L'economia del Penedès es recupera, malgrat la inflació, després de les restriccions de la pandèmia. Susana Nogueira
Susana Nogueira |
Vilanova i la Geltrú
23-09-2022 09:24
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) ha donat a conèixer aquest dijous l’informe de conjuntura econòmica 2022 del Garraf, l’Alt Penedès i el Baix Penedès, on s’analitza l’evolució, a través dels principals indicadors d’activitat, dels diferents sectors econòmics de les comarques. L’anàlisi destaca que, malgrat el context d’incertesa geopolítica, com és la guerra d’Ucraïna, l’elevada inflació i com impactarà la retirada dels estímuls immunitaris, els plans de recuperació econòmics de les comarques del Garraf, l’Alt Penedès i el Baix Penedès aconsegueixen recuperar-se de la crisi sanitària de la Covid-19. L’informe també destaca que la reobertura de l’economia i la desaparició de les restriccions sanitàries, impulsa la creació d’ocupació i la disminució dels índexs d’atur de les tres comarques catalanes.
Pel que fa al Garraf, la reobertura de l’economia i la desaparició de les restriccions sanitàries impulsa la creació d’ocupació registrant un dels millors comportaments del conjunt d’economies comarcals. Durant el primer i segon trimestre de 2022, es va produir una recuperació important de l’economia de la comarca, ja que van desaparèixer les restriccions conseqüents de la Covid-19. Amb un 5,6% dels llocs de treball durant el segon trimestre de 2022, el Garraf se situa com la 5a comarca amb millor comportament. En part és degut a la reactivació de les activitats amb major interacció social: el turisme i l’entreteniment. L’aportació més rellevant a la creació d’ocupació és el sector serveis que registra un creixement del 5,9% interanual durant el segon trimestre. Per altra banda, la indústria es contrau un 0,5% i la construcció experimenta un 0,2%.
Dins dels serveis destaca l’hostaleria amb un 2,5% de creixement, seguit de les activitats immobiliàries i serveis empresarials també registren un molt bon comportament, l’1,4% i de les altres activitats socials i altres serveis (on s’inclouen l’oci i l’entreteniment), amb un 1,2%. En la indústria destaca el mal comportament del sector de l’automoció, que registra una aportació negativa de l’1,0%. La fabricació de materials de transport (sector de l’automòbil) amb el tancament de Mahle perd rellevància (de segon a cinquena activitat industrial). El bon comportament de l’ocupació s’ha traslladat a l’atur, que s’ha reduït fins a valors mínims, sent la incidència del 10,1% de la població activa.
La presentació de l’informe econòmic ha estat a càrrec del consultor d’Activa Prospect, David Moreno, que ha dit que l’ocupació i l’atur tornen a xifres prepandèmiques i la incidència de l’atur se situa a nivell de la Gran Recessió. “En el darrer informe vam veure que el Garraf va ser una de les comarques més afectades per la crisi de la Covid-19. El motor de la seva economia és el turisme, la cultura i l’entreteniment i tots aquests sectors es van veure molt afectats per la pandèmia. En aquesta edició, que correspon als sis primers mesos del 2022, indica que arran la supressió de les mesures, aquests respectius sectors no han parat de créixer. Això ha fet que compenses per una part a la indústria, que ha coincidit en el primer trimestre amb el tancament de la fàbrica Mahle de Vilanova i la Geltrú amb molts acomiadaments. Tot i això, el registre de què són els indicadors del mercat són molt bons, a nivell que han recuperat l’ocupació prèvia de la pandèmia i les taxes d’atur s’estan acostant a les de l’any 2008, abans de la crisi econòmica”.
L’Alt Penedès, malgrat el context destacable per la indústria, manté els ritmes moderats de creació d’ocupació. Són les activitats vinculades als serveis de mercat i en menor mesura els serveis de no mercats els que estan liderant la recuperació. Això comporta que l’economia de la comarca penedesenca presenti una evolució menys expansiva que d’altres economies més basades en el sector terciari. Registra una evolució positiva en els llocs de treball durant el segon trimestre que s’incrementen en el 2,3%. D’aquest creixement, un 1,9% l’aporta el sector serveis, un 0,4% la construcció i un 0,1% la indústria. En els serveis de mercats destaquen la contribució del comerç (0,5%) i l’hostaleria (0,7%). La sanitat, altres activitats socials i altres serveis, transport i comunicacions amb un 0,3%. En la indústria el més destacable és l’alimentació, begudes i tabac amb un 07%. Seguit de paper, edició o arts gràfiques amb 0,3%. La fabricació de material de transport i la indústria química ha registrat aportacions negatives, del 0,7% i 0,3%, respectivament. La recuperació continuada de l’ocupació ha dut que en termes relatius, l’atur s’ha reduït fins a valors mínims, sent la incidència del 8,9% de la població activa. Aquesta és una xifra inferior a la registrada del 2008 quan la taxa d’atur es va situar en el 9,1%.
Moreno ha afirmat que la situació de l’Alt Penedès indica que “té un menor impuls de totes les activitats d’interacció social, però sí creixement important del comerç i altres sectors. L’altre element positiu és que en un context on la indústria està tenint una contracció en la majoria de territoris, el sector de l’alimentació ha tingut un bon comportament i ha compensat als factors més fluixos”.
Al Baix Penedès, la reobertura de l’economia i la desaparició de les restriccions sanitàries també impulsa la creació d’ocupació. La crisi provocada per la Covid-19 va afectar principalment als serveis de mercats, que registren una clara recuperació des del segon trimestre del 2021. Durant el segon trimestre de 2022, del 4,5% d’increment interanual registrat en l’afiliació, l’aportació dels serveis ha estat del 4,0%, mentre la construcció i la indústria han aportat un altre 0,3% cadascun. Els serveis són el motor de la recuperació de l’ocupació gràcies a l’aportació de les activitats immobiliàries i els serveis empresarials amb un 1,3%, l’hostaleria amb 0,8%, les altres activitats socials i altres serveis amb 0,7% i transports i comunicacions un 0,6%. La resta d’activitats han registrat aportacions positives tot i que molt poc significatives, algunes que han registrat aportacions negatives ha estat la indústria de l’automòbil, la vinculada amb materials de la construcció i la fabricació de maquinària i equipament mecànic. El bon comportament del mercat laboral s’ha traslladat a la taxa d’atur que se situa en el 13,7% a juny de 2022, inferior al 16,2% de mitjana del 2019 i al 12,9% registrat el 2008 (Gran Recessió).
“En el Baix Penedès vam tenir l’any passat un comportament molt positiu en el turisme. No notem tant l’impacte amb la millora d’aquest sector, però és favorable. Encara que segueix per sota d’abans de la pandèmia. El que sí que tenim és una recuperació de les activitats immobiliàries i serveis empresarials. En aquesta comarca la recuperació de tots els sectors està molt distribuïda”, ha destacat Moreno.
La presidenta de la FEGP, Neus Lloveras, ha manifestat que hi ha moltes incerteses i la situació geopolítica està canviant molt i ningú port assegurar amb certesa que passarà en els mesos vinents. Hi ha molts factors (guerra d’Ucraïna, l’elevada inflació, com impactarà la retirada dels estímuls immunitaris...) que poden fer que l’economia vagi malament i per això és important tenir la informació correcta. “L’entorn és incert, però s’ha de valorar positivament com està evolucionant l’economia de les tres comarques: Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès. LA FEGP ha vist que l’evolució econòmica és molt bona, el Garraf destaca especialment, ja que és una comarca on hi ha molta part de serveis i turisme i els sectors estan en augment i el creixement de l’ocupació laboral ha estat molt positiu en el primer semestre. El Baix Penedès està tenint una bona evolució en tots els sectors i l’Alt Penedès, on hi ha més indústria, també està tenint una bona recuperació. El punt de partida és molt bo, però hem d’estar atents a com els factors externs afecten les nostres comarques”.
El director del Centre d’Empreses de Caixa Bank, Robert. J. Ramos, ha assegurat que “és un informe que ajuda a totes les empreses a entendre i veure la realitat de les nostres comarques, la competitivitat i tenir un horitzó i aspectes de millora. Per tant ens ajuda moltes vegades a analitzar situacions que s’han produït i anticipar-nos al futur i, d’aquesta manera, estar en bona posició malgrat el context geopolític del món”. Ramos, ha afegit que pensa que les empreses de la comarca s’han mantingut i adaptat a totes les situacions.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- Federació Empresarial del Gran Penedès
- inflació
- Neus Lloveras i Massana
- ocupació
- Albinyana
- Avinyonet del Penedès
- Banyeres del Penedès
- Bellvei
- Bonastre
- Calafell
- Canyelles
- Castellet i la Gornal
- Castellví de la Marca
- Cubelles
- Cunit
- El Montmell
- El Pla del Penedès
- El Vendrell
- Font-rubí
- Gelida
- La Bisbal del Penedès
- La Granada
- L'Arboç
- Les Cabanyes
- Llorenç del Penedès
- Masllorenç
- Mediona
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Pacs del Penedès
- Pontons
- Puigdàlber
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Jaume dels Domenys
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida i els Monjos
- Santa Oliva
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès