Vilanova impulsa una campanya per millorar la ciberseguretat de les empreses . Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
04-03-2023 17:03
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
VNG. Empreses cibersegures és una campanya adreçada a indústries, comerços i negocis amb seu a Vilanova i la Geltrú per tal de millorar la seguretat dels seus entorns digitals. Neàpolis i l'Oficina Municipal d'Empresa oferiran al llarg dels mesos de març i abril tests d'autodiagnòstic, formació presencial i en línia, material informatiu, una jornada específica i auditories gratuïtes.
La proposta va sorgir en una trobada de representants municipals amb l'empresariat local. Precisament aquest divendres, en el marc d'un esmorzar amb el sector econòmic de la ciutat, s'ha presentat la iniciativa. L'alcaldessa, Olga Arnau, explica que "les noves eines que amb la pandèmia van fer un salt endavant, aquestes eines de comunicació i noves tecnologies, ens han fet veure que tenim un problema amb la seguretat, hi ha riscos, hi ha una inquietud".
La regidora d'Empresa i Innovació, Conxi Martínez, també fa referència a una primera avaluació de la situació i apunta que hi ha "poca consciència sobre la ciberseguretat, poca inversió i poca formació". Per això diu la regidora "hem proposat un seguit d'accions per tal que totes les empreses, comerços, establiments, negocis puguin tenir eines per millorar la seguretat dels seus entorns digitals".
La iniciativa es dur a terme amb la col·laboració de la FEGP (Federació d'Empresaris del Gran Penedès) i l'empresa ADQA.
El primer element de la campanya és un test d'autodiagnòstic del nivell de seguretat. Aquest test es podrà contestar en línia, i donarà un diagnòstic de la situació en l'àmbit de la ciberseguretat de l'empresa. La segona eina és un llibre de bones pràctiques sobre la ciberseguretat a Vilanova i la Geltrú, un punt de partida, guia bàsica de la ciberseguretat per a les empreses. Aquest document estarà a disposició de qui el necessiti amb indicacions per millorar la seguretat del seu negoci. El llibre va acompanyat d'un cartell de conscienciació dels riscos de la ciberseguretat en l'entorn empresarial.
"Volem fer des de l'Ajuntament aquest acompanyament perquè és molt necessari" afirma Conxi Martínez, "perquè quan una empresa pateix un atac d'aquestes característiques li queda bloquejada tota la seva activitat". Per això l'Ajuntament també oferirà auditories gratuïtes sobre seguretat a empreses de VNG. "Seran anàlisis més profundes" avança Martínez, "vinculades a temes com els sistemes d'antivirus, l'anti spam, els sistemes d'accés a la xarxa informàtica, les actualitzacions, la seguretat dels telèfons mòbils..."
El moment destacat de campanya serà una jornada sobre ciberseguretat empresarial el 23 de març, amb representació de l'Agència Catalana de Ciberseguretat i empreses expertes en el tema. Al llarg de dia s'explicaran les últimes tecnologies disponibles i es debatrà sobre bones pràctiques en ciberseguretat.
Aquesta jornada es complementarà el mes d'abril amb una jornada de formació gratuïta, i també una sèrie de píndoles en línia, per aquelles persones que no puguin assistir a la formació presencial.
La trobada d'aquest matí amb l'empresariat local ha comptat amb l'assistència d'una vintena de persones. L'alcaldessa ha destacat que "una vegada més manifestem el nostre suport al teixit empresarial i econòmic, tan ressentit encara per la pandèmia". Olga Arnau ha remarcat aquestes trobades, "hem de procurar aquests espais per compartir, per escoltar, per rectificar algunes decisions, per buscar fórmules per les empreses perquè la ciutat de Vilanova i la Geltrú es reactivi".
Per Arnau ha estat una “trobada molt profitosa en què han sorgit algunes propostes interessants i hem escoltat les seves inquietuds, en temes com la mobilitat, la captació de talent o la relació amb l'administració”. L'alcaldessa considera que “impulsar l'Oficina Municipal d'Empresa es constata com una millora per una relació més fluida entre administració i empreses”.
La campanya VNG. Empreses cibersegures forma part de la Campanya de Transformació Digital Empresarial, que duen a terme Neàpolis i l'Oficina Municipal d'Empresa. En aquest cas se centra en els riscos derivats de la seguretat digital, però els pròxims mesos hi haurà altres centres d'atenció, com ara la intel·ligència artificial.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!