Jaume Guardiola, president del Cercle d’Economia, al Fòrum Gran Penedès de la FEGP. FEGP
Redacció |
Sant Sadurní d'Anoia
15-02-2023 19:23
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Una gran representació d'empresaris del territori del Penedès i del Garraf s'ha acostat fins a la finca Recaredo de Sant Sadurní d'Anoia per escoltar a Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia, que en una explicació plena de detalls de context, ha dibuixat un interessant escenari econòmic pels pròxims anys.
La presentació de l'acte, com és habitual ha anat càrrec de la presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès, Neus Lloveras, que ha agraït la presència de tots els assistents i ha donat pas a Antoni Mata, segona generació de la família Recaredo, que ha fet una emotiva explicació dels orígens del celler, moment on s’ha destacat el valor de la família empresarial, que els portarà el 2024 a celebrar el centenari.
Pel que fa al contingut de la intervenció de Guardiola, primer ha volgut presentar el Cercle d'Economia als assistents "Som un grup de 1200 socis que representem la societat civil: empresaris, gent de l'administració, periodistes... i aquesta diversitat és la que ens permet generar opinions amb una llarga perspectiva de la situació de la nostra societat". La voluntat és què amb el coneixement de tots els socis, avançar-se a certs esdeveniments "Proposem com s'ha de construir el país, ho fem de manera independent, per tant, podem parlar lliurement sense estar subjectes a un interès concret i amb la característica de ser transaccionals, fruit de l'acord generat en un debat de persones amb diferents coneixements".
Els objectius del Cercle són, segons Guardiola, tres principalment: "La defensa de la democràcia liberal, que està molt amenaçada en l'actualitat, un segon objectiu és Europa, com construïm l'Europa de futur, quin paper juga respecte a la resta de continents emergents i/o productors de matèries primeres, i l'economia, mantenir el lliure mercat amb la millora de la competitivitat, però sobretot amb la millora productiva del teixit empresarial."
L'aportació més esperada ha anat al voltant de les claus econòmiques, on Guardiola ha afirmat que "ara tot es mou en termes relatius, l'últim quadrimestre del 2022 havia de començar el desastre i vam tancar l'any amb una pujada del 5,5%, previsió que ja existia abans de la guerra. El 2023 serà més contingut, però també es preveu creixement." Apunta que el risc està en "com desperti el sector serveis de la Xina, en obrir les polítiques restrictives de Covid 0 i reactivar el mercat de consum, que com no ha afectat tant a la indústria, pot no despertar un increment de la demanda exagerat". Aquest factor és determinant, ja que l'increment del cost energètic, faria pujar la inflació i conseqüentment els tipus d'interès.
En quant els aspectes geopolítics que estan afectant l'economia actual, el ponent ha marcat 3 grans línies, la primera la guerra entre Rússia i Ucraïna, que tot i que "no es preveu una sortida diplomàtica a curt termini, tot i que s’està evitant una escala armamentística" així que venen armes a Ucraïna, però no volen ni guanyar ni perdre aquesta guerra. A més ara són els Estats Units qui està venent el gas a Europa.
En segon lloc, destaca el desastre a Turquia i Síria, centrant-se en el fet que el país turc té eleccions al juny i destaca que "juga un rol molt important entre Europa i Àsia. La mala gestió de la crisi i el nivell de víctimes pot provocar un canvi de règim."
El tercer factor geopolític a destacar és el paper de Joe Biden als Estats Units, amb les polítiques de l'Estat de la Nació, que si ve destaca en polítiques socials, i el proteccionisme de l'economia amb unes injeccions espectaculars als diferents sectors claus, preocupa el canvi de discurs amb la Xina que "Ha passat de cooperació a competència i confrontació" per liderar entre altres, el sector tecnològic.
Al final de la ponència de Jaume Guardiola, el debat ha estat molt ric en aportacions i preguntes dels assistents, on la presidenta de la FEGP, Neus Lloveras ha preguntat com queda Europa en aquest escenari mundial. El president del Cercle d'Economia, s'ha mostrat escèptic "Europa és el tercer gran jugador del món, però no disposa de recursos propis, estem pendents de com el Vell Continent reacciona (vegeu França amb les polítiques de Macron, Alemanya que no ha quedat tan afectada com es preveia, revisió del pla estratègic, la reserva de valors, etc), al final Europa s'ha fet sempre de la complexitat del moment, tot i la incertesa, esperem que ho faci de nou".
L'acte ha acabat passades les 11h amb una copa de Corpinnat Serral del Vell de 2017, celler Recaredo. Maximiano Cordero, responsable de Bufet 4, l'empresa patrocinadora de l'esdeveniment, ha comentat “Tothom ha quedat molt content de la dinàmica de l’acte i de la informació aportada pel ponent.”
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!