Estalvi energètic

El polígon de Santa Magdalena de Vilanova i la Geltrú es planteja constituir una comunitat energètica

Diverses empreses compartirien instal·lacions fotovoltaiques per generar energia

El polígon de Santa Magdalena de Vilanova i la Geltrú es planteja constituir una comunitat energètica. Ajuntament de Vilanova

El polígon de Santa Magdalena de Vilanova i la Geltrú es planteja constituir una comunitat energètica. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les empreses del polígon de Santa Magdalena podrien crear la seva pròpia comunitat energètica i avançar cap a un model energètic autosuficient. L'Ajuntament de VNG, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i la Federació Empresarial del Gran Penedès, ha presentat un estudi preliminar sobre la potencialitat d'una comunitat energètica al polígon industrial. L'estudi planteja la viabilitat de compartir unes instal·lacions fotovoltaiques que generarien l'energia que necessiten les empreses per funcionar.

Davant l'augment sense precedents del preu del mercat elèctric durant el 2021 i de la necessitat imperiosa d'avançar en la sostenibilitat ambiental, l'objectiu de la iniciativa és promoure accions cap a la millora dels costos de l'energia en la producció industrial i avançar en la descarbonització.

A la presentació de l'estudi hi han assistit una vintena d'empreses, que han acollit la iniciativa i que hauran de fer els passos per crear aquesta comunitat, com ha recordat la presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès Neus Lloveras.

Xavier Serra, regidor de Medi Ambient, recorda que “l'Agència Local de l'Energia, en coordinació amb la Regidoria d'Empresa, està a disposició de totes les empreses dels diversos polígons de la ciutat per avançar en aquestes iniciatives”.

Per la seva banda, la regidora d'Empresa, Conxi Martínez, ha explicat que “la creació d'aquesta comunitat energètica suposaria fer un gran pas endavant en la implantació de plaques fotovoltaiques a les zones industrials de la nostra ciutat, un mecanisme organitzatiu que permet a les diferents empreses del polígon un paper actiu cap a la seva transició energètica de manera conjunta, ja sigui produint la seva pròpia energia, compartint-la, o bé, establint mecanismes de gestió i estalvi energètic”.

L'estudi considera la implementació de dos models energètics basats en cobertes fotovoltaiques: l'autoconsum individual i l'autoconsum compartit. Els resultats, basats en els valors mitjans del retorn de la inversió en tots dos casos, evidencien la major rendibilitat econòmica que ofereix l'autoconsum compartit.  És per això que es proposa la creació d'un menor nombre d'instal·lacions de major dimensió, que resulten en la millora de l'optimització de l'energia generada gràcies a la seva compartició.

La pote`ncia fotovoltaica permetria generar energia renovable, amb una inversió que podria arribar a cobrir un 40% del consum elèctric estimat en aquest polígon. Es calcula que el retorn de la inversió d'aquestes instal·lacions podria ser entre 7 i 9 anys.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local