Sitges afronta la temporada alta de platges amb la majoria de xiringuitos sense obrir pel retard en les adjudicacions. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sitges
10-07-2022 08:57
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les platges de Sitges viuen una situació insòlita: per primer cop en més de 30 anys, el tret de sortida a l'estiu ha arribat gairebé sense xiringuitos ni lloguer d'hamaques i tendals. Per ara només funcionen cinc guinguetes -dues al nucli urbà i tres a diferents cales-. I és que el nou concurs públic per licitar aquesta vintena de serveis va rebre fins a 222 sol·licituds, "un èxit que ningú s'esperava" i que ha alentit tot el procés de licitació, explica el govern. La majoria d'adjudicacions s'han fet a partir de la segona meitat de juny, moment en què els negocis han iniciat tot l'engranatge de contractes i compra de material per obrir. La majoria de guinguetes calculen que podran estar en marxa la segona meitat de juliol.
Any rere any, xiringuitos i serveis de les platges de Sitges inicien temporada quan arriba Setmana Santa i es mantenen oberts fins a mitjans d'octubre. Fins ara, el sector el formaven una trentena de negocis, articulats a través de l'Associació de Serveis a les Platges, que era l'única adjudicatària. Enguany, però, l'Ajuntament ha aprovat un nou pla d'usos i un nou concurs públic que redueix els serveis per "garantir unes platges més equilibrades" i ajustar-se a la llei de contractació pública.
A partir d'ara, els xiringuitos, tendals i hamaques s'adjudiquen per a cinc anys amb un concurs dividit en 21 licitacions, una per cadascuna de les platges on hi ha serveis. Tot i que el concurs es va obrir al gener, el volum de propostes rebudes va sobrepassar el consistori. El regidor de Platges, Guillem Escolà, explica a l'ACN que preveien un centenar de sol·licituds "però en van ser 222". Això, lamenta, va suposar un sobrevolum de feina a l'hora de verificar totes les propostes, de manera que va ser inviable fer les licitacions a l'abril, com pretenia l'Ajuntament.
Escolà remarca que el consistori va començar a treballar el nou Pla d'Usos de les platges a finals del 2020, amb previsió que el 2022 es desenvolupés el concurs públic "i al maig ja estigués tot adjudicat". D'aquesta manera, es volia garantir que els negocis estiguessin operatius per la revetlla de Sant Joan. El regidor admet que el volum de feina ha sobrepassat els recursos tècnics de l'Ajuntament i afirma que "cal una certa autocrítica, perquè les coses sempre son millorables".
Escolà assenyala que la nova licitació busca "millorar la qualitat" dels xiringuitos i els serveis associats. En aquest sentit, es vol uniformitzar la imatge de tots els negocis, evitant els colors estridents i potenciant l'ús de materials sostenibles, com la fusta -un requisit que el concurs posposava fins el 2023-. Al mateix temps, per primer cop es regula el servei de restauració, ja que fins ara alguns xiringuitos tenien cuina de forma no oficial i altres oferien menjar precuinat.
La dimensió del concurs va dur l'Ajuntament a resoldre les primeres sis adjudicacions el 7 de juny, quasi dos mesos més tard de l'obertura habitual dels negocis. D'aquestes primeres licitacions, una és per a activitats aquàtiques i la resta són cinc xiringuitos i serveis. És el cas de la guingueta Hola Beach Club de Vallcarca, una cala situada entre el nucli de Sitges i el de Garraf. El seu encarregat, Pablo de Pineda, relata que ha estat "certament complicat" trobar el personal i muntar les instal·lacions a ple mes de juny.
Aquest negoci s'ubicava fins l'any passat a l'altra extrem del municipi, a tocar de Vilanova i la Geltrú, també en un espai natural on aquest any s'ha suprimit el xiringuito. De Pineda celebra la nova aposta per actualitzar el model de guinguetes "per oferir un millor producte al turisme i als clients del municipi", però lamenta que aquesta modernització hagi suposat perdre quasi tres mesos d'activitat el primer any. "Caldrà estudiar quants diners s'han perdut i de qui ha estat la culpa", afegeix.
Pel que fa a les platges del nucli urbà, només una de les guinguetes adjudicades té el negoci funcionant al 100%. La gestió la va guanyar a mitjans de juny un gran grup hoteler, fet que li va facilitar l'accés als recursos necessaris per inaugurar el negoci coincidint amb la revetlla de Sant Joan. A totes les altres platges urbanes, es pot trobar tant sols una altra guingueta oberta però els seus responsables no han pogut muntar tota la instal·lació de la terrassa per falta de temps i accés als materials.
La resta de xiringuitos treballen a contrarellotge per poder obrir durant la propera setmana, si bé la majoria ho faran durant la segona quinzena de juliol. Actualment, però, encara hi ha tres negocis que l'Ajuntament no ha adjudicat per la complexitat de la documentació presentada, ja que ha estat necessari que els interessats presentessin diversos informes complementaris. "Esperem que la licitació es resolgui el més aviat possible", assevera el regidor.
"Hem vist passar de llarg dates molt clau"
El xiringuito Nomada de la platja d'Aiguadolç, ubicat en un local sota el passeig, fa un mes que van guanyar el concurs però a hores d'ara els ha estat inviable posar en marxa el negoci. Un dels socis, Yago Figueras, lamenta que s'han trobat les instal·lacions en un estat "que requeria una àmplia reforma i sanejament". "Des d'un inici sabíem que no arribaríem a obrir per Setmana Santa, però ara ja hem vist passar de llarg varies dates molt clau, com Sant Joan i una important onada de calor", explica.
Figueras relata que, a part de les obres, està sent "molt complicat" aconseguir el subministrament del mobiliari de cuina, així com tancar els contractes amb els proveïdors. Confia que finalment podrà inaugurar el negoci el 15 de juliol. Serà tres mesos més tard de la previsió que tenien quan es van presentar al concurs. El retard, assegura, els obligarà a reduir la plantilla "quasi a la meitat", a l'espera de calcular les pèrdues econòmiques per tot allò no facturat fins ara.
Un altre dels aspectes que preocupa els socis d'aquesta guingueta és el ritme de treball, "ja que el negoci es posarà en marxa en ple caos de vacances d'estiu". "Serà positiu, perquè hi haurà molta facturació des del primer dia, però no és el format ideal", apunta Figueras, tot afegint que "allò desitjable és provar suaument el funcionament del negoci des de la primavera per després garantir un bon servei quan arriben els dies forts".
Les mateixes reflexions les comparteixen altres empresaris que aquests dies posen a punt els seus negocis. Un d'ells, soci d'un xiringuito a les platges urbanes, diu que el retard els ha dut a posposar la compra d'una caseta nova -pressupostada en 120.000 euros-, de manera que enguany han llogat unes instal·lacions de segona mà. "Et sents molt impotent, perquè vèiem com passaven els dies sense tenir notícies ni poder fer res", lamenta, tot ressaltant que "la gent té moltes ganes de fer despesa però no s'ha pogut aprofitar fins ara".
Compensacions pel retard
Una de les novetats del concurs públic dels serveis de les platges és la creació d'un cànon municipal. Fins ara, els negocis pagaven només el cànon imposat per la Generalitat, però el consistori ha volgut incorporar aquesta taxa local per eixugar parcialment els 1,6 MEUR de despeses associades al desplegament de les platges. Segons Escolà, s'estima que el cànon permetrà assumir, com a mínim, el 10% d'aquest cost.
Els imports anuals que han de pagar els empresaris van dels 800 als 16.000 euros, depenent del volum de negoci del lot que hagin guanyat. Els responsables dels xiringuitos consultats, però, recorden que el cànon es basa en una temporada complerta, de Setmana Santa a octubre, de manera que insten l'Ajuntament a compensar el retard d'enguany. Entre els empresaris entrevistats, demanen un descompte del cànon d'enguany o bé allargar un any la concessió, fins el 2027.
Des del govern local, el regidor garanteix que es recalcularà tant el cànon de la Generalitat com la taxa municipal "i només es comptarà a partir del dia que hagi obert cada negoci, i no des del dia de l'adjudicació". En canvi, nega rotundament la possibilitat d'allargar la concessió "perquè a Sitges ja s'ha fet una excepció amb concursos de cinc anys, quan habitualment aquestes licitacions són per a quatre temporades".
Crítiques del Gremi d'Hostaleria
Per la seva banda, el Gremi d'Hostaleria assegura que l'escenari en què es troben les platges aquest estiu està decebent bona part dels turistes que s'allotgen als hotels i visiten els restaurants. "Molts d'ells canalitzen la seva frustració contra el personal de les recepcions", assegura el sector, que considera un "despropòsit" que no hi hagi xiringuitos ni serveis a la majoria de platges un cop estrenat el mes de juliol.
"Entenem i compartim les seves queixes", expressen des del Gremi, que insten el govern a treballar amb més previsió per evitar que el muntatge dels xiringuitos s'hagi de fer amb la vila plena de visitants. Al mateix temps, l'entitat recorda les seves queixes per la falta de sorra a algunes platges. Per tot plegat, consideren que queda malmesa la imatge que s'enduen els visitants.
Escolà, però, rebat les crítiques i assegura que la circumstància d'enguany afecta només una part de les platges. "Les platges no són només les guinguetes, sinó molts altres serveis com el salvament i la neteja per garantir la qualitat de l'aigua", defensa el regidor, que assegura que la concessió de les banderes blaves referma el nivell del litoral sitgetà. Alhora, Escolà recalca que "l'oferta cultural i gastronòmica" també són un motiu de pes que atrau nombrosos visitants.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!