es marquen els tipus d'interès, la Unió Europea "ha de marcar els topalls màxims de preus de l'energia o de carburants". Una altra mesura que podria canviar la situació actual és la indexació per lleis dels salaris a l'IPC.
Alhora, han reclamat al Govern que creï ajudes directes de 300 euros per les persones que cobren menys que el salari mínim interprofessional (SMI), és a dir, de 1.000 euros. A més, han exigit a la Generalitat que incrementi l'índex de suficiència de Catalunya. "El 27% dels catalans estan sota el risc de la pobresa. Aquesta gent se'ls fa impossible pagar els preus actuals", ha dit Pacheco.
D'altra banda, els sindicats han volgut reafirmar els fruits de les taules de diàleg social durant el 2021 en les manifestacions d'aquest diumenge. Segons CCOO i UGT, la jornada també ha de servir per celebrar la millora de condicions laborals que recull la reforma laboral, que pot "deixar fora la precarietat del mercat laboral", i la importància de pactes com el de pensions o el Salari Mínim Interprofessional En concret, els líders sindicals han insistit en la reducció dels contractes temporals que ja s'està notant en les últimes dades d'atur.
Les organitzacions en defensa dels treballadors han celebrat poder manifestar-se "amb normalitat" aquest primer de maig, després de dos anys amb mobilitzacions aigualides, amb concentracions virtuals el 2020 o estàtiques amb distància de seguretat i mascaretes el 2021
La manifestació de CCOO i UGT a Barcelona pel Primer de Maig ha començat a les 11.30 hores a la plaça Urquinaona i ha comptat amb la presència de diversos representants polítics com l'exconseller i diputat d'ERC, Chakir El Homrani, el portaveu del grup d'Unides Podem, Jaume Asens, o el líder del PSC, Salvador Illa.
Durant la marxa, els sindicats han homenatjat els morts a la feina, que han superat els 80 durant el 2021, amb una actuació d'El Cant dels Ocells davant l'estàtua de Francesc Cambó.
La mobilització de CCOO i UGT s'ha repetit en altres poblacions com Tarragona, Lleida, Girona, Igualada, Terrassa i Tortosa.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!